Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, οι Ιάπωνες κατάφερναν διαρκώς να σπάνε τα κρυπτογραφημένα μηνύματα, καθυστερώντας δραματικά την πρόοδο της στρατιωτικής μηχανής των ΗΠΑ. Τελικά, το 1942, αρκετές εκατοντάδες ινδιάνοι Ναβάχο στρατολογήθηκαν ως πεζοναύτες και εκπαιδεύτηκαν να χρησιμοποιούν έναν μυστικό στρατιωτικό κώδικα βασισμένο στη μητρική τους γλώσσα. Ο κώδικας των Ναβάχο ήταν τελικά ο μοναδικός που δεν κατάφεραν να σπάσουν ποτέ οι Γιαπωνέζοι. Κατά τη διάρκεια της μάχης της Σαϊπάν, οι πεζοναύτες Τζο Έντερς και Οξ Άντερσον αναλαμβάνουν να προστατέψουν τους Ναβάχο Μπεν Γιάζι και Τσάρλι Γουάιτχορς. Οι εντολές τους είναι να τους παρέχουν κάθε ασφάλεια, όμως αν ένας Ναβάχο κινδυνέψει να πέσει σε εχθρικά χέρια, οφείλουν να «προφυλάξουν τον κώδικα με κάθε κόστος». Καθώς οι δεσμοί μεταξύ των ανδρών γίνονται ισχυρότεροι, ο καθένας τους βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση: αν δεν καταφέρουν να προστατέψουν τους συναδέλφους τους, μέχρι πού θα φτάσουν για να προστατέψουν τον κώδικα;

Σκηνοθεσία:

John Woo

Κύριοι Ρόλοι:

Nicolas Cage … λοχίας Joe Enders

Adam Beach … Ben Yahzee

Peter Stormare … λοχίας Richard ‘Gunny’ Hjelmstad

Mark Ruffalo … δεκανέας Milo Pappas

Noah Emmerich … υποδεκανέας Charles ‘Chick’ Clusters

Christian Slater … λοχίας Peter ‘Ox’ Anderson

Roger Willie … Charlie Whitehorse

Brian Van Holt … Andrew Harrigan

Martin Henderson … Thomas Nellie

Frances O’Connor … Rita

Jason Isaacs … ταγματάρχης Mellitz

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: John Rice, Joe Batteer

Παραγωγή: Terence Chang, Tracie Graham-Rice, Alison R. Rosenzweig, John Woo

Μουσική: James Horner

Φωτογραφία: Jeffrey L. Kimball

Μοντάζ: Jeff Gullo, Steven Kemper, Tom Rolf

Σκηνικά: Holger Gross

Κοστούμια: Nick Scarano

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Windtalkers

Ελληνικός Τίτλος: Windtalkers: Ο Κώδικας των Ναβάχο

Εναλλακτικός Τίτλος: Wind Talkers

Παραλειπόμενα

  • Γυρίστηκε στη Χαβάη, σε τοποθεσίες που χρησιμοποιήθηκαν στο Τζουράσικ Παρκ και τη σειρά Lost.
  • Για τους κομπάρσους επιστρατεύτηκαν εθελοντές στρατιώτες.
  • Ο Nicolas Cage έμαθε να μιλάει Ναβάχο πριν από την ταινία, παρότι δεν χρειάζονταν καθόλου για τον ρόλο του, κι έπειτα δήλωσε ότι το έπραξε για να καταλάβει καλύτερα το σενάριο. Ο σκηνοθέτης όμως επέμεινε ότι ο Cage δεν είχε εξαρχής αντιληφθεί τον ρόλο για τον οποίο προσλήφθηκε.
  • Χρειάστηκε να φύγουν αρκετές βίαιες σκηνές για να αποφευχθεί το αυστηρώς ακατάλληλο. Ο John Woo τις συμπεριέλαβε στο director’s cut για το Home Cinema, που διαρκεί 153 λεπτά.
  • Μεγάλη εμπορική αποτυχία, αφού ενώ κόστισε 115 εκατομμύρια δολάρια, έβγαλε μόλις 77,6.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Χάρης Καλογερόπουλος

Έκδοση Κειμένου: 21/7/2013

Είναι μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια του πολέμου, που ενέχει μια ιστορική ειρωνεία. Οι ινδιάνοι να συνεισφέρουν στον πόλεμο των αμερικανών κατακτητών τους χάρη στη δική τους «κατώτερη» κουλτούρα. Αυτό θα μπορούσε να μας δώσει ένα έργο κοινωνικού στοχασμού, αλλά ο κινέζος μαιτρ της δράσης Τζον Γου ενδιαφέρεται να μας συναρπάσει, δίνοντας μας μια απόλυτη πολεμική ταινία. Ακριβώς δράση και μόνο δράση λοιπόν, με το επίπεδο σενάριο να βάζει πρωταγωνιστή έναν «τρελό» λευκό (Νίκολας Κέιτζ), σκαρώνοντας τους Ναβάχο ως πολύ καλά παιδιά, χωρίς ρεαλιστική δόμηση και «αποκαλύπτοντας», απλά για να υπάρχει λίγο περιεχόμενο, ότι οι ινδιάνοι θα εκτελούνταν από τους δικούς τους αν κινδύνευαν να πέσουν στα χέρια των Ιαπώνων και «μιλήσουν». Πάντως, η απόλαυση των μαχών είναι δεδομένη. Ο Τζον Γου το κατέχει.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

21 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.