Ο Δημήτρης, ένας μηχανικός τηλεπικοινωνιών, κλείνει την επιχείρησή του στριμωγμένος από τα χρέη στον τοκογλύφο Μάνο. Μαζί με τον φίλο του, Νίκο, επίσης μηχανικό σε μεγάλη εταιρία τηλεπικοινωνιών, αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν ένα σκάνδαλο. Η έρευνα τούς οδηγεί στο ύποπτο διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας. Μια ένοικος, η Παναγιώτα, μπαίνει στο στόχαστρο του Δημήτρη, ο οποίος έρχεται πλέον αντιμέτωπος με μεγάλα ηθικά διλήμματα. Ένα ταξίδι-φυγή στη γενέτειρά του Σκύδρα, μια μικρή κωμόπολη του νομού Πέλλας, και η αναμέτρησή του με τις δυνάμεις του και με τους παιδικούς του φίλους, θα κάνουν τον Δημήτρη να δει πιο καθαρά το είδωλό του στον καθρέφτη.

Σκηνοθεσία:

Γιάννης Σακαρίδης

Κύριοι Ρόλοι:

Αλέξανδρος Λογοθέτης … Δημήτρης

Θέμις Μπαζάκα … Παναγιώτα

Γιώργος Πυρπασόπουλος … Νίκος

Γιάννης Στάνκογλου … Μάνος

Ηλίας Λογοθέτης … Πέτρος

Ευσταθία Τσαπαρέλη … Βασιλική

Γιάννης Σταμπουλτζής … Γιαννάκης

Πάνος Χατζηαθανασίου … δικηγόρος

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Γιάννης Σακαρίδης

Παραγωγή: Βένια Βέργου, Γιάννης Σακαρίδης, Νίκος Φράγκος

Μουσική: Χρήστος Παπαγεωργίου

Φωτογραφία: Jan Vogel

Μοντάζ: Γιάννης Σακαρίδης

Σκηνικά: Κατερίνα Ζουράρη

Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Wild Duck

Διεθνής Τίτλος: Wild Duck

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για καλύτερη ταινία και πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη στα βραβεία Ίρις.

Παραλειπόμενα

  • Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για τον Γιάννη Σακαρίδη, κι ενώ ενεργοποιούνταν στον κινηματογράφο από το 1995.
  • Προβολή στο φεστιβάλ του Τορόντο, του Σικάγου και του Βελιγραδίου.

Άρθρο

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Νάνσυ Μιχαηλίδου

Έκδοση Κειμένου: 22/11/2013

Ο Γιάννης Σακαρίδης, στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, μπλέκει με δεξιοτεχνία κάποια αληθινά γεγονότα με στοιχεία μυθοπλασίας για να μας παρουσιάσει μια δυνατή ιστορία με πολλές προεκτάσεις. Ο Δημήτρης, ένας μηχανικός τηλεπικοινωνιών, εγκλωβισμένος σε προσωπικά και οικονομικά αδιέξοδα, αναλαμβάνει μαζί με έναν φίλο του, επίσης μηχανικό σε μεγάλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, να διαλευκάνουν ένα σκάνδαλο. Η έρευνα θα τους οδηγήσει σε ένα ύποπτο διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας, που θα αποτελέσει την αφορμή για να διασταυρωθούν οι δρόμοι του κεντρικού ήρωα με μία ένοικο, την Παναγιώτα. Η συνάντησή τους θα δώσει το έναυσμα στον Δημήτρη, και κατ` επέκταση στον θεατή, να συνειδητοποιήσει κάποιες τραγικές αλήθειες που θα τον φέρουν αντιμέτωπο με ένα ηθικό δίλημμα.

Η εισαγωγή στα πρόσωπα και τις καταστάσεις της ιστορίας γίνεται μέσα από φλασ-μπακ, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης συστήνει την κεντρική ηρωίδα στο κοινό μέσα από υποκλεμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες, με πρωταγωνιστή και θεατή σε ρόλο υποκλοπέα. Το στοιχείο του ρεαλισμού είναι έντονο, καθώς η ιστορία παρουσιάζεται σε πραγματικούς όρους, στην Ελλάδα του σήμερα, χωρίς χαϊδέματα και καλλωπισμούς. Ο κεντρικός ήρωας, χτυπημένος από την κρίση, ψάχνει τρόπους επιβίωσης, ενώ η επιστροφή στις ρίζες του θα τον βοηθήσει να δει τα πράγματα πιο ξεκάθαρα και να έρθει αντιμέτωπος με τη συνείδησή του. Ερωτήματα σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, τον διεφθαρμένο κόσμο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της σύγχρονης πόλης προκύπτουν το ένα μετά το άλλο, για να καταλήξουν δορυφόροι του διλήμματος που θα ταλαιπωρήσει τον πρωταγωνιστή.

Η Θέμις Μπαζάκα κι ο Αλέξανδρος Λογοθέτης ερμηνεύουν με απλότητα και εσωτερική ένταση δυο ρόλους που φαίνεται να είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους. Στο υπόλοιπο καστ συναντάμε τους Γιώργο Πυρπασόπουλο, Ηλία Λογοθέτη και Γιάννη Στάνκογλου, ενώ εξαιρετική αποδεικνύεται η επιλογή του Γιαν Φόγκελ στη φωτογραφία και του Χρήστου Παπαγεωργίου στη μουσική, που καταφέρνουν να ενισχύσουν την αισθαντική ατμόσφαιρα της ταινίας.

Ο σκηνοθέτης καταφέρνει μέσα από μια λιτή παραγωγή να παραδώσει μια αξιόλογη δουλειά, προσηλωμένη στην κεντρική της ιδέα, δημιουργώντας σινεμά που προβληματίζει και θέτει ερωτήματα στον θεατή, τον οποίο θα στοιχειώνει για μέρες.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

9 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *