30 & 31 Οκτωβρίου 2020

Χώρος: Σινέ Αλεξάνδρα, Κρέμου 141, Καλλιθέα

Πρόγραμμα συλλογικού κινηματογράφου

Με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen και του Rosa Luxemburg Foundation και υπό την αιγίδα του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.

Το πρόγραμμα προβολών, ομιλιών και ηλεκτρονικών εκδόσεων, με τίτλο “Δυστυχώς, ήταν παράδεισος (Unfortunately, it was paradise)” ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 στη γειτονιά του Ταύρου στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση της locus athens στο μη-κερδοσκοπικό οργανισμό AIN.

Το πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ελληνικές, μεσανατολικές και βόρειο-αφρικάνικες ταινίες, οι οποίες αντανακλούν η μία την άλλη καθώς θα προσεγγίζουν όμοια θέματα που άπτονται τόσο της ιστορίας του Ταύρου όσο και των κατοίκων του. Παράλληλα έχουν προσκληθεί κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες, επιμελητές και ακτιβιστές να συλλογιστούν τα διάφορα ζητήματα που τίθενται σε κάθε προβολή και να ανταποκριθούν σε αυτά μέσω κειμένων, οπτικών δοκιμίων ή διαδικτυακών συζητήσεων.

Η θεματολογία του προγράμματος καλύπτει ζητήματα που σχετίζονται με αυτούς τους νέους κατοίκους που διαμόρφωσαν- στον Ταύρο όπως και παντού- μία εργατική δύναμη και εργατικές κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και κοινωνικής δικαιοσύνης, αγώνες γυναικών εργατριών και διαμαρτυρίες για την προστασία του περιβάλλοντος ενάντια σε επιθετικές πρακτικές βιομηχανιών και εργοστασίων.

*Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα. Η πραγματοποίηση των προβολών θα συμμορφώνεται πλήρως στις οδηγίες ασφαλούς διεξαγωγής ακροαμάτων, θεαμάτων & παραστάσεων σε ανοιχτούς χώρους, όπως αυτές κοινοποιήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

Στη δεύτερη σειρά προβολών προβάλλονται δύο ταινίες- μία μυθοπλασίας και ένα ντοκιμαντέρ – οι οποίες προσεγγίζουν την έννοια της στέγης και την απώλεια της πατρίδας.

Και στις δύο υποθέσεις, αδυνατώντας να ενσωματωθούν, οι πρωταγωνιστές «στοιχειώνουν» τους χώρους στους οποίους ζουν και εργάζονται και σχεδόν αφομοιώνονται στο κάθε σκηνικό· είτε αυτό είναι η όμορφη παραθαλάσσια βίλα που καθαρίζει η Nadja στην ταινία At Home, είτε o πολυτελής ουρανοξύστης που χτίζουν οι εργάτες στην ταινία Taste of Cement.

18:30
At Home (2014, Γερμανία/ Ελλάδα, 103’)
του Αθανάσιου Καρανικόλα
Με τη Μαρία Καλλιμάνη, τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και τον Αλέξανδρο Λογοθέτη
Στα Ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους

Σε ένα ευρύχωρο σπίτι στους λόφους του Μαραθώνα, με μία όμορφη θέα στη θάλασσα, η Nadja ζει μαζί με τον Στέφανο, την Εύη και την κόρη τους, Ίριδα. Η Nadja είναι η οικονόμος του σπιτιού εδώ και χρόνια και οι τέσσερίς τους είναι δεμένοι σαν οικογένεια. Μία μέρα, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όλα ανατρέπονται και μία μοιραία διάγνωση αλλάζει δραματικά τις σχέσεις τους εξετάζοντας την αληθινή φύση της στοργικότητας που τις χαρακτηρίζει έως τώρα.

Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική κράτηση θέσης: https://forms.gle/tpo14nL7u5sYKFKf6

21:30
Taste of Cement (2017, Γερμανία/Λίβανος/Συρία/Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα/Κατάρ, 85’) του Ziad Kalthoum
Στα Αραβικά με αγγλικούς υπότιτλους

Σε αυτό το ποιητικό δοκίμιο-ντοκιμαντέρ, ο Ziad Kalthoum μας μεταφέρει στις ζωές μιας ομάδας Συρίων οικοδόμων που ξαναχτίζουν τη μεταπολεμική Βηρυτό, ενώ τα δικά τους σπίτια στη Συρία έχουν βομβαρδιστεί. Η λιβανέζικη κυβέρνηση έχει επιβάλει νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας στους πρόσφυγες και έτσι οι εργάτες παραμένουν κλεισμένοι στο χώρο εργασιών. Αμίλητοι και εγκλωβισμένοι υπογείως, η μόνη επαφή τους με τον έξω κόσμο είναι η στιγμή που βγαίνουν από τις τσιμεντένιες κλίνες τους για να ξεκινήσουν μία νέα μέρα εργασίας. Βασανισμένοι από αγωνία και άγχος, συνεχίζουν να ελπίζουν σε μια διαφορετική ζωή.

Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική κράτηση θέσης: https://forms.gle/RcM5SoCvCQ8LWt9K7

Σάββατο 31 Οκτωβρίου

Στην τρίτη σειρά προβολών δύο μυθοπλαστικές αφηγήσεις φέρνουν στο φως τον αγώνα της γυναικείας ενδυνάμωσης σε ένα τοξικό περιβάλλον.

Η μάχη των γυναικείων χαρακτήρων των ταινιών για προσωπική αυτονομία μετατρέπεται σε αγώνα επιβίωσης στην κοινωνικο-οικονομική αναταραχή του σύγχρονου Μαρόκο και της Ελλάδας.

18:30
On The Edge (2011, Μαρόκο/Γαλλία/Γερμανία, 106’), της Leïla Kilani
Με τις Soufia Issami, Mouna Bahmad, Nouzha Akel και Sara Betioui
Στα Αραβικά με ελληνικούς υπότιτλους

Η Badia και η Imane εργάζονται σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας γαρίδων στη φτωχότερη γειτονιά της Ταγγέρης, ενώ τη νύχτα ληστεύουν άνδρες χωρίς να δείχνουν τις πραγματικές προθέσεις τους.

Η ταινία On The Edge προσφέρει μία ωμή και αυθεντική ματιά στις προσπάθειες των εργατριών να αποκτήσουν μία καλύτερη ζωή. Μετά το ντοκιμαντέρ με θέμα το ρίσκο των μεταναστών που αποφασίζουν να ταξιδέψουν από την Ταγγέρη στην Ευρώπη, το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της Leïla Kilani, αναφέρεται επίσης στο γλυκόπικρο όνειρο της παγκοσμιοποίησης.
Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική κράτηση θέσης: https://forms.gle/zJZgnCYSnFT15j2i7

21:30
Her Job (2018, Ελλάδα/ Γαλλία/Σερβία, 89’), του Nikos Labôt
Με τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, τον Δημήτρη Ήμελλο, τη Μαρία Φιλίνη και τον Κωνσταντίνο Γώγουλο
Στα Ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους

Η Παναγιώτα, με το σύζυγό της, Κώστα και τα δυο τους παιδιά, ζουν μία φαινομενικά ήσυχη ζωή σε μία δημοφιλή γειτονιά της Αθήνας. Με την ύφεση να χτυπάει την οικογένεια, η Παναγιώτα αποφασίζει να αποκτήσει δουλειά για πρώτη φορά στη ζωή της αναλαμβάνοντας το πλήρες φορτίο των οικογενειακών υποχρεώσεων. Προσλαμβάνεται από μία ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού ως καθαρίστρια σε ένα εμπορικό κέντρο και σε αυτό το νέο εργασιακό περιβάλλον έρχεται αντιμέτωπη με ένα αδίστακτο σύστημα εκμετάλλευσης, αλλά παράλληλα ανακαλύπτει τη συναδελφική αλληλεγγύη.

Η ταινία Her Job είναι μία προσεκτική μελέτη της απίθανης απελευθέρωσης μιας γυναίκας. Παρά την αβεβαιότητα, το στρες και την πίεση, η ιστορία ενισχύεται με απροσδόκητα ξεσπάσματα χιούμορ, στιγμές ελαφρότητας και ελπίδας.

Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική κράτηση θέσης: https://forms.gle/feB47atagnWPSJQ19

Ώρα προσέλευσης τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την έναρξη της κάθε προβολής.

Το πλήρες πρόγραμμα των προβολών βρίσκεται διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.tavros.space.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *