Ο Λουσιέν είναι ένας άγνωστος νεαρός ποιητής στη Γαλλία του 19ου αιώνα. Έχει όμως μεγάλες προσδοκίες, και θέλει να χτίσει το πεπρωμένο του. Έτσι, εγκαταλείπει το οικογενειακό τυπογραφείο και την ταπεινή του καταγωγή, ώστε να βρει την τύχη του στο Παρίσι, και στην ασφάλεια που του παρέχει ο προστάτης του χορηγός. Βρισκόμενος στα βαθιά νερά της θαυμαστής αυτής πόλης, ο νεαρός άντρας ανακαλύπτει έναν κόσμο αφοσιωμένο στους νόμους του κέρδους και της επιτήδευσης. Όλα μπορούν να αγοραστούν και να πουληθούν, ακόμα και η λογοτεχνία, η δημοσιογραφία και η πολιτική, αλλά και τα συναισθήματα, οι υπολείψεις και οι ψυχές. Θα αγαπήσει, θα υποφέρει, και θα έρθει αντιμέτωπος με έναν κόσμο πλουμιστών ψευδαισθήσεων.

Σκηνοθεσία:

Xavier Giannoli

Κύριοι Ρόλοι:

Benjamin Voisin … Lucien Chardon/Lucien de Rubempre

Cecile de France … Louise de Bargeton

Vincent Lacoste … Etienne Lousteau

Xavier Dolan … Nathan d’Anastazio

Salome Dewaels … Coralie

Jeanne Balibar … μαρκησία d’Espard

Gerard Depardieu … Dauriat

Andre Marcon … βαρόνος du Chatelet

Louis-Do de Lencquesaing … Finot

Jean-Francois Stevenin … Singali

Isabelle de Hertogh … Berenice

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Xavier Giannoli, Jacques Fieschi

Παραγωγή: Olivier Delbosc, Sidonie Dumas

Φωτογραφία: Christophe Beaucarne

Μοντάζ: Cyril Nakache

Σκηνικά: Riton Dupire-Clement

Κοστούμια: Pierre-Jean Larroque

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: Illusions Perdues
 • Ελληνικός Τίτλος: Χαμένες Ψευδαισθήσεις
 • Διεθνής Τίτλος: Lost Illusions

Σεναριακή Πηγή

 • Μυθιστόρημα: Illusions Perdues του Honore de Balzac.

Κύριες Διακρίσεις

 • Βραβείο καλύτερης ταινίας, δεύτερου αντρικού ρόλου (Vincent Lacoste), υποσχόμενου ηθοποιού (Benjamin Voisin), σεναρίου, φωτογραφίας, σκηνικών και κοστουμιών στα Cesar. Υποψήφιο για σκηνοθεσία, δεύτερο αντρικό ρόλο (Xavier Dolan), δεύτερο γυναικείο ρόλο (Jeanne Balibar και Cecile de France), υποσχόμενη ηθοποιό (Salome Dewaels), μοντάζ, ήχο και ειδικά εφέ.
 • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βενετίας.

Παραλειπόμενα

 • Γραμμένο υπό τη μορφή μυθιστορηματικού σίριαλ ανάμεσα στο 1837 και το 1843, το τρίπτυχο έργο του Honore de Balzac συγκαταλέχτηκε στη συλλογή αλληλοσυνδεόμενων έργων του συγγραφέα με γενικό τίτλο La Comedie Humaine, και συγκεκριμένα στον τόμο Scenes de la Vie de Province. Αυτή είναι η πρώτη κινηματογραφική του μεταφορά, ενώ έχουν προηγηθεί μια τηλεοπτική σειρά τεσσάρων επεισοδίων το 1966, μία εν είδει μπαλέτου από τα Μπολσόι το 2011, αλλά και μια θεατρική το 2021.
 • Το εκθεσιακό κέντρο Maison de Balzac στο Παρίσι φιλοξένησε σημαντικό μέρος των σκηνικών και των κοστουμιών της ταινίας.
 • Στο φιλμ γίνεται αναφορά στο διάσημο θέατρο Dejazet, που όμως είναι αναχρονιστική, μια κι εγκαινιάστηκε το 1859.
 • Ο ρόλος του Xavier Dolan είναι στην πραγματικότητα μια σύνθεση τριών χαρακτήρων του βιβλίου.
 • Ενώ τα ταμεία δεν έφεραν το ποθητό για την παραγωγή, παρατηρήθηκε έντονο ενδιαφέρον του κοινού προς το βιβλίο του Honore de Balzac. Το κόστος τη ταινίας ήταν 17,5 εκατομμύρια δολάρια, με τα έσοδα να περιορίζονται στα 7,5 (868 χιλιάδες εισιτήρια στη Γαλλία), αλλά το μυθιστόρημα είδε τις πωλήσεις του να ανεβαίνουν επί 25 φορές.

Κριτικός: Σοφία Γουργουλιάνη

Έκδοση Κειμένου: 8/6/2022

Ένας νεαρός άντρας ξεκινά τον 19ο αιώνα από τη γαλλική επαρχία να προσεγγίσει -για χάρη ενός έρωτα και μιας συγγραφικής καριέρας- τον (σκοτεινό) κόσμο του Παρισιού. Ξεκινώντας με τον ιδεαλισμό της νεότητας, εγκαταλείπει πάραυτα κάθε ηθική όταν εισχωρεί στα κυκλώματα της δημοσιογραφίας.

O Xavier Giannoli αφηγείται μια ιστορία ανόδου και μοιραίας πτώσης, και πλάθει μια παραβολή για όλους εκείνους τους χρυσούς που αποδειχτήκανε πλαστικοί. Με τη θεματολογία του να μην επενδύει σε μια κάποια πρωτοτυπία, αλλά να βαδίζει στην πεπατημένη αντίστοιχων κινηματογραφικών ιστοριών, ο Giannoli πατάει σε ένα στιβαρό σενάριο. Ένα σενάριο που καταφέρνει να παρασύρει σε έναν κόσμο ίντριγκας και αγωνίας.

Η αισθητική του, δε, ενώ κυμαίνεται από το κλασικό έως και το κάπως κινηματογραφικά συντηρητικό, μοιάζει τελικά να πλαισιώνει ιδανικά τον κόσμο του και να αποτελεί άριστο συμπλήρωμα της ιστορίας του.

Πέραν όμως από ένα στιβαρό σενάριο και μια σκηνοθεσία που υπηρετεί τον στόχο, διαθέτει ως μέγιστό ατού έναν εξαιρετικό πρωταγωνιστή ονόματι Benjamin Voisin, που διαθέτει όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για μια λαμπρή καριέρα.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

18 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *