Ο Λένι, γνωστός αθλητικογράφος, και η Αμάντα, κριτικός τέχνης σε γνωστή γκαλερί, είναι ένα σύγχρονο ζευγάρι που ανήκει στην ελίτ του Μανχάταν. Η Αμάντα, επειδή δεν θέλει να μείνει έγκυος και να χαλάσει τη σιλουέτα της, προτιμά να υιοθετήσει ένα αγοράκι. Όμως γίνεται διαρκώς και πιο απαιτητική. Ο Λένι αισθάνεται να ασφυκτιά μέσα στη σχέση τους και αφιερώνεται αποκλειστικά στον υιοθετημένο γιο του. Ο μικρούλης Μαξ, στα τρία κιόλας χρόνια του, αποδεικνύεται ιδιοφυία, γεγονός που οδηγεί τον Λένι στην αναζήτηση της βιολογικής του μητέρας, με σκοπό να μάθει πού οφείλονται τα χαρίσματά του. Προς μεγάλη του απογοήτευση, ανακαλύπτει ότι η μητέρα του Μαξ, η Λίντα, δεν είναι παρά μια όμορφη αλλά χαζοχαρούμενη πόρνη.

Σκηνοθεσία:

Woody Allen

Κύριοι Ρόλοι:

Woody Allen … Lenny Weinrib

Mira Sorvino … Linda Ash

Helena Bonham Carter … Amanda Sloan Weinrib

Michael Rapaport … Kevin

F. Murray Abraham … ο εξάρχων του χορού

Olympia Dukakis … Ιοκάστη

David Ogden Stiers … Λάιος

Jack Warden … Τειρεσίας

Danielle Ferland … Κασσάνδρα

Peter Weller … Jerry Bender

Claire Bloom … Κα Sloan

Donald Symington … Κος Sloan

Steven Randazzo … Bud

J. Smith-Cameron … η γυναίκα του Bud

Paul Herman … φίλος του Ricky

Paul Giamatti … υπεύθυνος αναζήτησης κομπάρσων

Rosemary Murphy … προϊσταμένη υιοθεσιών

Peter McRobbie … σπιτονοικοκύρης

Tony Sirico … προπονητής μποξ

Tony Darrow … προπονητής μποξ

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Woody Allen

Παραγωγή: Robert Greenhut

Φωτογραφία: Carlo Di Palma

Μοντάζ: Susan E. Morse

Σκηνικά: Santo Loquasto

Κοστούμια: Jeffrey Kurland

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Mighty Aphrodite
  • Ελληνικός Τίτλος: Ακαταμάχητη Αφροδίτη

Κύριες Διακρίσεις

  • Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου (Mira Sorvino). Υποψήφιο για αυθεντικό σενάριο.
  • Χρυσή Σφαίρα δεύτερου γυναικείου ρόλου (Mira Sorvino).
  • Υποψήφιο για Bafta δεύτερου γυναικείου ρόλου (Mira Sorvino).

Παραλειπόμενα

  • Επηρεασμένο από τον αρχαίο μύθο του Πυγμαλίωνα, όπως βέβαια μεταφέρθηκε στην τέχνη μέσω του ομώνυμου θεατρικού του George Bernard Shaw. Το ελληνικό χορικό, από την άλλη, έχει προέλθει από το Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή, με την τραγωδία να συνυπάρχει εξίσου επί του σεναρίου.
  • Ενώ όλο το υπόλοιπο φιλμ είναι γυρισμένο στο Μανχάταν και σε περιοχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης, οι σκηνές του χορού είναι στο αρχαίο θέατρο της Ταορμίνας στη Σικελία.
  • Η Mira Sorvino πέρασε από οντισιόν στη Νέα Υόρκη και απέτυχε να πάρει τον ρόλο. Όταν όμως ο Woody Allen βρέθηκε ακολούθως στο Λονδίνο αναζητώντας Βρετανίδες για το καστ, η Sorvino βρέθηκε πάλι μπροστά του, κι αυτή τη φορά τα κατάφερε.
  • Ενώ είχε ήδη προηγηθεί ο πολύκροτος χωρισμός με τη Mia Farrow, η ηθοποιός δήλωνε ανοιχτά πως ήθελε τον πρώτο ρόλο και σε αυτήν του την ταινία. Όταν ο Woody Allen επεξεργάστηκε το θέμα και θεώρησε ότι θα ήταν τέλεια για τον ρόλο, η υπεύθυνη του κάστινγκ Juliet Taylor τού απάντησε “Τι, είσαι τρελός;”
  • Στις υποψήφιες για τη Λίντα ήταν και η Cameron Diaz.
  • Σε συνέντευξη της το 2011, η Mira Sorvino είπε ότι εφάρμοσε από μόνη της αυτή την ιδιαίτερη και ψηλή φωνή. Τέσσερις βδομάδες μετά την έναρξη των γυρισμάτων, ο Allen τη ρώτησε αν ίσως θα μπορούσε να την αλλάξει. Εκείνη όμως επέμεινε ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα έχανε επαφή με τον χαρακτήρα της. Η απάντηση σε αυτό του νεοϋρκέζου δημιουργού ήταν να συνεχίσει όπως ξεκίνησε, μια κι έτσι κι αλλιώς το μπάτζετ τού έδινε την ευκαιρία αν ήθελε να γυρίσει την ταινία ολόκληρη ξανά από την αρχή…
  • Το όνομα Leonard ‘Lenny’ Weinrib ήταν στην πραγματικότητα ενός αμερικανού φωνητικού ηθοποιού και σεναριογράφου, γνωστότερου για το παιδικό σόου H.R. Pufnstuf του 1969.
  • Η Olympia Dukakis εμφανίζεται μόλις για 1 λεπτό, και έχει όλες-όλες τρεις ατάκες. Ακόμα κι έτσι, βρίσκεται ψηλά στην εμφάνιση του καστ.
  • Ο δημιουργός συνάντησε δυσκολίες διευθύνοντας την Helena Bonham Carter, με αποτέλεσμα αρκετές σκηνές της να κοπούν στο μοντάζ.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Η Ελλάδα, όχι βέβαια η αρχαία, δίνει το παρόν κι επί του σάουντρακ. Στο φιλμ ακούγονται το Νέο Μινόρε του Βασίλη Τσιτσάνη, και το Χορός του Σακένα από τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Γκαλερι φωτογραφιων

24 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *