Κυριακή 29/05/2022 / 5 ταινίες / 2 βιβλιοπαρουσιάσεις

Είσοδος ελεύθερη

Ένα μήνα μετά το θάνατο του σπουδαίου δημιουργού, το STUDIO διοργανώνει μια ημέρα αφιερωμένη στον Ροβήρο Μανθούλη, προβάλλοντας 3 δημιουργίες του και 2 ντοκιμαντέρ φίλων και συνεργατών του για τη δουλειά και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη.

Στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης STUDIO, που φέτος κλείνει τα 55 χρόνια λειτουργίας του, είχαμε τη χαρά και την τιμή να γνωρίσουμε τον Ροβήρο Μανθούλη και να προβάλλουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του σε κινηματογραφική αίθουσα. Ο ίδιος ο ιδρυτής του STUDIO, ο Μανώλης Καψάσκης, διαπιστώνοντας τη σημαντικότητα της ταινίας Με σφιγμένα δόντια, ήταν αυτός που με δικά του έξοδα έφτιαξε μια κόπια της ταινίας για τον κινηματογράφο, καθώς το υλικό που υπήρχε ήταν για τηλεοπτική χρήση, σε φιλμ 16mm. Ακόμα και ο ελληνικός τίτλος της ταινίας ήταν ιδέα του Καψάσκη, καθώς υπήρχε μόνο στα γαλλικά. Το STUDIO παρακολούθησε στενά και ανέδειξε ανά τα χρόνια το έργο του Μανθούλη – τον Απρίλιο του 2016, όταν άνοιξε ξανά ο χώρος, ένα από τα πρώτα δύο αφιερώματα που οργανώθηκαν ήταν για τα 60 χρόνια προσφοράς του στον κινηματογράφο.

Πέρα από της προβολές, η ημέρα περιλαμβάνει την παρουσίαση δύο βιβλίων του Ροβήρου Μανθούλη και ομιλίες και χαιρετισμούς φίλων και συνεργατών του.

Στο φουαγιέ του κινηματογράφου θα υπάρχει πλειάδα βιβλίων του Μανθούλη και για αυτόν, τόσο προς επίδειξη όσο και προς αγορά για όποιον ενδιαφέρεται.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το νεότερο κοινό να γνωρίσει το έργο του, και καλούμε τις σχολές Κινηματογράφου, Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής της πόλης να ενημερώσουν τους σπουδαστές τους, ώστε να μπορέσουν να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τις δημιουργίες του Μανθούλη, τόσο τις κινηματογραφικές όσο και τα γραπτά του.

Το πρόγραμμα της ημέρας:

18:00 ΡΟΒΗΡΟΣ ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ

2007, 55’

Σκηνοθεσία: Κώστας Μαχαίρας

Μια εκτενής συνέντευξη του Ροβήρου Μανθούλη κατά τη διάρκεια της οποίας μιλάει για τη ζωή του, τις ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που γύρισε, τον κινηματογράφο και το ντοκιμαντέρ ως τρόπο ζωής, τους ανθρώπους που γνώρισε και τους τόπους που επισκέφθηκε.

19:00 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ δύο βιβλίων του Ροβήρου Μανθούλη:

Ο κόσμος κατ’εμέ: Ο βίος και τα πάθη μου

Η ζωή όπως την είδε ο Ροβήρος Μανθούλης, τόμοι 1 και 2

Σκιές πάνω στον άσπρο τοίχο. Ο κινηματογράφος και οι κατασκευές του

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΕΣ συνεργατών και φίλων του Ροβήρου Μανθούλη

20:00 O ΑΘΕΑΤΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

2011, 67’

Σκηνοθεσία: Νίκος Θεοδοσίου

Η ταινία «Ο αθέατος σκηνοθέτης» δεν είναι ένα «πορτραίτο» του Ροβήρου Μανθούλη. Δεν περιλαμβάνει καμία βιογραφική αναφορά, καμία πληροφορία για το έργο του. Επιδιώκει κάτι πιο ουσιαστικό: να αναδείξει την καλλιτεχνική ταυτότητα του δημιουργού μέσα από το ίδιο του το έργο.

21:15 RACINES: YANNIS RITSOS / ΡΙΖΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

1985, 52΄

Ένα πορτρέτο της Ελλάδας από το 1936 έως το 1974, χαραγμένο από τη ζωή και την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, με τη συμμετοχή του ποιητή και του Μίκη Θεοδωράκη.

22:00 CUBA: LA MUSIQUE ET LA VIE / ΚΟΥΒΑ: Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ Η ΖΩΗ

1979, 52΄

Η παλλόμενη καρδιά του Κουβανέζικου λαού. Η μουσική είναι η ψυχή της Κούβας και ο καλύτερος τρόπος να εξηγήσεις αυτήν τη χώρα και τον λαό της.

23:00 LE BLUES ENTRE LES DENTS / ΜΠΛΟΥΖ ΜΕ ΣΦΙΓΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ

1972, 85΄

Μια μυθοπλαστική ταινία γυρισμένη σαν ντοκιμαντέρ, η πρώτη παγκοσμίως που ασχολείται με τα μπλουζ της Αμερικής και μας ξεναγεί στα Γκέτο και τις φυλακές των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *