Για τη Σόφι, τη νέα εθελόντρια ανθρωπίστρια, μια τέλεια ημέρα περιλαμβάνει καθαρό ουρανό, πρωινό στο κρεβάτι, σεξ, και μετά εξόρμηση στη ζώνη πυρός. Τη σημερινή ημέρα, τουλάχιστον, έχει τη ζώνη πυρός. Καθώς μαζί με τους συνάδελφους της, Μαμπρού και Β, μάχονται με τον χρόνο για να σώσουν την προμήθεια νερού μιας εγκαταλελειμμένης κοινότητας, πρέπει να αντιμετωπίσουν τους γραφειοκράτες των Ηνωμένων Εθνών, τον τοπικό στρατό και ένα σωρό ντόπιους εγκληματίες. Την ίδια στιγμή που η πρώην ερωμένη του Β, η Κάτια, έχει καταφτάσει για να ακυρώσει την αποστολή τους.

Σκηνοθεσία:

Fernando Leon de Aranoa

Κύριοι Ρόλοι:

Benicio Del Toro … Mambru

Tim Robbins … B

Olga Kurylenko … Katya

Melanie Thierry … Sophie

Sergi Lopez … Goyo

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Fernando Leon de Aranoa

Παραγωγή: Fernando Leon de Aranoa, Jaume Roures

Μουσική: Arnau Bataller

Φωτογραφία: Alex Catalan

Μοντάζ: Nacho Ruiz Capillas

Σκηνικά: Cesar Macarron

Κοστούμια: Fernando Garcia

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: A Perfect Day

Ελληνικός Τίτλος: Μια Υπέροχη Μέρα

Εναλλακτικός Τίτλος: Un Dia Perfecto

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: Dejarse Llover της Paula Farias.

Κύριες Διακρίσεις

  • Καλύτερο σενάριο στα βραβεία Goya. Υποψήφιο για σκηνοθεσία, δεύτερο αντρικό ρόλο (Tim Robbins), φωτογραφία, μοντάζ, σκηνικά και κοστούμια.

Παραλειπόμενα

  • Αγγλόφωνο ντεμπούτο για τον de Aranoa.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Βασίλης Καγιογλίδης

Έκδοση Κειμένου: 24/3/2016

Ο Ισπανός Fernando Leon de Aranoa, με φόντο το μεταεμφυλιακό τοπίο των Βαλκανίων και με αφορμή ένα κομμάτι σχοινί, ένα πτώμα σε ένα πηγάδι και μία απρόσμενη επίσκεψη, επιχειρεί μία καυστική σάτιρα σε έναν αναίτιο, αιματηρό πόλεμο φυλών και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Περιτριγυρισμένος από ένα δυναμικό καστ και με ένα φλεγματικό, βιτριολικό και πολυεπίπεδο χιούμορ, συνθέτει ένα κολλάζ από όμορφα δομημένα κινηματογραφικά κομμάτια, σεναριακά ανισομερή, που άλλοτε τραβούν επάνω τους την προσοχή και άλλοτε την αποσπούν από τα ουσιώδη.

Φιλμ αφηγηματικά χαλαρό, χωρίς σεναριακές υπερβάσεις, που συνοδεύεται από ένα παραπλανητικά αισθαντικό σάουντρακ και μία αβάσταχτη αναπόληση σε μία ζωή όπου οι όποιες διαφοροποιήσεις δεν στέκονταν εμπόδιο στην κοινωνική συνοχή. Δίχως να αποκτά την επιθυμητή δυναμική και ένταση, το “A Perfect Day”, εμπνευσμένο από τις τραγωδίες του πολέμου, παραμένει μέχρι το φινάλε ένα ελαφρύ, γλυκόπικρο, κωμικοτραγικό road movie. «Λίγο» μπροστά στο ταλέντο του δημιουργού του αλλά τουλάχιστον αξιοπρεπές απέναντι στα πρόσωπα και την ιστορία.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

16 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.