Ο 36χρονος Πιερ-Πολ Ντάουστ μπορεί να έχει ντοκτορά στη φιλοσοφία, αναγκάζεται να εργάζεται ως διανομέας, ώστε να έχει μια αξιοπρεπή ζωή. Μία ημέρα, καθώς παραδίδει ένα πακέτο, μπαίνει στη μέση μιας ληστείας που πάει τελείως στραβά. Δύο νεκροί άντρες και εκατομμύρια ευρώ που κείτονται στον δρόμο. Τώρα ο Πιερ-Πολ βρίσκεται σε τεράστιο δίλημμα: να εξαφανιστεί όπως είναι ή να αρπάξει τα χρήματα και να φύγει;

Σκηνοθεσία:

Denys Arcand

Κύριοι Ρόλοι:

Alexandre Landry … Pierre-Paul Daoust

Maripier Morin … Aspasie/Camille Lafontaine

Pierre Curzi … Wilbrod Taschereau

Remy Girard … Sylvain ‘The Brain’ Bigras

Maxim Roy … Carla McDuff

Louis Morissette … Pete La Bauve

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Denys Arcand

Παραγωγή: Denise Robert

Μουσική: Louis Dufort, Mathieu Lussier

Φωτογραφία: Van Royko

Μοντάζ: Arthur Tarnowski

Σκηνικά: Patrice Bengle

Κοστούμια: Sophie Lefebvre

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: La Chute de l’Empire Americain
  • Ελληνικός Τίτλος: Η Πτώση της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας
  • Διεθνής Τίτλος: The Fall of the American Empire

Άμεσοι Σύνδεσμοι

  • Η Παρακμή της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας (1986)
  • Η Επέλαση των Βαρβάρων (2003)

Παραλειπόμενα

  • Δεν είναι σίκουελ, αλλά σχετίζεται θεματικά με την Παρακμή της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας (1986), από όπου και προέρχεται ο τίτλος, αλλά και το Η Επέλαση των Βαρβάρων (2003). Και οι τρεις ταινίες, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, μελετούν την ονομαζόμενη από τον ίδιον Pax Americana, δηλαδή τη διαφθορά που από τις ΗΠΑ μεταφέρεται στον Καναδά.
  • Ο αρχικός τίτλος ήταν Le Triomphe de l’Argent (ο θρίαμβος των χρημάτων), αλλά οι παραγωγοί θεώρησαν ότι ο τίτλος δεν ανταποκρίνονταν ορθά στο θέμα.

Κριτικός: Λήδα-Ειρήνη Αδάμου

Έκδοση Κειμένου: 8/1/2021

Ποιο heist-film θα μπορούσε να έχει ως επίκεντρο τα «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλη; Και σε ποια επίσης ταινία η πιο διάσημη «εταίρα» της αρχαιότητας, η Ασπασία, θα μπορούσε να μοιάζει με μοντέλο που ξεπήδησε από τις πασαρέλες της Victoria’s Secret;

Το πιο πρόσφατο και πολυσύνθετο δημιούργημα του βραβευμένου με Όσκαρ, Denys Arcand, “Η Πτώση της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας”, μπλέκει το σύγχρονο φιλμ νουάρ, ένα σχόλιο για τον Quart Monde (τέταρτος κόσμος) και τις «κοινωνίες στο σκοτάδι» (κοινωνίες σε καθεστώς κοινωνικού αποκλεισμού), και ένα επίσης πολιτικό σχόλιο, που συνδέει την «πτώση της αμερικανικής αυτοκρατορίας» με την παρακμή του καπιταλιστικού συστήματος, η οποία κι επηρεάζει εν συνεχεία και κάθε κράτος που εμπιστεύθηκε τον καπιταλισμό, στην όλη διαχείριση της (πολιτικής) οικονομίας του.

Και τα κάνει όλα τόσο αβίαστα, που δεν έχουμε παρά να τον επικροτήσουμε για το πόσο «περίτεχνα» περνά στον θεατή το «υποσυνείδητο μήνυμα» περί διαδοχής ενός -με επίκεντρο το χρήμα- συστήματος που καταρρέει, από τις -με επίκεντρο τον άνθρωπο- σοσιαλιστικές θεωρίες που ήρθε πια η ώρα να εφαρμοστούν παγκοσμίως.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

11 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.