Στη μεταπολεμική Γερμανία, ο 15χρονος Μίκαελ Μπεργκ ερωτεύεται τη Χάνα, μια γυναίκα με τα διπλά του χρόνια, και το πάθος τους παραμένει μυστικό. Οκτώ χρόνια αργότερα, παρακολουθεί μια δίκη για τα εγκλήματα των ναζί, κι ανακαλύπτει σοκαρισμένος ότι κατηγορούμενη είναι η Χάνα.

Σκηνοθεσία:

Stephen Daldry

Κύριοι Ρόλοι:

Kate Winslet … Hanna Schmitz

Ralph Fiennes … Michael Berg

David Kross … Michael Berg (νεότερος)

Bruno Ganz … καθηγητής Rohl

Alexandra Maria Lara … Ilana Mather

Lena Olin … Rose Mather/Ilana Mather (γηραιότερη)

Vijessna Ferkic … Sophie

Karoline Herfurth … Marthe

Burghart Klaussner … ο δικαστής

Hannah Herzsprung … Julia

Jeanette Hain … Brigitte

Susanne Lothar … Carla Berg

Matthias Habich … Peter Berg

Sylvester Groth … δημόσιος κατήγορος

Volker Bruch … Dieter Spenz

Friederike Becht … Angela Berg

Jurgen Tarrach … Gerhard Bade

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: David Hare

Παραγωγή: Donna Gigliotti, Anthony Minghella, Redmond Morris, Sydney Pollack

Μουσική: Nico Muhly

Φωτογραφία: Roger Deakins, Chris Menges

Μοντάζ: Claire Simpson

Σκηνικά: Brigitte Broch

Κοστούμια: Donna Maloney, Ann Roth

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: The Reader
 • Ελληνικός Τίτλος: Σφραγισμένα Χείλη

Σεναριακή Πηγή

 • Μυθιστόρημα: Der Vorleser του Bernhard Schlink.

Κύριες Διακρίσεις

 • Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου (Kate Winslet). Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, διασκευασμένο σενάριο και φωτογραφία.
 • Χρυσή Σφαίρα δεύτερου γυναικείου ρόλου (Kate Winslet). Υποψήφιο για καλύτερη ταινία (δράμα), σκηνοθεσία και σενάριο.
 • Βραβείο Bafta πρώτου γυναικείου ρόλου (Kate Winslet). Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο και φωτογραφία.
 • Βραβείο γυναικείας ερμηνείας (Kate Winslet) στα Ευρωπαϊκά Βραβεία. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία και αντρική ερμηνεία (David Kross).

Παραλειπόμενα

 • Τόσο ο Anthony Minghella όσο και ο Sydney Pollack, που εδώ υπηρετούν ως παραγωγοί, έφυγαν από τη ζωή πριν κάνει πρεμιέρα η ταινία.
 • Η Miramax Films είχε αποκτήσει τα δικαιώματα του βιβλίου από το 1998, τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του στη Γερμανία, αλλά χρειάστηκε να έρθει το 2007, όταν και  υπέγραψαν ο Stephen Daldry και ο Ralph Fiennes, για να μπει σε στάδιο παραγωγής.
 • Η Kate Winslet αποδέχτηκε άμεσα τον ρόλο της Χάνα, αλλά βρέθηκε εκτεθειμένη με τη συμμετοχή της στο Ο Δρόμος της Επανάστασης. Αυτό πήγε τον ρόλο στη Nicole Kidman, που όμως αναγκάστηκε αργότερα να αποχωρήσει λόγω εγκυμοσύνης. Κι ενώ υποψήφια τέθηκε η Angelina Jolie, η Winslet μπορούσε εκείνη την περίοδο να επιστρέψει στην παραγωγή.
 • Ο David Kross έμαθε αγγλικά αποκλειστικά για τον ρόλο του στην ταινία. Επίσης, οι ερωτικές του σκηνές γυρίστηκαν τελευταίες, όταν ο νεαρός ηθοποιός έκλεισε τα 18 του χρόνια.
 • Η ταινία γυρίστηκε στη Γερμανία, ενώ στην παραγωγή συμμετέχει και γερμανικό στούντιο. Αυτό έθεσε το φιλμ στις υποψηφιότητες των Ευρωπαϊκών Βραβείων, αν και τα γερμανικά βραβεία το θεώρησαν ξένη φύση ως αγγλόφωνο.
 • Το μεγάλο όμως μπέρδεμα υπήρξε με τον ρόλο της Kate Winslet, που η ένωση ηθοποιών των ΗΠΑ και οι Χρυσές Σφαίρες κατοχύρωσαν πρώτες ως δεύτερο, ενώ τα Όσκαρ και τα Bafta αποδέχτηκαν ως πρωταγωνιστικό. Το “μπέρδεμα” αυτό προήλθε από την αρχική θέληση της Weinstein Co. να μη θέσει την ηθοποιό υποψήφια στην ίδια κατηγορία για δύο ταινίες, μια και ήταν ήδη πρωταγωνίστρια την ίδια χρόνια στο Ο Δρόμος της Επανάστασης. Γρήγορα όμως έγινε φανερό ότι η δυναμική της εδώ ήταν μεγαλύτερη για τους ψηφοφόρους από ό,τι στην άλλη της συμμετοχή.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 21/12/2008

Όταν μετά από τόσα χρόνια και τόσες ταινίες έχεις να κάνεις ακόμα μία καταγγελία επί των εγκλημάτων του ναζισμού, πρέπει να προσπερνάς τη γνωστή εικόνα και να κοιτάς πολύ βαθύτερα. Αυτό όμως δεν το κάνει ο Stephen Daldry, παρότι υπάρχει σαφής διάθεση για αφήγηση. Το στόρι δεν υπερτερεί των ιστορικών γεγονότων και κυρίως ο μείζων σημασίας χαρακτήρας που υποδύεται η Kate Winslet παλινδρομεί χωρίς να μας δίνει την ευκαιρία είτε να τον νιώσουμε, είτε καν να τον καταλάβουμε.

Είναι μια στάνταρ, μάλλον ακαδημαϊκά θα έλεγα, καλή ταινία, αλλά δεν μπορεί να κουβαλήσει το φορτίο της σημαντικότητας που την περιτυλίγει. Ο Daldry δεν επιδεικνύεται σκηνοθετικά, κάτι που είναι μεν καλό προς αφήγηση, αλλά αυτή η αφήγηση καταντάει συχνά επιτηδευμένη. Τελικά όλο το «σύστημα» πνίγεται στον όρο «καλή παραγωγή», αφού όντως γίνεται σοβαρή δουλειά σε τομείς όπως η μουσική, τη φωτογραφία, τα σκηνικά, τα κοστούμια, το ευαίσθητο μοντάζ. Αν κάποιος ξεχωρίζει περισσότερο είναι η Kate Winslet, που εντέλει είναι γεννημένη για δύσκολους ρόλους. Αν βοηθιόνταν περισσότερο κι ο χαρακτήρας της από το σενάριο, θα μιλάγαμε εύκολα για τεράστια παρουσία. Συμβολική η ύπαρξη του Ralph Fiennes και απλά συμπαθητική του αληθινού συμπρωταγωνιστή David Kross.

Βαθμολογία:


Κριτικός: Βασίλης Καγιογλίδης

Έκδοση Κειμένου: 28/1/2009

Είναι εμφανές ότι σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, ο Stephen Daldry αδυνατεί να μεταφέρει την ουσία της νουβέλας του Bernhard Schlink στη μεγάλη οθόνη. Αυτό δε σημαίνει ότι τα Σφραγισμένα Χείλη αποτυγχάνουν παντελώς ως ταινία. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Ναι μεν το στήσιμο είναι άψογο και η σκηνοθεσία αξιοπρεπής, όμως από αυτή λείπει η ουσία, το βασικό συναίσθημα και όλες οι απαντήσεις στα διαδραματιζόμενα γεγονότα. Όχι μόνο δεν παίρνεις τις επιθυμητές εξηγήσεις για τις πράξεις των ηρώων, αλλά δεν μπορείς και ως θεατής να δικαιολογήσεις ή να ερμηνεύσεις τη στάση εσωστρέφειας που αυτοί κρατάνε απέναντι σε όσα συμβαίνουν. Τα πολλά σεναριακά προβλήματα υποβαθμίζουν τη δουλειά που καταβάλει ένα επιτυχημένος σκηνοθέτης και μία αρκετά ταλαντούχα ηθοποιός, κάνοντας την ταινία να μοιάζει κενή, καθόλου πλήρης και άνιση σε ερμηνείες, σενάριο, σκηνοθεσία ακόμα και τη μουσική. Στο τέλος αντιλαμβάνεσαι πως μετά βίας καταφέρνει να ολοκληρωθεί ένα φιλμ, που σαν συνολική εικόνα είναι ψυχρό, απόμακρο και αδιανόητα ανεπαρκές.

Αναρωτιέμαι, άραγε για να χαρακτηριστεί μία ταινία ως πετυχημένη αρκεί ένα σκηνοθετικό όνομα, μία μεγάλη ηθοποιός και μία γνωστή νουβέλα; Γιατί σε αυτή την ταινία δεν θα βρείτε τίποτα περισσότερο από αυτά.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

39 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *