Η εμβληματική ταινία No Bears (Αρκούδες δεν Υπάρχουν) του επιφανούς δημιουργού και εκπροσώπου του Ιρανικού Νέου Κύματος, Τζαφάρ Παναχί, θα ανοίξει την αυλαία του 1ου Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας.

Με τον Παναχί σε ρόλο εξωτερικού παρατηρητή και ταυτόχρονα ενεργού συμμετέχοντα, η ταινία αφηγείται παράλληλα δύο ερωτικές ιστορίες με κοινό παρονομαστή την ανάγκη για διαφυγή. Εγκατεστημένος σε ένα χωριό του Ιράν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, καθοδηγεί εξ αποστάσεως το συνεργείο του καταγράφοντας την προσπάθεια ενός εξόριστου ζευγαριού να δραπετεύσει στην Ευρώπη. Παράλληλα, στο χωριό που ο ίδιος βρίσκεται, ένας απαγορευμένος έρωτας κινδυνεύει από έναν κοινωνικό περίγυρο βαθιά προκατειλημμένο και προσκολλημένο σε καταπιεστικές ιδεολογίες και παραδόσεις. Με ακλόνητη τόλμη, τόσο η ταινία όσο και οι πρωταγωνιστές της, παλεύουν για τον απεγκλωβισμό τους από τα περιοριστικά πλαίσια εντός των οποίων υπάρχουν και έρχονται να σταθούν ως σύμβολα αντίστασης, αποδεικνύοντας πως ο φόβος δεν είναι παρά ένα εργαλείο στα χέρια αυτών που τον καλλιεργούν.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2022, με τον Παναχί να βρίσκεται στη φυλακή, έπειτα από απόφαση των Ιρανικών αρχών να του επιβάλλουν 6 έτη φυλάκισης και 20 έτη αποχής από οποιοδήποτε είδος δημιουργικού εγχειρήματος. Το ανυπότακτο πνεύμα του, διάχυτο όχι μόνο στο περιεχόμενο των ταινιών του αλλά και στον αδιάκοπο αγώνα του για τη διαφύλαξη της ελευθερίας στη δημιουργική έκφραση, καθιστά το έργο του – πέρα από κριτικά σπουδαίο – βαθιά συμβολικό. Γι’ αυτό και εμείς στο KINO Athens ως οργάνωση, είμαστε περήφανοι που το Αρκούδες δεν υπάρχουν θα παρουσιαστεί ως ταινία έναρξης στο 1ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας, καθώς θεωρούμε πως συνοψίζει όλη τη σπουδαιότητα και ιδιαιτερότητα του ανεξάρτητου σινεμά. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Παναχί: «Ο ανεξάρτητος κινηματογράφος αντανακλά την εποχή του. Αντλεί έμπνευση από την κοινωνία. Και άρα δεν μπορεί να αδιαφορεί για εκείνη».

Θερμές Ευχαριστίες στη Neo Films για την ευγενική παραχώρηση των δικαιωμάτων προβολής της ταινίας.

Website: https://www.kinoathens.org/

Venue: Serafio City of Athens | Michael Cacoyannis Foundation

Address Serefio: 19 Echelidon & 144 Pireos Street, 11854 Athens

Address MCF: 206 Pireos Street, Tavros, 177 7819, Athens

Contact: media@kinoathens.com | info@kinoathens.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *