Η Βαλ εργάζεται ως εσωτερική σε μια πλούσια οικογένεια του Σάο Πάολο. Πλένει, μαγειρεύει και καθαρίζει, με την καθημερινότητα αυτή να μοιάζει σαν αιωνιότητα. Φροντίζει και τον 17χρονο Φαμπίνιο, για τον οποίο η μητέρα του δεν βρίσκει ποτέ χρόνο να ασχοληθεί. Η Βαλ έχει αφήσει πίσω στον τόπο καταγωγής της την κόρη της, Τζέσικα, και δεν την έχει δει εδώ και δέκα χρόνια. Ξαφνικά, η Τζέσικα ανακοινώνει τον ερχομό της. Πλέον μια νεαρή γεμάτη αυτοπεποίθηση, σκοπεύει να σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Σάο Πάολο και δεν επιδέχεται κανόνες που διαχωρίζουν μια υπηρέτρια από τα αφεντικά της. Αντί να μείνει στο ταπεινό δωμάτιο της μητέρας της, μετακομίζει στο πολυτελή ξενώνα. Νιώθει μια άνεση με τα πάντα, περνάει και χρόνο με τους φίλους του Φαμπίνιο στην πισίνα. Οι κανόνες καταρρίπτονται, αλλά δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί το καλά κρυμμένο μυστικό της Τζέσικα, που θα φέρει τα πάνω κάτω.

Σκηνοθεσία:

Anna Muylaert

Κύριοι Ρόλοι:

Regina Case … Val

Camila Mardila … Jessica

Karine Teles … Barbara

Lourenco Mutarelli … Carlos

Michel Joelsas … Fabinho

Helena Albergaria … Edna

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Anna Muylaert

Παραγωγή: Caio Gullane, Fabiano Gullane, Debora Ivanov, Gabriel Lacerda, Anna Muylaert

Μουσική: Vitor Araujo, Fabio Trummer

Φωτογραφία: Barbara Alvarez

Μοντάζ: Karen Harley

Σκηνικά: Thales Junqueira

Κοστούμια: Claudia Kopke, Andre Simonetti

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Que Horas Ela Volta?

Ελληνικός Τίτλος: Η Δεύτερη Μάνα

Διεθνής Τίτλος: The Second Mother

Κύριες Διακρίσεις

  • Βραβείο κοινού για το τμήμα Πανοράματος του φεστιβάλ Βερολίνου.
  • Καλύτερη ταινία και ακόμα 5 βραβεία στα εθνικά βραβεία της Βραζιλίας. Υποψήφιο για ακόμα 8 κατηγορίες.
  • Ειδικό βραβείο επιτροπής ερμηνείας (Regina Case και Camila Mardila) στο φεστιβάλ Sundance.
  • Επίσημη πρόταση της Βραζιλίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Παραλειπόμενα

  • Αρχικά ήταν να ονομαστεί A Porta da Cozinha (η πόρτα της κουζίνας).
  • Βασίζεται σε προσωπικές εμπειρίες της Muylaert, όταν είχε στο σπίτι νταντά για τον γιο της, η οποία και για να εργαστεί είχε αφήσει πίσω την κόρη της.
  • Λόγω του ότι η Muylaert αισθάνονταν ότι ήταν “ανώριμο”, έγραψε το σενάριο 4 φορές μέχρι την τελική του εκδοχή.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Βασίλης Καγιογλίδης

Έκδοση Κειμένου: 4/1/2016

Άμεσο και αφοπλιστικά δηκτικό, το Que Horas Ela Volta? -με την πιστή μετάφραση του τίτλου να αποδίδει επακριβώς τον ουμανισμό στη θεματική του- κρύβει μέσα του μία έντονη, βαθύτατη μελαγχολία. Με επίκεντρο την αναπόληση αλλά και την προσπάθεια για αναπλήρωση του χαμένου χρόνου, η Anna Muylaert στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο σκιαγραφεί ανθρώπινα και χωρίς περιστροφές τη συνεχώς οξυνόμενη κοινωνική ανισότητα της Βραζιλίας. Όμως μέσα στη διάχυτη απαισιοδοξία που η δημιουργός εκτρέφει χειρουργικά και καθόλα ρεαλιστικά, εκπλήσσει με την επίκληση στη χαρά σε καίρια σημεία μα και με την εμφατική της δήλωση ότι η ελπίδα είναι η τροφή της ανθρώπινης ψυχής και η πανάκεια για τα βάσανά της.

Με μία ερμηνεία ανάμεσα στις πέντε καλύτερες της χρονιάς (Regina Case) συνοδεία μίας σκηνής ικανής να μείνει κλασική (το παιχνίδισμα της Val σε μία μισοάδεια πισίνα), το Que Horas Ela Volta? είναι το κινηματογραφικό συγχωροχάρτι σε ανθρώπους που προς επίτευξη του οικογενειακού καλού, παραδίδουν ζωή και αξιοπρέπεια. Πάνω απ`όλα, όμως, το φιλμ αυτό φανερώνει την αναγκαιότητα στην ελευθερία της επιλογής που συνεπάγεται αποδέσμευση από κοινωνικά δεσμά. Η Muylaert, αν και παρακινδυνευμένα αφαιρετική, καταφέρνει μέσα από την σωστή οικοδόμηση χαρακτήρων, την αποτύπωση αντιξοοτήτων με τις οποίες αυτοί έρχονται αντιμέτωποι και την ταυτόχρονη αποφυγή πολιτικών συμβολισμών ή κοινωνικών αρχετύπων, να προκαλέσει άμεσα τον προβληματισμό στον θεατή. Στον οποίο έμμεσα αλλά στοχευμένα επικοινωνεί τις ανείπωτες αγωνίες της κατώτερης κοινωνικά τάξης και τη συνεχή της σύγκρουση – διαφοροποίηση από την υψηλή κοινωνική διαστρωμάτωση με ταυτόχρονη ανάδειξη της αμοιβαιότητας των γενεών.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *