Ο προφήτης Σαμουήλ προφητεύει πως ο Δαυίδ, ένας νεαρός βοσκός, θα γίνει ο επόμενος βασιλιάς του Ισραήλ. Στο μεταξύ, ο Δαυίδ κερδίζει την εύνοια του βασιλιά Σαούλ, του πρώτου βασιλιά του Ισραήλ, όταν κερδίζει σε μια άνιση μάχη τον γιγαντιαίο Γολιάθ. Ο Σαούλ προσκαλεί τον Δαυίδ να ζήσει στο παλάτι ως φρουρός του. Εκεί ο Δαυίδ ερωτεύεται τη Μιχάλ, τη μικρότερη κόρη του Σαούλ, ενώ εντυπωσιάζει τους πάντες με τα ταλέντα του. Όλα κυλούν ευτυχισμένα, ώσπου ο Σαούλ από ζήλια για την ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα του Δαυίδ, δίνει εντολή να τον δολοφονήσουν.

Σκηνοθεσία:

Bruce Beresford

Κύριοι Ρόλοι:

Richard Gere … David

Edward Woodward … Saul

Alice Krige … Bathsheba

Denis Quilley … Samuel

Niall Buggy … Nathan

Cherie Lunghi … Michal

Hurd Hatfield … Ahimelech

John Castle … Abner

Tim Woodward … Joab

Ian Sears … David (νεαρός)

Jean-Marc Barr … Absalom

Tomas Milian … Akiss

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Andrew Birkin, James Costigan

Στόρι: James Costigan

Παραγωγή: Martin Elfand

Μουσική: Carl Davis

Φωτογραφία: Donald McAlpine

Μοντάζ: William M. Anderson

Σκηνικά: Ken Adam

Κοστούμια: John Mollo

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: King David
  • Ελληνικός Τίτλος: Βασιλιάς Δαυίδ

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Παραλειπόμενα

  • Το 1978, ο Michael Eisner της Paramount όρισε μια βιβλική ταινία για να βγει το 1981. Σύμφωνα με τον Andrew Birkin, επιλέχτηκε ο Δαυίδ λόγω των παραλληλισμών του με τον Λουκ Σκάιγουοκερ του Πόλεμου των Άστρων. Στις Κάνες του 1980, ο Jeffrey Katzenberg παρέδωσε το σενάριο στον Bruce Beresford, που όμως ενώ του άρεσε το στόρι, δεν του άρεσε ως σενάριο. Έτσι αυτό δόθηκε στον Andrew Birkin για την τελική του μορφή. Μετά από δύο χρόνια, ο Beresford δήλωσε ενθουσιασμένος με το νέο σενάριο, κι έθεσε την ταινία ως επόμενη του από το Τρυφερές Σχέσεις.
  • Οι παραγωγοί ήθελαν το φιλμ να γυριστεί στο Ισραήλ, αλλά αυτό κατέστη πρακτικά αδύνατο, μια και δεν υπήρχαν εκεί μνημεία προ ρωμαϊκής εποχής. Έτσι προτιμήθηκε η Ιταλία (και τα στούντιο της Μεγάλης Βρετανίας), ενώ πέρασαν ως υποψήφιες χώρες η Τυνησία και το Μαρόκο.
  • Η Rachel Weisz είχε προσφορά για κεντρικό ρόλο στην ταινία, αλλά οι γονείς της δεν της το επέτρεψαν. Τότε ήταν ακόμα 14ων ετών.
  • Το έργο κόστισε 21 εκατομμύρια δολάρια, αλλά έβγαλε μόλις 5,1. Ο Beresford τότε είχε δηλώσει πως αναζητούσε αν υπήρχαν κι άλλοι μεγάλοι σκηνοθέτες που να συνήλθαν μετά από τέτοιο οικονομικό κάζο. Χρόνια αργότερα, επεσήμανε ότι υπήρχαν καλά στοιχεία στην ταινία του, αλλά τόσο το σενάριο όσο και η επιλογή του Richard Gere σε λάθος για αυτόν ρόλο ήταν τα κυριότερα που στοίχησαν την αποτυχία.
  • Εδώ ήταν η πρώτη από τις δύο υποψηφιότητες του Richard Gere για Χρυσό Βατόμουρο.
  • Η αποτυχία του φιλμ οδήγησε σε μια πρώτη ματαίωση του Τελευταίου Πειρασμού του Martin Scorsese, που τότε ήταν έτοιμος να γυριστεί.

Γκαλερι φωτογραφιων

20 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *