Το νοσταλγικό κινηματογραφικό ταξίδι με οδηγό το φιλμ 35mm συνεχίζει στον κιν/φο ΔΑΝΑΟ!

Η επόμενη στάση είναι ένα αφιέρωμα σε έναν από τους κορυφαίους δημιουργούς του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, τον Γιάννη Οικονομίδη.

Ο Γιάννης Οικονομίδης είναι ο σκηνοθέτης που πριν από 20 χρόνια σήκωσε έναν ειλικρινή καθρέφτη στο σαλόνι της ελληνικής μικροαστικής οικογένειας. Η επιρροή των διαλόγων του στην καθημερινότητά μας δεν αποτυπώνεται μόνο σε αριθμούς εισιτηρίων, αλλά και στη φήμη των ταινιών του που ξεπέρασαν τα όρια της μυθοπλασίας και έγιναν μέρος της καλτ νεοελληνικής κουλτούρας. Ο ίδιος, εισήγαγε ένα νέο είδος σκοτεινού ρεαλισμού που δεν θα μπορούσε να ειπωθεί με πιο σκληρό και ταυτόχρονα πιο αληθινό τρόπο στο νέο ελληνικό σινεμά.

Επιλέγουμε δύο ταινίες «σταθμούς» της φιλμογραφίας του και τις προβάλουμε από φιλμ 35mm στο πλαίσιο προβολών που πραγματοποιούνται στο ΔΑΝΑΟ, παρουσία του σκηνοθέτη.

ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ

Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο θείος του τον παροτρύνει να εγκαταλείψει το χωριό και να πάει στην Αθήνα. Του προσφέρει διαμονή, διατροφή και μια εύκολη δουλειά. Ο Νίκος δέχεται για να βρεθεί άξαφνα μπλεγμένος σε μια παράξενη κατ` οίκον εργασία. Απομονωμένος σ` ένα «γκρίζο» προάστιο της πόλης με μόνη παρέα τον θείο και τη θεία του, οι ισορροπίες ανάμεσα στους τρεις αρχίζουν ν` αλλάζουν…

Ηθοποιοί: Στάθης Σταμουλακάτος, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιάννης Βουλγαράκης, Μαρία Καλλιμάνη

Σκηνοθέτης:Γιάννης Οικονομίδης

Προβολή: 7 & 13 Μαρτίου 2023

ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ

Ο Τάκης είναι ένας μεσήλικας, εργάτης σε βιοτεχνία, χωρισμένος, ξαναπαντρεμένος και με μωρό νεογέννητο. Με πιέσεις από παντού. Κανείς δεν τον αφήνει σε ησυχία. Η γυναίκα, ο εργοδότης, οι συγγενείς, οι φίλοι. Βία και καταπίεση. Λεκτική, ψυχική, σωματική. Όλοι εναντίον ενός και ο Θεός εναντίον όλων… Το αναμμένο φυτίλι απέχει αρκετά μέτρα από το μπαρούτι. Στο τέλος όμως το φθάνει.

Ηθοποιοί:Βαγγέλης Μουρίκης, Ερρίκος Λίτσης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μαρία Ναυπλιώτου

Σκηνοθέτης:Γιάννης Οικονομίδης

Προβολή:6 & 14 Μαρτίου 2023

Παρουσία του σκηνοθέτη

Εισιτήρια εδώ: https://www.danaoscinema.store:8181/ibooking63/shows.xhtml

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *