Καταμεσής της ερήμου, σε μια έκταση με 33 εκατομμύρια μεταλλεύματα εκρηγνυόμενα παντού, ο πεζοναύτης ελεύθερος σκοπευτής Μάικ Στίβενς έχει αναλάβει την αποστολή να εντοπίσει και να εξουδετερώσει έναν ηγέτη των τρομοκρατών. Μετά από τρεις μήνες και έξι ημέρες στην έρημο, ένα και μόνο λεπτό διστακτικότητας είναι ικανό να ανατινάξει όλη την αποστολή στον αέρα, και τώρα ο λοχίας Στίβενς είναι ολομόναχος σε εχθρικό έδαφος. Ακόμα χειρότερα, το αριστερό πόδι του πατάει μια ενεργή νάρκη. Με το αφιλόξενο περιβάλλον και δίχως τροφή και νερό, ο λοχίας πρέπει να παραμείνει κολλημένος στο σημείο και να χρησιμοποιήσει όσα έμαθε στην εκπαίδευση για τις επόμενες 52 ώρες, οπότε και θα καταφθάσει ένα κομβόι στην περιοχή.

Σκηνοθεσία:

Fabio Guaglione

Fabio Resinaro

Κύριοι Ρόλοι:

Armie Hammer … λοχίας Mike Stevens

Annabelle Wallis … Jenny

Tom Cullen … Tommy Madison

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Fabio Guaglione, Fabio Resinaro

Παραγωγή: Peter Safran

Μουσική: Luca Balboni, Andrea Bonini

Φωτογραφία: Sergi Vilanova

Μοντάζ: Filippo Mauro Boni, Fabio Guaglione, Matteo Santi

Σκηνικά: Mani Martinez

Κοστούμια: Coro Mateo

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Mine
  • Ελληνικός Τίτλος: Ναρκοπέδιο

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για νέο σκηνοθέτη στα David di Donatello.

Παραλειπόμενα

  • Οι Guaglione αρχικά ήταν αντίθετοι με το κάστινγκ του Armie Hammer, λόγω των “χαριτωμένων” ρόλων που επέλεγε ως τότε, λέγοντας στον παραγωγό ότι με αυτόν η ταινία είναι νεκρή. Εκείνος όμως τους θύμισε ότι ο αμερικανός ηθοποιός έχει συνεργαστεί και με τους David Fincher, Clint Eastwood και Guy Ritchie, κανονίζοντας μια μεταξύ τους συνάντηση που έλυσε το θέμα.
  • Για τον ρόλο του Τόμι, ανάμεσα στους υποψήφιους ήταν και οι: Rami Malek, Adam Brody και Chris Zylka.
  • Στις φωνές των γονιών του Μάικ είναι ο Geoff Bell και η Juliet Aubrey.
  • Γυρισμένο στις Κανάριες Νήσους.

Κριτικός: Νίκος Ρέντζος

Έκδοση Κειμένου: 20/4/2017

Ο Άρμι Χάμερ βρίσκεται με το ένα πόδι σε μια νάρκη και βρίσκει ευκαιρία για ψυχανάλυση, στο φιλμ που γράφουν και σκηνοθετούν οι δύο Φάμπιο, Γκουαλιόνε και Ρεζινάρο, Ιταλοί δημιουργοί στην πρώτη μεγάλου μήκους τους ταινία που εκτελούν χρέη σκηνοθέτη.

Ο Μάικλ, που υποδύεται ο Άρμι Χάμερ, και ο Τόμι είναι πεζοναύτες που βρίσκονται σε αποστολή εξόντωσης στρατιωτικού στόχου στην έρημο, έχοντας περάσει ήδη δύο μήνες εκεί. Ο στόχος εμφανίζεται αλλά η αποστολή τους δε στέφεται με επιτυχία, με αποτέλεσμα οι δυο τους να βρεθούν κυνηγημένοι από αντάρτες. Κατορθώνουν να ξεφύγουν αλλά στην πορεία πέφτουν σε ναρκοπέδιο, με τον Τόμι να χάνει τη ζωή του και τον Μάικλ να βρίσκεται με το ένα πόδι σε μια νάρκη και να πρέπει να παραμείνει εκεί για πενήντα δύο ώρες, έως ότου έρθει να τον μαζέψει η αποστολή διάσωσης. Τσακάλια, αμμοθύελλες, αντάρτες αλλά και οι προσωπικοί του δαίμονες ταλαιπωρούν τον πεζοναύτη, ο οποίος δε μπορεί να κουνηθεί ρούπι από τη θέση του.

Ενδιαφέρουσα ιδέα που θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερο θρίλερ, στη λογική του παλιότερου Burried, αλλά οι δύο Ιταλοί σκηνοθέτες/ σεναριογράφοι επιλέγουν να τραβήξουν σε διάρκεια το δημιούργημά τους και να κινηθούν σε πιο φιλοσοφικά μονοπάτια και εσωτερικές αναζητήσεις, υπερτονίζοντας, σε κουραστικό βαθμό, την άποψή τους ότι κάθε βήμα στη ζωή μας κρύβει μια οπλισμένη νάρκη.

Η ερμηνεία του Χάμερ και το πολύ καλό και έξυπνο μοντάζ είναι τα δύο καλύτερα στοιχεία του φιλμ. Γρήγορες εναλλαγές πλάνων και χρονικών σημείων της ζωής του πρωταγωνιστή και μια διαδρομή εναλλάξ στο παρόν και το παρελθόν, όση ώρα, ή πιο σωστά, όσες ώρες βρίσκεται παγιδευμένος στην ίδια θέση και φέρνει τα σημαντικά γεγονότα της ζωής του στο μυαλό του.

Το πρόβλημα είναι η επιμονή στην επανάληψη από τους δύο Φάμπιο και η αρκετά μεγάλη διάρκεια που δίνουν στο φιλμ τους. Το κομμάτι του θρίλερ αποδυναμώνεται, το πιο φιλοσοφικό κομμάτι δεν έχει να πει κάτι ιδιαίτερο, οπότε έχεις ένα φιλμ με ενδιαφέροντα στοιχεία που, όμως, η παρουσίασή τους στην οθόνη δε γίνεται με τρόπο ικανό να μας κερδίσει. Ζυγίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά, δυστυχώς η ζυγαριά γέρνει προς την αρνητική πλευρά αλλά επειδή οι συντελεστές διάλεξαν και προσπάθησαν να υλοποιήσουν ένα θέμα τολμηρό αποφεύγοντας εύκολες λύσεις, είμαι λίγο πιο επιεικής.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

11 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Οι Νεοτερες Ταινιες στο Filmy