Η Νέλι Λεντζ κατάφερε να επιβιώσει από στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί, αλλά αυτό της άφησε παραμόρφωση στο πρόσωπο. Η Λένε Γουίντερ, όπου εργάζεται για την εβραϊκή κοινότητα, την πηγαίνει στο Βερολίνο κι ακολουθεί εγχείρηση που αποκαθιστά την όψη της Νέλι, η οποία πλέον αναζητά τον σύζυγο της. Όταν όμως τον βρίσκει, αυτός δεν την αναγνωρίζει. Αλλά της έχει μια πρόταση, πιστεύοντας ότι η γυναίκα του είναι νεκρή. Να τον βοηθήσει να διεκδικήσει την κληρονομιά της. Αυτή θα δεχτεί, με μόνο σκοπό το να μάθει αν την αγάπησε ποτέ ή αν την έχει προδώσει. Πάντα, όμως, θέλει τη ζωή της πίσω.

Σκηνοθεσία:

Christian Petzold

Κύριοι Ρόλοι:

Nina Hoss … Nelly Lenz

Ronald Zehrfeld … Johannes ‘Johnny’ Lenz

Nina Kunzendorf … Lene Winter

Michael Maertens … Arzt

Imogen Kogge … Elisabeth

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Christian Petzold, Harun Farocki

Παραγωγή: Florian Koerner von Gustorf, Michael Weber

Μουσική: Stefan Will

Φωτογραφία: Hans Fromm

Μοντάζ: Bettina Bohler

Σκηνικά: Kade Gruber

Κοστούμια: Anette Guther

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Phoenix
  • Ελληνικός Τίτλος: Το Τραγούδι του Φοίνικα

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: Le Retour des Cendres του Hubert Monteilhet.

Κύριες Διακρίσεις

  • Βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου (Nina Kunzendorf) στα εθνικά βραβεία της Γερμανίας. Υποψήφιο για πρώτο γυναικείο ρόλο (Nina Hoss).
  • Βραβείο FIPRESCI στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

Παραλειπόμενα

  • Ελεύθερα μόνο βασισμένο στο Le Retour des Cendres (επιστροφή από τις στάχτες) του Hubert Monteilhet, που τοποθετούσε την πλοκή στη Γαλλία. Μια ακόμα ελεύθερη διασκευή του είχε γίνει από τον J. Lee Thompson το 1965 ως Επιστροφή από τη Στάχτη (Return from the Ashes).
  • Έσχατο σενάριο στην καριέρα του πολυπράγμων Harun Farocki.
  • Ο ίδιος ο σκηνοθέτης τοποθετεί το φιλμ του ως δεύτερο σε μια τριλογία με τίτλο «έρωτας σε εποχές καταπιεστικών συστημάτων», μαζί με το Barbara και το Transit.

Κριτικός: Νάνσυ Μιχαηλίδου

Έκδοση Κειμένου: 18/3/2015

Η Νέλι Λεντζ είναι μια τραγουδίστρια που κατάφερε κι επέζησε από τα κολαστήρια του Άουσβιτς, βιώνοντας μια βαθιά τραυματική εμπειρία που πέρα από τα ψυχικά αποτυπώματα, της άφησε και πολλά εγκαύματα στο πρόσωπο. Επιστρέφοντας στο Βερολίνο με τη στενή της φίλη Λένε Γουίντερ, μπαίνει στο χειρουργείο για να ανακτήσει το πρόσωπό της, έχοντας την οικονομική άνεση της κληρονομιάς που απέκτησε από την οικογένειά της. Αμέσως μετά την ανάρρωση, θα ξεκινήσει την αναζήτηση του αγαπημένου της συζύγου Τζόνι, παραμερίζοντας τις φήμες που τον θέλουν να την κατέδωσε στους ναζί. Θα τον εντοπίσει στο μπαρ Phoenix, όπου από την πρώτη τους συνάντηση αυτός δεν θα την αναγνωρίσει, αλλά θα χρησιμοποιήσει την ομοιότητά της με τη σύζυγό του, την οποία θεωρεί νεκρή για να διεκδικήσει την περιουσία της. Η Νέλι θα δεχτεί και χωρίς να ενημερώσει κανέναν θα μπει σε μια άβολη διαδικασία, για να εξακριβώσει τα συναισθήματα του μέχρι πρώτινος άντρα της.

Το “Τραγούδι του Φοίνικα”, που σφραγίζει την έκτη συνεργασία του γερμανού σκηνοθέτη Κρίστιαν Πέτζολντ με την ηθοποιό Νίνα Χος (βραβείο ερμηνείας στην Μπερλινάλε για το Yella), ισορροπεί ανάμεσα στο φιλμ νουάρ και το μελόδραμα. Με φόντο τα συντρίμμια της μεταναζιστικής Γερμανίας, ο φακός του Πέτζολντ ακολουθεί τη σκιά μιας γυναίκας κι ενός ολόκληρου έθνους που αναζητά μια νέα ταυτότητα. Παραπέμποντας συχνά στον χιτσκοκικό Δεσμώτη του Ιλίγγου, στήνει την ιστορία του κρατώντας το ενδιαφέρον και την αγωνία σε υψηλά επίπεδα, μη παραλείποντας να εισάγει κι εδώ τη γνώριμη αίσθηση αμφισβήτησης απέναντι στα γεγονότα της ταινίας.

Μια ταινία για τον επαναπροσδιορισμό ενός ανθρώπου και κατ’ επέκταση ενός λαού, μέσα από μια αλληγορική ιστορία που προκαλεί δυσπιστία, αλλά παράλληλα χαρίζει σασπένς, συγκίνηση κι ένα δυνατό, λυτρωτικό τέλος.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *