Τέσσερις ιστορίες οι οποίες διαδραματίζονται παράλληλα και οι οποίες αποτελούσαν χαρακτηριστικά παραδείγματα μισαλλοδοξίας για τον δημιουργό. Με χρονολογική σειρά, πρώτη: 538 π.Χ. ή άλωση της Βαβυλώνας από τα στρατεύματα του Κύρου, δεύτερη: η προδοσία και σταύρωση του Χριστού, τρίτη: η σφαγή της νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου που έγινε στο Παρίσι το 1572 μ.Χ. και η τέταρτη διαδραματίζεται στη «σύγχρονη» εποχή σχετικά με μια δικαστική πλάνη.

Σκηνοθεσία:

D.W. Griffith

Κύριοι Ρόλοι:

Lillian Gish … η αιώνια μητέρα

Mae Marsh … η αγαπημένη

Robert Harron … το αγόρι

F.A. Turner … ο πατέρας της αγαπημένης

Sam De Grasse … Arthur Jenkins

Vera Lewis … Mary Jenkins

Miriam Cooper … η μοναχική

Bessie Love … η νύφη της Κανά

Howard Gaye … Ιησούς/καρδινάλιος de Lorraine

Eugene Pallette … Prosper Latour

W.E. Lawrence … Henri de Navarre

Elmer Clifton … ο ραψωδός

Alfred Paget … πρίγκιπας Belshazzar

Tully Marshall … αρχιερέας του Μπελ-Μαρντούκ

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: D.W. Griffith

Παραγωγή: D.W. Griffith

Μουσική: Joseph Carl Breil

Φωτογραφία: G.W. Bitzer

Μοντάζ: D.W. Griffith, James Smith, Rose Smith

Σκηνικά: D.W. Griffith

Κοστούμια: D.W. Griffith, Clare West

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Intolerance
  • Ελληνικός Τίτλος: Μισαλλοδοξία
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Intolerance: Love’s Struggle Throughout the Ages
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Intolerance: A Sun-Play of the Ages

Παραλειπόμενα

  • Μία από τις πλέον διαδραστικές ταινίες του βωβού σινεμά, επηρεάζοντας όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά ρεύματα που θα ακολουθήσουν. Χωρισμένο σε 4 κεφάλαια με χρονική απόκλιση αιώνων ανάμεσα τους, η κάθε ιστορία ξεχωρίζει και από τον -μονόχρωμο- χρωματισμό της, ενώ το κοινό τους γνώρισμα είναι η παρουσία της αιώνιας μητέρας (Lillian Gish). Ήταν μια έμμεση απάντηση του Griffith στους επικριτές της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, Η Γέννηση ενός Έθνους, που την κατηγόρησαν για έντονο ρατσισμό και ηρωποίηση του ΚΚΚ. Απάντηση όμως περί ποιότητας και όχι μια απολογία, μια και ο δημιουργός επέμενε μέχρι τέλους ότι δεν είχε πράξει κάτι λανθασμένο.
  • Στο σενάριο συνεργάστηκαν και οι Hettie Grey Baker, Tod Browning, Anita Loos, Mary H. O’Connor και Frank E. Woods, αλλά μόνο το όνομα του D.W. Griffith υπάρχει στους τίτλους. Χαρακτηριστικό μέρος επίσης της όλης ιδέας (και ο τίτλος) προέρχεται από ποίημα του Walt Whitman (Out of the Cradle Endlessly Rocking).
  • Σε μικρούς ρόλους ή ως κομπάρσοι εμφανίζονται οι: Frank Borzage, Tod Browning, Donald Crisp, Douglas Fairbanks, Mildred Harris, Erich von Stroheim και King Vidor.
  • Τρεις χιλιάδες κομπάρσοι (με μισθό 12 δολάρια ημερησίως) και σκηνικά που ξεπερνούσαν την τότε χολιγουντιανή φαντασία απάρτιζαν μια ολοκληρωτική άποψη περί του τι εστί έπος. Στην περίφημη Sunset Boulevard χτίστηκε το βαβυλωνιακό σκηνικό ύψους 91 μέτρων, αλλά και οι δρόμοι της Ιουδαίας και του μεσαιωνικού Παρισιού.
  • Αρχικά ο Griffith σχεδίαζε να γυρίσει μόνο τη σύγχρονη ιστορία (The Mother and the Law), αλλά ενώ την ολοκλήρωνε, αποφάσισε να την επεκτείνει. Το The Mother and the Law κυκλοφόρησε εντέλει και αυτόνομο το 1919, αλλά με νέο μοντάζ.
  • Χρειάστηκαν 914 μέτρα φιλμ για να χωρέσουν το υλικό.
  • Ο βρετανός Howard Gaye, που ερμηνεύει τον Ιησού, συνδέθηκε τη δεκαετία του 1920 με σεξουαλικό σκάνδαλο, αναγκάζοντας την Αγγλία να αφαιρέσει το όνομα του από τις κόπιες.
  • Το κόστος είχε αναφερθεί ότι άγγιζε το αστρονομικό ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα λογιστικά βιβλία, η ταινία κόστισε μόλις 385 χιλιάδες (με το ένα τρίτο να πηγαίνει στην ιστορία της Βαβυλώνας). Όταν αναφέρθηκαν λοιπόν τα κέρδη στο ένα εκατομμύριο δολάρια, όλοι μίλησαν για τρανή εμπορική αποτυχία, κάτι που φυσικά δεν ίσχυε.
  • Υπήρξε τεράστια επιτυχία στη Σοβιετική Ένωση (επιρρεάζοντας ισχυρά την τοπική κινηματογραφία), αλλά κανείς δεν έμαθε λεπτομέρειες περί αριθμών, μια και η προβολή της γίνονταν δίχως άδεια από τον Griffith.
  • Η ταινία δεν ανήκει πλέον κάπου, και είναι σε δημόσια διάθεση. Απαντάται σε διάφορες εκδοχές, με τη μικρότερη να είναι στα 163 λεπτά. Η πιο ολοκληρωμένη που κυκλοφορεί είναι η The Killiam Shows Version, κι αυτή είναι στα 176.

Γκαλερι φωτογραφιων

18 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *