Ο γερμανός στρατιώτης Γέσπερ υπογράφει για ακόμα μια θητεία στο Αφγανιστάν, και με τη μονάδα του είναι πλέον υπεύθυνος για να φυλάσσει ένα μικρό χωριό από την επήρεια των Ταλιμπάν. Ο Ταρίκ, ένας νεαρός ντόπιος, είναι ο υπεύθυνος για τη διερμηνεία. Μαζί με αυτόν, ο Γέσπερ προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των χωρικών και των συμμάχων στρατιωτών του Αφγανιστάν. Η διαφορά όμως ανάμεσα στους δύο κόσμους είναι έντονη. Ο Γέσπερ βρίσκεται συνεχώς ανάμεσα στη συνείδηση του και τις διαταγές των ανωτέρων του. Όταν ο Ταρίκ, που τώρα βρίσκεται σε κίνδυνο από τους Ταλιμπάν επειδή βοηθάει τους Γερμανούς, προσπαθεί να θέσει την αδελφή του σε ασφαλές μέρος, τα πράγματα βγαίνουν εκτός ελέγχου.

Σκηνοθεσία:

Feo Aladag

Κύριοι Ρόλοι:

Ronald Zehrfeld … Jesper Rubin

Mohsin Ahmady … Tarik Rahimi

Saida Barmaki … Nala

Salam Yousefzai … Haroon

Burghart Klaussner … συνταγματάρχης Haar

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Feo Aladag

Παραγωγή: Feo Aladag

Μουσική: Jan A.P. Kaczmarek

Φωτογραφία: Judith Kaufmann

Μοντάζ: Andrea Mertens

Σκηνικά: Silke Buhr

Κοστούμια: Gabrielle Reumer

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Home Cinema.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Zwischen Welten

Ελληνικός Τίτλος: Διασταυρούμενα Πυρά

Διεθνής Τίτλος: Inbetween Worlds

Κύριες Διακρίσεις

  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βερολίνου.

Παραλειπόμενα

  • Για να προετοιμαστεί για το σενάριο, η Aladag έκανε τρία ταξίδια στο Αφγανιστάν, όπου διέμεινε μαζί με γερμανούς στρατιώτες. Έβγαινε ακόμα και περιπολία μαζί τους.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Χάρης Καλογερόπουλος

Έκδοση Κειμένου: 16/6/2015

Στα χνάρια των αμερικανικών παραγωγών που θέλουν να δραματοποιήσουν σύγχρονα πολεμικά θέματα που αφορούν τα μουσουλμανικά κράτη, η αυστριακή ηθοποιός Φέο Άλανταγκ, στη δεύτερη σκηνοθετική της απόπειρα, προσπαθεί να βάλει στο κέντρο της αφήγησης την ανθρωπιά κόντρα στις αναγκαιότητες. Ο στρατιώτης Γιέσπερ προσπαθεί να βρει ισορροπίες ανάμεσα στις διαταγές των ανωτέρων του και στις αντιλήψεις των κατοίκων του χωριού και του τοπικού στρατιού, έχοντας αναπτύξει μια φιλία με έναν νεαρό δάσκαλο-διερμηνέα που κι αυτός προσπαθεί να προστατεύει τη μικρή του αδελφή. Η Άλανταγκ παρουσιάζει τους δυο ήρωες εξίσου συμπαθείς, ενώ οι όποιες συγκρούσεις στέκουν σε έναν τόνο που δεν οξύνει ιδιαίτερα το δράμα. Περισσότερο μια συνταγή ανθρωπιστικής ταινίας, παρά ένα έργο που ξύνει πληγές, το φιλμ κερδίζει πιο πολύ στο επίπεδο της κινηματογραφίας, των εξωτερικών πλάνων, του τοπίου ως ενός δραματικού πεδίου που χρωματίζεται από τις ανθρωπολογικές αντιφάσεις. Οι Ρόναλντ Ζέρφελντ και Μοσίμ Αλμάντι ερμηνεύουν όσο τους επιτρέπει το μάλλον άτολμο σενάριο της σκηνοθέτιδας.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *