6ος αιώνας π.Χ. Η αρχαία δυναστεία Ζου παρέπαιε. Στο ανάκτορο, οι φεουδάρχες συνωμοτούσαν και φιλονικούσαν πάνω από τα ερείπια της αυτοκρατορίας, ο καθένας τους λαχταρώντας να κυριαρχήσει σε γη και ουρανό. Ήταν η εποχή της δύναμης του μεγαλείου και της δόξας για την Κίνα. Ήταν εποχή πολέμου, εποχή ηρώων και νέων ιδεών, ήταν η περίοδος της Άνθησης της Κίνας. O Κομφούκιος ή Κονγκ Φούτζι ή Κουνγκ-φου-τζου, διάσημος κινέζος διανοητής και κοινωνικός φιλόσοφος, με τις διδασκαλίες του και τη φιλοσοφία του προσπαθούσε να αλλάξει την καταστροφική πορεία της ιστορικής αυτής περιόδου, με μια φιλοσοφία ανώτερη της εποχής της. Οι διδασκαλίες του, όπως διατηρήθηκαν στα Ανάλεκτα, έθεσαν τα θεμέλια πολλών μεταγενέστερων κινεζικών απόψεων για την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά του ιδανικού άνδρα, πώς ένα τέτοιο άτομο θα πρέπει να ζει τη ζωή του και να αλληλοεπιδρά με τους άλλους και τα σχήματα της κοινωνίας και της διακυβέρνησης, στα οποία θα πρέπει να συμμετέχει.

Σκηνοθεσία:

Mei Hu

Κύριοι Ρόλοι:

Chow Yun-Fat … Confucius

Xun Zhou … Nanzi

Huanshan Xu … Laozi

Yi Lu … Ji Sunfei

Lu Yao … Lu Jun

Jianbin Chen … Ji Sunsi

Quan Ren … Yan Hui

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Mei Hu, Khan Chan, Yanjiang He, Qitao Jiang

Παραγωγή: Fei Chen, Bo-Chu Chui, Zhenyu Lei, Ying Yang, Yuncai Zhou

Μουσική: Jiping Zhao

Φωτογραφία: Peter Pau

Μοντάζ: Chi-Leung Kwong, Haihong Zhan

Σκηνικά: Chaoxiang Lin, Huaiqing Mao

Κοστούμια: Chung-Man Yee

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Kong Zi
  • Ελληνικός Τίτλος: Κομφούκιος
  • Διεθνής Τίτλος: Confucius

Κύριες Διακρίσεις

  • Βραβείο φωτογραφίας στα εθνικά βραβεία του Χονγκ Κονγκ.

Παραλειπόμενα

  • Η αρχική πρόθεση ήταν να βγει η ταινία το 2009, ώστε να συμπέσει με τα 60 χρόνια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, και τα 2.560 από τη γέννηση του Κομφούκιου.
  • Με την έναρξη της παραγωγής διατυπώθηκαν αντιρρήσεις από μερίδα του κινεζικού τύπου. Τόσο επειδή η σκηνοθέτις μιλούσε καντονεζικά και ίσως δεν θα μπορούσε να αποδώσει ορθά με τα μανδαρινικά, όσο και το ότι η επιλογή του Chow Yun-Fat, γνωστότερου για ταινίες κουνγκ-φου, ίσως μετέτρεπε τον φιλόσοφο σε ήρωα δράσης. Αυτά ξεκίνησαν όταν ο ηθοποιός Pu Cunxin είπε ανοιχτά ότι διάβασε το σενάριο, και δήλωσε ότι περιέχει απρεπείς για το θέμα δόσεις δράσης και ρομαντισμού.
  • Τον Δεκέμβριο του 2009 κι έπειτα από την εμφάνιση του trailer, ένας αυτοαποκαλούμενος απόγονος του Κομφούκιου, ο Kong Jian, μήνησε την παραγωγή, επιδιώκοντας να κοπούν σκηνές και αντιδρώντας στην εμφάνιση αισθηματικού δεσμού του φιλοσόφου με την παλλακίδα Νανζί.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Η Faye Wong ερμηνεύει το You Lan Cao (μοναχική ορχιδέα), όπου βασίστηκε σε αρχαία δουλειά του ποιητή Han Yu.

Κριτικός: Χάρης Καλογερόπουλος

Έκδοση Κειμένου: 8/1/2013

Αποτίνοντας φόρο τιμής στον Κομφούκιο, με ευκαιρία τα 2.560 χρόνια από τη γέννηση του, οι Κινέζοι θέλησαν ταυτόχρονα να κοντράρουν το «Avatar» ως παραγωγή, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό, με αποτέλεσμα να περάσει το φιλμ απαρατήρητο στη Δύση. Ωστόσο, η σκηνοθέτιδα Μέι Χου κατάφερε να δημιουργήσει μια εντυπωσιακή επική βιογραφία, πλούσια σε κινηματογραφία, στην οποία ο πολύ γνωστός μας πρωταγωνιστής Τσόου Γιουν-Φατ καταφέρνει να δώσει έναν Κομφούκιο αληθινό, γήινο, όχι αγιοποιημένο, αλλά σε κάθε περίπτωση μια ισχυρή προσωπικότητα που διακρίθηκε όχι μόνο στη φιλοσοφία αλλά και στη στρατηγική του πολέμου, στη νομική και στη δημιουργία ηθικού συστήματος. Για την ακρίβεια, ήταν από εκείνα τα πνεύματα που σκέφτηκαν απολύτως σφαιρικά πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση. Υπάρχει ένα «κρατικής» έμπνευσης πομπώδες, αλά Χόλιγουντ του 1950, κλείσιμο στο τέλος, αλλά μην ξεχνάμε ότι η Κίνα έχει ανάγκη να περάσει κι αυτή στο σινεμά την εθνική της ταυτότητα, τώρα που μεσουρανεί.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

14 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *