Ο διοικητής λόχου Κλάους Μικαέλ Πέντερσεν υπηρετεί με τους άντρες του σε μια αφγανική επαρχία. Την ίδια ώρα, πίσω στη Δανία, η σύζυγος του, η Μαρία, προσπαθεί να τα φέρει βόλτα στην καθημερινότητα της, με τρία παιδιά που τους λείπει ο πατέρας τους. Κατά τη διάρκεια μιας αποστολής ρουτίνας, οι στρατιώτες του λόχου βρίσκονται διαμέσου πυρών, αναγκάζοντας τον Κλάους να πάρει μια απόφαση, η οποία έχει τρομερές επιπτώσεις τόσο σε αυτόν, όσο και την οικογένεια του πίσω στην πατρίδα.

Σκηνοθεσία:

Tobias Lindholm

Κύριοι Ρόλοι:

Pilou Asbaek … Claus Michael Pedersen

Soren Malling … Martin R. Olsen

Dar Salim … Najib Bisma

Tuva Novotny … Maria Pedersen

Charlotte Munck … Kajsa Danning

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Tobias Lindholm

Παραγωγή: Rene Ezra, Tomas Radoor

Μουσική: Sune Wagner

Φωτογραφία: Magnus Nordenhof Jonck

Μοντάζ: Adam Nielsen

Σκηνικά: Thomas Greve

Κοστούμια: Louize Nissen

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Krigen

Ελληνικός Τίτλος: Η Απόφαση

Διεθνής Τίτλος: A War

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας (Δανία).
  • Βραβείο φωτογραφίας στα Bodil, τα εθνικά βραβεία της Δανίας. Υποψήφιο για ακόμα 4 κατηγορίες, μεταξύ αυτών και καλύτερης ταινίας.
  • Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Ζάγκρεμπ.

Παραλειπόμενα

  • Εκτός από τους κεντρικούς χαρακτήρες, οι φαντάροι ερμηνεύονται από αληθινούς δανούς στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Βασίλης Καγιογλίδης

Έκδοση Κειμένου: 26/2/2016

Το Krigen είναι ένα προβοκατόρικο αντιπολεμικό δράμα, χωρισμένο σε δύο μέρη, το πολεμικό στο πρώτο μισό και το δικαστικό κομμάτι στο δεύτερο, που λειτουργεί ως τέτοιο περνώντας ομαλά μέσα από το ουμανιστικό σινεμά. Γι` αυτό άλλωστε, τόσο ο ξενόγλωσσος τίτλος «A war» όσο και ο ελληνικός «Η Αποφάση», που επέλεξε η εγχώρια εταιρία διανομής, προσδίδουν επακριβώς την ουσία αυτού του υποψήφιου για ξενόγλωσσο όσκαρ φιλμ.

Ο Tobias Lindholm έχοντας βραχεία μα αξιόλογη προϋπηρεσία σαν σεναριογράφος, αλλά όντας παρακινδυνευμένα υποταγμένος στη Δανική κινηματογραφική σχολή (φάνηκε περισσότερο στην πρώτη του ταινία με τίτλο Πειρατεία στον Ωκεανό), επιστρέφει αυτή τη φορά με ένα φιλμ, ελαφρώς παρωχημένο την παρούσα χρονική περίοδο, που ισορροπεί ωστόσο περίτεχνα μεταξύ κοινωνικής και προσωπικής ευθύνης. Αν η ταινία του είχε γυριστεί μία δεκαετία νωρίτερα, σίγουρα θα ήταν εντόνως επίκαιρη. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Lindholm να πείσει την ακαδημία για την (υπερ)αξία του έργου του. Μια ακαδημία που λατρεύει τις καλοφτιαγμένες πολεμικές ταινίες, αφού πρόκειται για τέτοια στο κομμάτι που τις αναλογεί, ειδικά όταν σε αυτές μπλέκεται η οικογένεια και η ηθική με τρόπο που μπορεί να αγιοποιεί ή να αποκαθηλώνει είδωλα.

Ο Lindholm μιλώντας για τη ματαιότητα των συλλογικών – κυβερνητικών αποφάσεων, επιχειρεί κατάβαση στις ανθρώπινες επιλογές στις κρίσιμες στιγμές και τις τρομακτικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρουν. Η συνεχής αμφιβολία του ήρωα, που δρα σε διαφορετικά πλαίσια και υπό το κράτος διαφορετικών συνθηκών, συμπυκνώνει μέσα της το δίλημμα για την ουσία και τη χρησιμότητα ενός τέτοιου, μα και κάθε είδους, πολέμου. Σκιαγραφώντας με ένταση και χωρίς αναδιπλώσεις το στρατιωτικό χρονικό του ήρωα, ο Δανός δημιουργός περνάει στην ουσία της θεματικής του, που δεν είναι άλλη από την ερμηνεία των ανθρωπίνων πράξεων και της ορθότητας ή μη των ατομικών επιλογών. Και όπως αφήνει τον ήρωά του να βασανίζεται σε συνθήκες πλήρους κοινωνικής ευδαιμονίας αλλά και σκότους, έτσι πετυχαίνει να πιάσει από το χέρι τον θεατή και να τον καταστήσει συνοδοιπόρο στον προσωπικό του Γολγοθά. Να τον θέσει ακόλουθο στο πολεμικό δρόμο του Claus, μα και ακροατή σε μία δίκη που ο καθένας θα έκρινε διαφορετικά έχοντας ως γνώμονα τη γνώση ή μη των πραγματικών περιστατικών και των ουσιαστικών επιχειρημάτων της κάθε πλευράς. Και όλα αυτά σε μία προοδευτική, απόλυτα ελεύθερη κοινωνία που έχει ως αυτοσκοπό την εξάντληση της αυστηρότητάς της απέναντι στους πολίτες για την παράβαση γραπτών ή εθιμικών κανόνων προκειμένου να ευημερήσει.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *