Ένας γιατρός ταξιδεύει μαζί με τη γυναίκα του στο Βερολίνο για ένα ιατρικό συνέδριο. Εκεί, μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, θα πέσει σε κώμα. Όταν ξυπνήσει, θα ανακαλύψει ότι ένας άλλος άντρας τον έχει αντικαταστήσει, χρησιμοποιώντας την ταυτότητά του, ενώ ούτε η σύζυγός του δεν τον πιστεύει. Με τη βοήθεια μιας νεαρής γυναίκας, θα προσπαθήσει να αποδείξει ποιος είναι.

Σκηνοθεσία:

Jaume Collet-Serra

Κύριοι Ρόλοι:

Liam Neeson … Δρ Martin Harris

Diane Kruger … Gina

January Jones … Elizabeth ‘Liz’ Harris

Aidan Quinn … ‘Martin B’

Frank Langella … καθηγητής Rodney Cole

Bruno Ganz … Ernst Jurgen

Sebastian Koch … καθηγητής Bressler

Stipe Erceg … Jones

Rainer Bock … Κος Strauss

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Oliver Butcher, Stephen Cornwell

Παραγωγή: Leonard Goldberg, Andrew Rona, Joel Silver

Μουσική: John Ottman, Alexander Rudd

Φωτογραφία: Flavio Martinez Labiano

Μοντάζ: Timothy Alverson

Σκηνικά: Richard Bridgland

Κοστούμια: Ruth Myers

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Unknown
  • Ελληνικός Τίτλος: Ο Άγνωστος

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: Out of My Head του Didier Van Cauwelaert.

Παραλειπόμενα

  • Η μυθιστορηματική πηγή του φιλμ εμπνεύστηκε την κεντρική πλοκή από δύο επεισόδια του αυθεντικού Twilight Zone (1959). Το Person or Persons Unknown και το To Serve Man.
  • Τα γυρίσματα στο Βερολίνο αποδείχτηκαν ιδιαίτερα δύσκολα, μια κι έτυχαν πάνω στον πιο κρύο χειμώνα που είχε περάσει η πόλη τα τελευταία 20 χρόνια.
  • Με 40 εκατομμύρια δολάρια προϋπολογισμό, το έργο είχε έσοδα 136,1.
  • Το 2021 ανακοινώθηκε από το κανάλι TNT μια σίκουελ τηλεοπτική σειρά.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 28/2/2011

Ο Jaume Collet-Serra μπαίνει σε ξένα χωράφια κι αποτείνει φόρο τιμής σε τρεις μεγάλους: Alfred Hitchcock, Roman Polanski, Brian De Palma. Κοπιάρει συγκεκριμένα τους πλάνα, με μια πλοκή που παραπέμπει έμμεσα σε έργα τους. Το έργο ξεκινάει με ένα κλασικό νουαρικό ερώτημα κι ακολουθά κατά πόδας τον ήρωα που πρέπει να λύσει τον γρίφο της ταυτότητας του. Αυτό το ερώτημα είναι διαχρονικό, και βάζει γρήγορα τον θεατή στο «κόλπο» της αγωνίας. Μέχρι ενός σημείου, δεν ξέρουμε αν βλέπουμε κατασκοπικό θρίλερ, μια απλή ιστορία απάτης ή επιστημονική φαντασία. Και μέχρι εκείνη τη στιγμή, η ευθεία αφήγηση πετυχαίνει τον στόχο της.

Η ταινία έχει αρετές, αλλά έχει κι ένα μέγιστο πρόβλημα. Από το σημείο που αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε πως στις επιρροές του φιλμ είναι κι ο Φυγάς, όλα αποκτούν μια «deja-vous» διάσταση. Παρά τον κόπο του Collet-Serra, τίποτα δεν μας εκπλήσσει πλέον κι όλα τα έχουμε ξαναδεί, μέχρι το απόλυτα προβλεπόμενο φινάλε. Η ταινία, παρά ταύτα, είναι μια πρώτης τάξης επίδειξη τεχνικών ικανοτήτων, με έναν Liam Neeson να καθιερώνεται ως το ιδανικό one-man-show της δράσης. Οι δύο κυρίες κάπου μπάζουν νερά, αλλά κινούνται παράλληλα με τον Neeson και δεν μας τη χαλάνε ιδιαίτερα. Πρόκειται για μια ταινία που δεν θέτει ζήτημα στο αν αρέσει ή όχι. Κι αυτό επειδή δεν ρισκάρει ποτέ, πατώντας απόλυτα σε λογική βάση, κι εντέλει ικανοποιώντας αυτόν που δεν του αρέσει να τον δουλεύουν για την παραγωγή τού όποιου σασπένς.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.