Κατά τα τελευταία 40 χρόνια, ο φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο ταξιδεύει ανά τις ηπείρους, στα χνάρια μιας ανθρωπότητας που συνεχώς αλλάζει. Έγινε μάρτυρας των μεγαλύτερων γεγονότων της σύγχρονης ιστορίας και είχε να παρουσιάζει ένα τεράστιο φωτογραφικό αρχείο ως αφιέρωμα στην ομορφιά του πλανήτη. Η ζωή του και το έργο του μας γίνονται γνωστά από τον γιο του, Ζουλιάνο, που συνόδευσε τον πατέρα του στα τελευταία του ταξίδια, και τον Βιμ Βέντερς που ασχολείται επίσης επαγγελματικά και με τη φωτογραφία.

Σκηνοθεσία:

Juliano Ribeiro Salgado

Wim Wenders

Κύριοι Ρόλοι:

Sebastiao Salgado … ο ίδιος

Wim Wenders … ο ίδιος

Juliano Ribeiro Salgado … ο ίδιος

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders, David Rosier

Παραγωγή: David Rosier

Μουσική: Laurent Petitgand

Φωτογραφία: Hugo Barbier, Juliano Ribeiro Salgado

Μοντάζ: Maxine Goedicke, Rob Myers

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: The Salt of the Earth

Ελληνικός Τίτλος: Το Αλάτι της Γης

Εναλλακτικός Τίτλος: Le Sel de la Terre [Γαλλία]

Εναλλακτικός Τίτλος: The Salt of the Earth: A Journey with Sebastiao Salgado

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.
  • Ειδικό βραβείο επιτροπής και βραβείο οικουμενικής επιτροπής για το τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του φεστιβάλ Κανών.
  • Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στα Cesar .
  • Βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπάστιαν.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Πάνος Αχτσιόγλου

Έκδοση Κειμένου: 15/3/2015

Βραβευμένο στο Φεστιβάλ Κανών του 2014, το πολύκροτο ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς είναι ουσιαστικά ένα φιλμ-χρονολόγιο της ζωής ενός από τους σημαντικότερους φωτογράφους των καιρών μας, του Σεμπαστιάου Σαλγάδου. Με την αφήγηση να εναλλάσσεται σε τρία βασικά πρόσωπα (τον γιο του φωτογράφου, τον Βέντερς, αλλά κυρίως τον ίδιο τον Σαλγάδου), το φιλμ επιχειρεί να βιώσει τη συναρπαστική ιστορία ενός ανθρώπου που έχει το χάρισμα «να ξαναγράφει τον κόσμο με φως και σκιά». Η κάμερα μετατρέπεται σε φωτογραφική μηχανή και παίζει το παιχνίδι του αντικειμένου με το φόντο, καθώς ο ίδιος ο φωτογράφος πολλές φορές απαθανατίζει αυτούς που τον κινηματογραφούν. Πάντως, μεγάλη δύναμη του φιλμ παραμένουν οι συγκλονιστικές εικόνες που ξεπροβάλλουν μπροστά στα μάτια μας μέσω των θεματικών ενοτήτων, του έργου ζωής του μεγάλου καλλιτέχνη.

Σπαρακτικές φωτογραφίες -αυστηρά ασπρόμαυρες- κυρίως ανθρώπων (του «αλατιού της Γης») που μένουν για να θυμίζουν οξύμωρα την άξια της ζωής, μέσω της απεικόνισης του θανάτου. Από τα χρυσωρυχεία της Βραζιλίας και τις πετρελαιοπηγές του περσικού Κόλπου, μέχρι τη Ζώνη του Σαχέλ και τις μαζικές εκτελέσεις της Ρουάντα, ο Σαλγάδου, ένας μοντέρνος θεματοφύλακας της ζωής του πλανήτη, παρατηρεί και καταγραφεί, συμμετέχει και συνδέεται. Η αφοσίωσή του στο επάγγελμα (που τον αναγκάζει να εγκαταλείπει το σπίτι του χωρίς να δίνει σημεία ζωής για μεγάλα χρονικά διαστήματα) τον ωθεί στα όρια της κατάρρευσης, κάτι που ουσιαστικά υπαινίσσεται ξεκάθαρα και ο Βέντερς, ιδίως μετά την τελευταία εξόρμηση του φωτογράφου στην Αφρική. Εκεί, σε μια εξαιρετική και άκρως συγκινητική καμπή του φιλμ, ο Σαλγάδου αποκαλύπτει το ανθρώπινο πρόσωπό του. Ένα κομμάτι του που μένει εκεί, στις λάσπες και τα χώματα, στις κτηνωδίες και τους αφανισμούς. Η στροφή των τελευταίων χρόνων προς τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό και τη φωτογράφηση όχι πια ανθρώπων αλλά της φύσης (πάντοτε μέσα από το δικό του «ουμανιστικό» πρίσμα) αποτελεί μια απολυτά φυσική εξέλιξη.

Ένα υπέροχο φιλμ-ομάζ, με μεγάλη αλλά κρυμμένη δυσκολία στη σύλληψη και την εκτέλεση του, που σε κάνει να νιώθεις απέραντη ευγνωμοσύνη για έναν άνθρωπο που (ίσως εσκεμμένα πιο γερασμένος απ` ό,τι είναι) εμφανίζεται και χάνεται πίσω από απεικονίσεις του κόσμου που προκαλούν δέος, που ζυγίζουν την αγριότητα και την άξια της ανθρώπινης ύπαρξης, με την αρμόνια και τη μεγαλοπρεπή απλότητα της φύσης.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *