Ένας δημοσιογράφος θέλει να ξεσκεπάσει έναν διεφθαρμένο εισαγγελέα, τοποθετώντας τον εαυτό του στον ρόλο του υπόπτου για μια δολοφονία που δεν διέπραξε. Το σχέδιό του όμως ανατρέπεται, όταν ο εισαγγελέας ανακαλύπτει την απάτη και καταστρέφει όλα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο δημοσιογράφος προκειμένου ν’ αποδείξει την αθωότητά του.

Σκηνοθεσία:

Peter Hyams

Κύριοι Ρόλοι:

Jesse Metcalfe … Christopher John ‘C.J.’ Nicholas

Amber Tamblyn … Ella Crystal

Michael Douglas … Mark Hunter

Joel David Moore … Corey Finley

Orlando Jones … ντετέκτιβ Ben Nickerson

Lawrence P. Beron … υπαστυνόμος Alex Merchant

Sewell Whitney … Martin Weldon

David Jensen … Gary Spota

Grant James … Aaron Wakefield

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Peter Hyams

Παραγωγή: Mark Damon, Limor Diamant, Moshe Diamant, Ted Hartley

Μουσική: David Shire

Φωτογραφία: Peter Hyams

Μοντάζ: Jeff Gullo

Σκηνικά: James A. Gelarden

Κοστούμια: Susanna Puisto

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Αρνητική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Beyond a Reasonable Doubt
  • Ελληνικός Τίτλος: Πέραν Πάσης Υποψίας

Άμεσοι Σύνδεσμοι

  • Τα Ίχνη Ήταν Ψεύτικα (1956)

Σεναριακή Πηγή

  • Στόρι & Σενάριο: Τα Ίχνη Ήταν Ψεύτικα του Douglas Morrow.

Παραλειπόμενα

  • Ριμέικ της ομώνυμης ταινίας του Fritz Lang από το 1956, στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι Dana Andrews, Joan Fontaine και Sidney Blackmer. Ήταν η έσχατη ταινία που γύρισε ο γερμανός μαιτρ στις ΗΠΑ.
  • Για τον Peter Hyams αυτό ήταν το δεύτερο ριμέικ ταινίας της RKO μετά το Φρενήρης Απόδραση (1990).
  • Το συγκεκριμένο ριμέικ ήταν στον σχεδιασμό της Universal από το 1998 ως μια σειρά από ριμέικ ταινιών της RKO, και σε συνεργασία με τις Disney και Miramax. Υποψήφιος για να το σκηνοθετήσει ήταν ο Jonathan Mostow, αλλά το σχέδιο απόπνευσε οριστικά το 2002. Δύο χρόνια μετά, ήταν η New Regency που ανακοίνωσε πως είχε ένα πρόχειρο σενάριο για αυτό από τον David Collard και πως η Fox θα βοηθούσε ως διανομέας. Υπό αυτό το καθεστώς, ο Franc Reyes υπέγραψε το 2005 για τη σκηνοθεσία και το τελικό σενάριο. Ήρθε το 2008, με την RKO Pictures, την αναβιωμένη διάδοχο της παλιάς ανεξάρτητης φίρμας, να οδηγεί το σχέδιο, και τον Peter Hyams να αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία. Ο Hyams είχε υπό σκέψεις το συγκεκριμένο ριμέικ και εντός των 1990. Η αλλαγή που επέβαλε αυτός, όντας μη θαυμαστής του αρχικού υλικού, ήταν να φύγει το επίκεντρο από τους δικηγόρους και να πάει στο νεανικότερο καστ, ώστε το στόρι να βρει ανταπόκριση στο σύγχρονο κοινό.
  • Πρώτη ταινία του Hyams γυρισμένη ψηφιακά, με κάμερες της εταιρίας Red Digital Cinema. Το μοντάζ πραγματοποιήθηκε με το λογισμικό Final Cut Pro της Apple.
  • Η αρχική έξοδος στις ΗΠΑ αναβλήθηκε, με το φιλμ να κάνει πρεμιέρα στην Ισπανία. Στην Αμερική η διανομή εντέλει θα αργήσει κάποιους μήνες, και αυτή θα γίνει σε λίγες αίθουσες. Στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Βραζιλία και την Ιαπωνία θα κυκλοφορήσει κατευθείαν στο Home Cinema. Συνέπεια αυτών ήταν να εισπράξει μόλις 4,5 εκατομμύρια δολάρια από τις μεγάλες οθόνες, κι ενώ είχε κοστίσει 25.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 20/7/2007

Η αυθεντική πηγή (Τα Ίχνη Ήταν Ψεύτικα, του 1956) δεν ήταν από τα διασημότερα ούτε τα καλύτερα νουάρ που έχουν βγει, κι ας υπόγραφε ο Fritz Lang. Είχε όμως την έξυπνη πλοκή και κυρίως τη γοητεία που σταθερά χαρίζει ένα νουάρ. Ο Peter Hyams, που η τελευταία ταινία του που βλεπότανε μας πάει στο 1984, το απο-νουαροποιεί με μια πλαστική φωτογραφία και… -δεν θα το κρύψω- του αλλάζει τα φώτα γενικώς! Αυτό που το 1956 ήταν καλοστεκούμενο, τώρα είναι υλικό για τηλεταινία κι όχι μάλιστα ενδιαφέρουσα.

Βασικά ο Hyams κρατάει το σχηματικό των χαρακτήρων του 1956. Όμως, το σινεμά έχει αλλάξει πολύ από τότε και πλέον οι ήρωες μοιάζουν καρικατούρες. Ο βασικός ήρωας αντί για μαχητής μοιάζει με εξυπνάκιας, ο αντίπαλος δικηγόρος με απατεώνας πολιτικός του δελτίου ειδήσεων και η φίλη τού ήρωα σαν να ενεργεί από πάθος μηχανικά. Βέβαια, μη φανταστείτε ρομάντζο, μια ερωτική σκηνή υπάρχει και τα άλλα μας έρχονται ως δεδομένα. Ο Hyams καταφέρνει, εκτός των άλλων, να μην έχει ούτε ρυθμό, ούτε γεμάτους δεύτερους ρόλους, ούτε συνέπεια ως προς τι είδος έργου ακολουθεί και μια αισθητική από τα 1980 που φτάνει για να κουράσει από μόνη της. Τέλος, ο πρωταγωνιστής Jesse Metcalfe είναι καλή περίπτωση για τυπάδικο σίριαλ στην τηλεόραση, αλλά δεν γράφει κινηματογραφικά καθόλου, πόσο μάλλον για πρώτος.

Βαθμολογία:

0 κακή | 1 μέτρια | 2 ενδιαφέρουσα | 3 καλή | 4 πολύ καλή | 5 αριστούργημα

Γκαλερι φωτογραφιων

18 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *