1961. Ο Στάνλεϊ Μίλγκραμ σχεδιάζει ένα ψυχολογικό πείραμα, κατά το οποίο άνθρωποι νομίζουν ότι προκαλούν ηλεκτροπληξία σε άλλους, σε κάποιο άλλο δωμάτιο. Ο επιστήμονας προσπαθεί να αντιληφθεί την έννοια του Ολοκαυτώματος. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά: το 65 τοις εκατό υπάκουσε στις θανατηφόρες διαταγές. Ο Μίλγκραμ κατηγορείται ως τέρας. Αλλά αυτό δεν τον σταμάτησε, ούτε μείωσε τον αριθμό των πρωτοποριακών του πειραμάτων.

Σκηνοθεσία:

Michael Almereyda

Κύριοι Ρόλοι:

Peter Sarsgaard … Stanley Milgram

Winona Ryder … Alexandra ‘Sasha’ Milgram

Edoardo Ballerini … Paul Hollander

Jim Gaffigan … James McDonough

Anthony Edwards … Miller

Ned Eisenberg … Solomon Asch

Lori Singer … Florence Asch

Taryn Manning … Κα Lowe

Anton Yelchin … Rensaleer

John Leguizamo … Taylor

Kellan Lutz … William Shatner

Dennis Haysbert … Ossie Davis

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Michael Almereyda

Παραγωγή: Danny A. Abeckaser, Michael Almereyda, Fabio Golombek, Per Melita, Isen Robbins, Aimee Schoof, Uri Singer

Μουσική: Bryan Senti

Φωτογραφία: Ryan Samul

Μοντάζ: Kathryn J. Schubert

Σκηνικά: Deana Sidney

Κοστούμια: Kama K. Royz

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Home Cinema.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Experimenter

Ελληνικός Τίτλος: Ο Πειραματιστής

Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: Experimenter: The Stanley Milgram Story

Παραλειπόμενα

  • Παρότι ο Almereyda γνώριζε την περίπτωση του Milgram, ενδιαφέρθηκε να κάνει την ταινία όταν η κοπέλα του ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα πάνω σε αυτόν.
  • Ο σκηνοθέτης αποφάσισε ο κεντρικός του χαρακτήρας να σπάει τον “τέταρτο τοίχο”, δηλαδή να μιλάει κατά πρόσωπο στην κάμερα. Η σκέψη αυτή του ήρθε ως ανταπόκριση του πώς θα έκανε ο ίδιος ο Stanley Milgram την ταινία.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός Βασίλης Καγιογλίδης

Έκδοση Κειμένου: 28/10/2015

Ο Michael Almereyda αφηνεί κατα μέρους τον Σαίξπηρ, όμως δεν αρνείται τη αποδεδειγμένα μεγάλη του λατρεία, το θέατρο. Και όπως λένε στην αργκό, δεν κεντάει απόλυτα. Απλά ξεχειλώνει συνειδητά ένα πολλά υποσχόμενο αφηγηματικά και θεματικά φιλμ, που αν και μοιάζει συναρπαστικό στην προσέγγισή του, εντούτοις καταλήγει σε μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία ανάδειξης της δύναμης και της διαχρονικότητας των ευρημάτων του Milgram.

Το Experimenter είναι μία συνεχής, εν πολλοίς εξαντλητική, περιστροφή γύρω από καινοτόμους κινηματογραφικά μονολόγους, βιογραφικά αποσπάσματα και συμβολισμούς που ξεκινούν αγγίζοντας ιστορικά θέματα και φτάνουν να επανεξετάσουν τη σχέση σινεμά και θεάτρου. Ο Almereyda και σε αυτό το φιλμ φαίνεται η διάθεσή του να πρωτοτυπήσει καλλιτεχνικά με κάθε κόστος. Μπροστά όμως στις οπτικές του υπερβάσεις, αφήνει με περισσή ευκολία απ`έξω το βιογραφικό μέρος, μαζί με όλες τις φήμες περί ουσιών που ακολουθούσαν τον Milgram, δοκιμάζοντας την αφαιρετική προσέγγιση μέσα σε ένα φτωχό, σχεδόν «ασήκωτο» στουντιακό φόντο. Η θεματική είναι ενδιαφέρουσα, η ιστορία ως γεγονός συναρπαστική και τα πειράματα ικανά να αντέξουν χιλιάδες συζητήσεις, όμως προσφέρονται με ένα τρόπο αποστασιοποιημένο, υποκριτικά συμβατικό και σκηνοθετικά πειραματικό που φλερτάρει με τα όρια του επιτηδευμένου. Ο Almereyda φαίνεται ότι θα μπορούσε να υπερβεί τα συνήθη καλλιτεχνικά μέτρα, αλλά κάνει ότι και στο παρελθόν, φάσκει και αντιφάσκει, πειραματίζεται με κάθε ευκαιρία και κρατάει σε απόσταση το κοινό, δημιουργώντας ένα φιλμ, που μοιάζει θαρρείς βγαλμένο από τα πειράματα του ήρωά του. Αντιφατικό, προκλητικό, ελκυστικά ενοχλητικό που το μόνο που καταφέρνει μετά βεβαιότητας είναι να του προσδώσει μερικούς φεστιβαλικούς πόντους.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

15 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *