Κανείς δεν είναι προστατευμένος έναντι στη δύναμη των εποχών και τον ετήσιο κύκλο της γέννησης, της ανάπτυξης και της φθοράς. Ούτε καν οι δύο μοναχοί που μοιράζονται ένα ερημητήριο. Καθώς περνούν οι εποχές, κάθε πτυχή της ζωής τους εμποτίζεται με μια ένταση που οδηγεί σε μεγαλύτερη πνευματικότητα και συνάμα τραγικότητα. Γιατί αδυνατούν να δραπετεύσουν από τις δυσκολίες της ζωής, τις επιθυμίες, τις δυστυχίες και τα πάθη που διακατέχουν όλους μας. Κάτω από τα παρατηρητικά μάτια του γέρου μοναχού, ένας νεαρός μοναχός βιώνει την απώλεια της αθωότητας το ξύπνημα της αγάπης, όταν μια γυναίκα εισβάλλει στον «κλειστό» τους κόσμο τη δολοφονική δύναμη της ζήλιας και της εμμονής, το τίμημα της μετάνοιας, τη διαφώτιση μέσω της εμπειρίας. Οι εποχές συνεχίζουν να εναλλάσσονται μέχρι το τέλος του χρόνου, και το ερημητήριο παραμένει το σπίτι του πνεύματος, που ταλαντεύεται ανάμεσα στο τώρα και το πάντα.

Σκηνοθεσία:

Kim Ki-duk

Κύριοι Ρόλοι:

Oh Yeong-su … ο γέρος μοναχός

Kim Ki-duk … ο νεότερος μοναχός (ενήλικας)

Kim Young-min … ο νεότερος μοναχός (νεαρός)

Jae-kyeong Seo … ο νεότερος μοναχός (παιδί)

Yeo-jin Ha … η κοπέλα

Kim Jeong-yeong … η μητέρα της κοπέλας

Dae-han Ji … ντετέκτιβ Ji

Min Choi … ντετέκτιβ Choi

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Kim Ki-duk

Παραγωγή: Seung-jae Lee

Μουσική: Ji Bark

Φωτογραφία: Dong-hyeon Baek

Μοντάζ: Kim Ki-duk

Σκηνικά: Sang-man Oh

Κοστούμια: Min-Hee Kim

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Bom Yeoreum Gaeul Gyeoul Geurigo Bom
  • Ελληνικός Τίτλος: Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Άνοιξη
  • Διεθνής Τίτλος: Spring, Summer, Fall, Winter… And Spring
  • Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: Spring, Summer, Autumn, Winter… and Spring

Κύριες Διακρίσεις

  • Βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.
  • Ειδικό βραβείο στο φεστιβάλ του Λοκάρνο.
  • Επίσημη πρόταση της Νότιας Κορέας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Παραλειπόμενα

  • Το πλωτό ερημητήριο κατασκευάστηκε ειδικά για την ταινία στη λίμνη Τζουσάντζι. Πρόκειται για τεχνητή λίμνη δημιουργημένη πριν από 200 έτη. Η LJ Film κατάφερε να πάρει άδεια για τα γυρίσματα εκεί από το υπουργείο περιβάλλοντος μετά από 6 μήνες διαπραγματεύσεων.
  • Μια σκηνή προς το φινάλε του φιλμ εξαιρέθηκε από τη διεθνή κόπια, λόγω πιθανής βίας κατά ζώου.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 17/4/2005

«Σχεδία» ανάμεσα στη φιλμογραφία του Kim Ki-Duk, που ενώ συνήθως παρουσιάζει έναν κόσμο αλλοτριωμένο από τα πάθη και τις αμαρτίες του, εδώ αντιπαραβάλει την ελπίδα που έστω και «κρυμμένη» τον κρατάει ζωντανό.

Η δημιουργία πιστή στη φιλοσοφία του Ζεν, επικεντρώνεται στο νόημα, και έχοντας ελάχιστους διαλόγους μάς καλεί να παρασυρθούμε σε αυτό που λέγεται «μυστικό της ζωής». Η φύση, ο διαλογισμός και κυρίως η έννοια του κύκλου που χαράζει ο χρόνος διαμέσου των εποχών ολοκληρώνουν μια σύνθεση που απαιτεί να συμμεριστούμε τη φιλοσοφική ηρεμία των ηρώων και να χαθούμε στη μαγεία της. Το παιχνίδι της Άνοιξης, το Καλοκαίρι του έρωτα, το μουντό Φθινόπωρο, ο σκληρός και «βουβός» Χειμώνας λειτουργούν σαν ένας τροχός που μοιραία θα γυρίσει πάλι παίζοντας σαν την Άνοιξη με τα αισθήματά μας. Δεν υπάρχει χρονική συνέχεια στις εποχές (ανάμεσα σε κάθε αναπαραγόμενη εποχή έχουν διανυθεί κάποια χρόνια και… ένας μήνας), αλλά ψυχική και νοηματική, όπου η σεναριακή λιτότητα υπάρχει για να δέσει την εικόνα με το συναίσθημα.

Υψηλά μηνύματα υπάρχουν ακόμα (αν και συχνά πλέον οι φορείς τους κατηγορούνται ως μισάνθρωποι…), και κάποια δείγματα τέχνης όπως αυτό αποδεικνύουν πως υπάρχουν και υψηλές ταινίες. Μην προσπεράσετε κανέναν, απλοϊκό ή μη, συμβολισμό που απλόχερα σας προσφέρει αυτό το αριστούργημα, και θα ταξιδέψετε σε όμορφα όσο και σκληρά συμπεράσματα για όσα συμβαίνουν πλάι σας και παραπέρα. Όσο υπάρχει μια «ιερή» σχεδία να δένει το νερό και τη γη με τον ουρανό, τόσο υπάρχει και μια «ιερή» ταινία να δένει την τεχνική και την τέχνη με το ουράνιο πνεύμα.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

21 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *