
Γυναίκες Μαχήτριες – Μέρος Β’ 1944-1960
Εγχρ.
01 ωρ. 20 λεπ.
- Γυναίκες Μαχήτριες - Μέρος Β’ 1944-1960
- Women Fighters - 2nd Part: 1944-1960
- 2025
- Ελλάδα
- Ελληνικά
- Ιστορική, Ντοκιμαντέρ, Πολιτική
- 13 Μαρτίου 2025
Εθνική απελευθέρωση, επέμβαση των Άγγλων, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος. Οι οργανώσεις της αριστεράς -ΚΚΕ, ΕΑΜ, ΕΠΟΝ- έχουν απαγορευτεί. Η μόνη οργάνωση που δρα φανερά είναι η ΠΕΟΠΕΦ, μέσα από την οποία οι μανάδες, οι σύζυγοι και οι αδελφές των φυλακισμένων, των εξόριστων και μελλοθάνατων αγωνιστών αγωνίζονται για τη σωτηρία των αγαπημένων τους.
Σκηνοθεσία:
Λεωνίδας Βαρδαρός
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Λεωνίδας Βαρδαρός
Παραγωγή: Λεωνίδας Βαρδαρός
Μουσική: Μιχάλης Γούτης
Φωτογραφία: Λεωνίδας Βαρδαρός, Ξενοφώντας Βαρδραρός, Προκόπης Δάφνος
Μοντάζ: Λεωνίδας Παπαφωτίου, Αγγελική Χατζή
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Γυναίκες Μαχήτριες – Μέρος Β’ 1944-1960
- Διεθνής Τίτλος: Women Fighters – 2nd Part: 1944-1960
Άμεσοι Σύνδεσμοι
Παραλειπόμενα
- Λόγω του μεγάλου όγκου υλικού, ο Λεωνίδας Βαρδαρός χώρισε το ντοκιμαντέρ σε δύο μέρη, με το πρώτο (Γυναίκες Μαχήτριες: Η Τρίτη Απελευθέρωση) να ολοκληρώνει την αφήγηση με τη λήξη του εμφυλίου.
- 18 αγωνίστριες καταθέτουν αυτά που έζησαν από το 1944 έως το τέλος της δεκαετίας του 1950. Παρεμβαίνουν οι ιστορικοί Γιώργος Μαργαρίτης, Προκόπης Παπαστράτης, Τασούλα Βερβενιώτη και Λη Σαράφη.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Ο Μίλτος Πασχαλίδης συνεισφέρει στο φιλμ με την τραγουδιστική του ερμηνεία.
