Μπρούκλιν, 1994. Ο νεαρός Νόα Ντίαζ κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την οικογένειά του και μέσα από μια σειρά γεγονότων διασταυρώνεται με τον Mirage, ένα πνευματώδες Autobot, που του αποκαλύπτει την ύπαρξη τριών ακόμα κρυμμένων Autobots, του Optimus Prime, του Bumblebee και της Arcee. Στο μεταξύ, σε ένα αρχαιολογικό μουσείο, η 25χρονη ερευνήτρια Ελένα Γουάλας άθελά της πυροδοτεί έναν εξωγήινο πυρσό που κρύβεται σε ένα αρχαίο άγαλμα. Ο Νόα και τα Autobots ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και φτάνουν την ώρα που ένα μοχθηρό Terrorcon, ο Scourge και ο στρατός του κάνουν επίθεση. Ο Νόα και η Ελένα ενώνουν τις δυνάμεις τους με τα Autobots για να σώσουν τη Γη από τον αφανισμό. Κανείς τους, όμως, δεν είναι προετοιμασμένος για τη νέα φατρία των Transformers, τα εκπληκτικά Maximals, τα οποία συναντούν στην αποστολή τους.

Σκηνοθεσία:

Steven Caple Jr.

Κύριοι Ρόλοι:

Anthony Ramos … Noah Diaz

Dominique Fishback … Elena Wallace

Peter Cullen … Optimus Prime (φωνή)

Pete Davidson … Mirage (φωνή)

Liza Koshy … Arcee (φωνή)

Cristo Fernandez … Wheeljack (φωνή)

John DiMaggio … Stratosphere (φωνή)

Ron Perlman … Optimus Primal (φωνή)

Michelle Yeoh … Airazor (φωνή)

David Sobolov … Rhinox/Battletrap (φωνή)

Peter Dinklage … Scourge (φωνή)

Michaela Jae (MJ) Rodriguez … Nightbird (φωνή)

Colman Domingo … Unicron (φωνή)

Tobe Nwigwe … Reek (φωνή)

Dean Scott Vazquez … Kris

Luna Lauren Velez … Κα Diaz

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Joby Harold, Darnell Metayer, Josh Peters, Erich Hoeber, Jon Hoeber

Στόρι: Joby Harold

Παραγωγή: Michael Bay, Tom DeSanto, Lorenzo di Bonaventura, Duncan Henderson, Don Murphy, Mark Vahradian

Μουσική: Jongnic Bontemps

Φωτογραφία: Enrique Chediak

Μοντάζ: William Goldenberg, Joel Negron

Σκηνικά: Sean Haworth

Κοστούμια: Ciara Whaley

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: Transformers: Rise of the Beasts
 • Ελληνικός Τίτλος: Transformers: Η Εξέγερση των Θηρίων

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

 • Παιχνίδια (χαρακτήρες): Transformers της εταιρίας Hasbro.

Παραλειπόμενα

 • Το 7ο κεφάλαιο του franchise είναι το δεύτερο της Reboot Trilogy, ακολουθώντας χρονικά το Bumblebee. Με το πέρας της, στον σχεδιασμό είναι ένα νέο σίκουελ που θα ακολουθάει το Transformers 5: Ο Τελευταίος Ιππότης.
 • Ποτέ δεν υπήρχε στο πρόγραμμα να βάλουν τελεία οι Transformers στη μεγάλη οθόνη, όπως είχε αποκαλύψει ο Lorenzo di Bonaventura το 2018, αλλά η επιτυχία του Bumblebee επέσπευσε την ανακοίνωση για αυτό το νέο σίκουελ. Το Bumblebee ενέπνευσε και την περαιτέρω αλλαγή στον τόνο και το στυλ της σειράς, αν και ο Travis Knight δεν δήλωνε πλέον διαθέσιμος για τη σκηνοθεσία (ήθελε να επιστρέψει στα κινούμενα σχέδια της Laika), ακόμα κι αν δήλωνε πως είχε ιδέες για περισσότερες ταινίες. Αρχές του 2020, η Paramount Pictures ανακοίνωσε πως εργάζονταν πάνω σε δύο διαφορετικές και αυτόνομες ταινίες, με διαφορετικούς σεναριογράφους. Για τη συγκεκριμένη προσλήφθηκε ο Steven Caple Jr. (που είχε δώσει διαπιστευτήρια με το Κριντ ΙΙ), και ενσωματώθηκαν χαρακτήρες από τη σειρά παιχνιδιών και τηλεοπτικών σειρών Beast Wars. Επιρροή για τη δράση αυτή τη φορά είναι ο δεύτερος Εξολοθρευτής του 1991.
 • Ο Ron Perlman επιστρέφει στα φωνητικά του Optimus Primal από τη web-series Power of the Primes.
 • Κινηματογραφικό ντεμπούτο για τον ράπερ Tobe Nwigwe.
 • Ο χαρακτήρας του Stratosphere υπήρχε στη σειρά παιχνιδιών του Transformers: Η Εκδίκηση των Ηττημένων και στο βίντεο-γκέιμ του Transformers 3.
 • Ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει το στούντιο ώστε να αναλάμβανε ο Mahershala Ali κάποιον φωνητικό ρόλο, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.
 • Γυρίσματα έγιναν σε ΗΠΑ, Καναδά, Μεγάλη Βρετανία, Ισλανδία και Περού.
 • Αντί της Industrial Light and Magic που ήταν υπεύθυνη για τα εφέ όλης της σειράς ως εδώ, τη θέση της πήραν η Moving Picture Company με τη Weta FX.
 • Το κεντρικό trailer πέτυχε 494 εκατομμύρια θεάσεις την πρώτη του εβδομάδα στο ίντερνετ, περισσότερες από των άλλων μεγάλων μπλοκμπάστερ της ίδιας περιόδου.
 • Στον αρχικό -προ πανδημίας- προγραμματισμό, η ταινία ήταν να κυκλοφορήσει στις 24 Ιουνίου του 2022.
 • Το μπάτζετ έφτασε στα 200 εκατομμύρια δολάρια, αλλά και τα κέρδη στα 439. Για ένα τόσο όμως επικερδές franchise, το νούμερο ήταν απογοητευτικό και βρίσκεται στον πάτο της σειράς.

Μουσικά Παραλειπόμενα

 • Ο Jongnic Bontemps γίνεται ο τρίτος συνθέτης του franchise, μετά τους Steve Jablonsky και Dario Marianelli. Ο λόγος της πρόσληψης του, παρότι έχει εργαστεί λίγο για τη μεγάλη οθόνη, αφορά παλαιότερη συνεργασία του με τον Steven Caple Jr.
 • Για την ταινία γράφτηκε το On My Soul με τους Tobe Nwigwe, Nas και Jacob Banks.

Κριτικός: Ορέστης Μαλτέζος

Έκδοση Κειμένου: 7/6/2023

Καταρχάς πρέπει να αποσαφηνίσω ότι καμία λέξη που αποτελεί προέκταση του σίκουελ δεν μπορεί να χαρακτηρίσει το “Rise of the Beasts”. Σίγουρα δεν πρόκειται για reboot και απλώς ας δεχτούμε ότι τυχαίνει να εκτυλίσσεται στα 90s, την επόμενη μεγάλη δεκαετία που θα κατακλύσει την κινηματογραφική νοσταλγία.

Η ταινία δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από αγνή διασκέδαση με ελάχιστες απαιτήσεις από τον θεατή, ο οποίος μπορεί να καθίσει αναπαυτικά και να απολαύσει ένα τίμιο δείγμα καλοκαιρινού μπλοκμπάστερ. Έχει πολλά στοιχεία που λειτουργούν υπέρ της, όπως η δίωρη διάρκεια που δεν υπερβαίνει την καλή διάθεση κανενός και τα ψηφιακά εφέ που συνυπάρχουν άψογα με το πραγματικό περιβάλλον, κάτι που οι ταινίες της Paramount πετυχαίνουν καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο στούντιο.

Η ιστορία δεν θα μπορούσε να είναι πιο υποτυπώδης και διευκολύνει τη θέαση ακόμα και σε αυτόν που πρώτη φορά ακούει τη λέξη “Transformers”. Τα ρομπότ διαχωρίζονται εμφανώς σε καλά και κακά, διατηρώντας κάποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, ενώ παραμένουν εν γένει απρόσωπα. Κάποιος πιο πονηρεμένος θα μπορούσε να εστιάσει στα αμέτρητα plot-holes που εντοπίζονται, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για μια ιστορία με ρομπότ που μετατρέπονται σε οχήματα αλλά και σε ζώα, νομίζω πως μπορούμε να τα προσπεράσουμε με ασφάλεια.

Στο κομμάτι της δράσης δεν απογοητεύει, με την έννοια ότι υπάρχει σαφήνεια ως προς τις αντιμαχόμενες πλευρές και μια καλή ροή, πάντα στο πλαίσιο που έχει ορίσει η συγκεκριμένη σειρά ταινιών. Εξαιρώντας την καλοδεχούμενα μακροσκελή πρώτη πράξη, οι ανθρώπινοι χαρακτήρες βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο. Ο Anthony Ramos και η Dominique Fishback είναι πολύ συμπαθείς σε ρόλους γραμμένους με αναζωογονητική συναίσθηση ότι η ταινία δεν έχει φτιαχτεί με γνώμονα την περιορισμένη οπτική του στερεοτυπικού λευκού αποδέκτη των περασμένων χρόνων.

Μεγάλο ρόλο παίζουν τα φυσικά πλάνα του Περού αλλά και μιας αλλοτινής Νέας Υόρκης που προσφέρουν μια ουσιαστική αίσθηση ρεαλισμού, όσο ειρωνικό κι αν ακούγεται εδώ. Τα γνώριμα μοτίβα των “Transformers” είναι πανταχού παρόντα αλλά με έναν τρόπο που με αποτρέπει από το να ψέξω το “Rise of the Beasts” με οποιονδήποτε τρόπο και απλώς να το χαρακτηρίσω σαν μια ευχάριστη νότα θερινής κινηματογραφικής απόδρασης.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

17 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *