Γυρίζουμε πίσω 65 εκατομμύρια χρόνια και γνωρίζουμε τον Άλανταρ, έναν γλυκύτατο δεινόσαυρο που όταν ήταν ακόμα βρέφος, αποχωρίστηκε από τους δικούς του και ανατράφηκε σε έναν επίγειο νησιωτικό παράδεισο από τους αξιαγάπητους Λεμούρ. Η ζωή όμως του Άλανταρ αλλάζει δραματικά τη στιγμή που μια καταστροφική βροχή από μετεωρίτες εξαναγκάζει αυτόν και τη νέα του οικογένεια να μεταναστεύσουν και να ακολουθήσουν μια ομάδα δεινοσαύρων, αναζητώντας απεγνωσμένα ένα ασφαλές καταφύγιο.

Σκηνοθεσία:

Eric Leighton

Ralph Zondag

Κύριοι Ρόλοι:

D.B. Sweeney … Aladar (φωνή)

Alfre Woodard … Plio (φωνή)

Ossie Davis … Yar (φωνή)

Max Casella … Zini (φωνή)

Hayden Panettiere … Suri (φωνή)

Julianna Margulies … Neera (φωνή)

Joan Plowright … Baylene (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: John Harrison, Robert Nelson Jacobs

Στόρι: Thom Enriquez, John Harrison, Robert Nelson Jacobs, Ralph Zondag

Παραγωγή: Pam Marsden

Μουσική: James Newton Howard

Μοντάζ: H. Lee Peterson

Σκηνικά: Walter P. Martishius

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Dinosaur
  • Ελληνικός Τίτλος: Δεινόσαυρος

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
  • Πρώτη μεγάλου μήκους ψηφιακή ταινία της Disney, χωρίς να κατασκευαστεί από τη θυγατρική Pixar.
  • Κατά τα γυρίσματα του Robocop (1987), ο Phil Tippett πρότεινε στον Paul Verhoeven να κάνουν μια ταινία με δεινόσαυρους, κι εκείνος έδειξε θετικός. Αφού έδωσαν το σενάριο στον Walon Green, υπολόγισαν ένα μπάτζετ των 45 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Jeffrey Katzenberg, πρόεδρος της Disney, έδειξε ενδιαφέρον, αλλά πρότεινε να γυριστεί με 25 εκ. δολάρια. Έτσι, το 1988 ξεκίνησε ο σχεδιασμός, που αφορούσε stop-motion ταινία σε συνδυασμό με μαριονέτες, διαμορφωμένα μοντέλα και μινιατούρες. Ήταν όμως μια σκοτεινή ταινία, σε στυλ νατουραλιστικού ντοκιμαντέρ. Το 1990, όμως, Tippett και Verhoeven αποσύρθηκαν από το σχέδιο, και η Disney το έβλεπε πια ως μια παιδική ταινία.
  • Για την προώθηση, το θέμα Countdown to Extinction στο Animal Kingdom στη Φλόριδα μετονομάστηκε στον τίτλο του φιλμ.
  • Κοστίζοντας 127,5 εκατομμύρια δολάρια, είχε γίνει η ακριβότερη ψηφιακή ταινία όλων των εποχών. Τα δε έσοδα των 349,8 το έφεραν στην πέμπτη θέση των πιο εμπορικών ταινιών της χρονιάς.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Θανάσης Ευθυμιάδης (Άλανταρ), Κάτια Δανδουλάκη (Πλίο), Γιώργος Μάζης (Γιάρ), Παντελής Καναράκης (Ζίνι), Βασιλεία Περόγλου (Σούρι), Νικήτας Τσακίρογλου (Κρον), Νίκος Γαλανός (Μπρούτον), Μυρτώ Αλικάκη (Νίρα), Λίνα Τριανταφύλλου (Μπέιλιν), Βίλμα Τσακίρη (Έμα), Αργύρης Κανδύλης. Σκηνοθετική επιμέλεια: Ηλίας Πλακίδης. Μετάφραση: Ζωή Ρηγοπούλου.

Γκαλερι φωτογραφιων

23 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *