Τον 17ο αιώνα, οι πρώτοι άγγλοι αποικιοκράτες καταφθάνουν στις ακτές της Αμερικής. Πολύ γρήγορα θα αρχίσουν να δημιουργούν τους πρώτους οικισμούς, σε τοποθεσίες στις οποίες μέχρι τώρα κατοικούσαν οι ιθαγενείς. Ανάμεσα στο βρετανικό πλήρωμα βρίσκεται και ο φιλόδοξος Τζον Σμιθ, που στην εξερευνητική του περιπλάνηση στις παρθένες εκτάσεις του Νέου Κόσμου, θα εισχωρήσει πιο βαθιά στις συνήθειες των ντόπιων, έχοντας την θέληση να τους προσφέρει γνώση και μάθηση. Δεν θα μείνει όμως ανεπηρέαστος και από την εξωτική ομορφιά της κόρης του βασιλιά της φυλής των Ποουχάταν.

Σκηνοθεσία:

Terrence Malick

Κύριοι Ρόλοι:

Colin Farrell … λοχαγός John Smith

Q’orianka Kilcher … Pocahontas (Matoaka\Rebecca Rolfe)

Christopher Plummer … λοχαγός Christopher Newport

Christian Bale … John Rolfe

August Schellenberg … αρχηγός Powhatan (Wahunsonacock)

Wes Studi … Opechancanough

David Thewlis … Edward Wingfield

Yorick van Wageningen … λοχαγός Samuel Argall

Ben Mendelsohn … Ben

Raoul Max Trujillo … Tomocomo

Brian F. O’Byrne … Lewes

Irene Bedard … Nonoma Winanuske Matatiske

John Savage … Thomas Savage

Alex Rice … η γυναίκα του Patowomeck

Jamie Harris … Emery

Janine Duvitski … Mary

Michael Greyeyes … Rupwew

Kalani Queypo … Parahunt

Ben Chaplin … Robinson

Eddie Marsan … Eddie

Jake Curran … James

Raynor Scheine … Raynor

Will Wallace … William

Jesse Borrego … Pepaschicher

Jonathan Pryce … βασιλιάς James

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Terrence Malick

Παραγωγή: Sarah Green

Μουσική: James Horner

Φωτογραφία: Emmanuel Lubezki

Μοντάζ: Richard Chew, Hank Corwin, Saar Klein, Mark Yoshikawa

Σκηνικά: Jack Fisk

Κοστούμια: Jacqueline West

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: The New World
 • Ελληνικός Τίτλος: Άγνωστος Κόσμος

Άμεσοι Σύνδεσμοι

 • Ποκαχόντας (1995)

Κύριες Διακρίσεις

 • Υποψήφιο για Όσκαρ φωτογραφίας.

Παραλειπόμενα

 • Ο Terrence Malick είχε ξεκινήσει το συγκεκριμένο σενάριο από τα τέλη των 1970. Μετά το Λευκή Κόκκινη Γραμμή, είχε βάλει μπρος μια βιογραφία του Τσε Γκεβάρα, όταν όμως έμεινε από μπάτζετ. Τότε του δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθεί με αυτό, αφήνοντας τη βιογραφία για αργότερα.
 • Terrence Malick και Emmanuel Lubezki έθεσαν κάποιους ρητούς κανόνες πριν πέσει η κλακέτα της έναρξης γυρισμάτων: όλος ο φωτισμός θα είναι φυσικός. Η κάμερα μόνο σταθερή ή στο χέρι, χωρίς χρήση γερανού ή ραγών. Όλα θα γυριστούν υπό μια υποκειμενική οπτική. Τα πλάνα θα είναι με βάθος πεδίου. Το συνεργείο θα ενθαρρυνθεί να γυρίσει κάτι από μόνο του από καθαρό ένστικτο. Κανένα πλάνο δίχως οπτική δύναμη δεν θα γίνει αποδεκτό. Στην πραγματικότητα, αν και ρητοί, κάποιοι από τους κανόνες παραβλέφθηκαν.
 • Η επιμονή του δημιουργού στο να βγει κάτι ιστορικά αυθεντικό, τον έκανε να υποδεικνύει στους ηθοποιούς να κάνουν ό,τι θα έκανε ο χαρακτήρας τους ακόμα κι όταν η κάμερα δεν τους τραβούσε.
 • Ο γλωσσολόγος Blair Rudes ήταν υπεύθυνος για τις ινουίτ γλώσσες που ακούγονται, αλλά και τη εκπαίδευση πάνω σε αυτές όλων των κομπάρσων που ερμήνευαν τους ιθαγενείς.
 • Τον Δεκέμβριο του 2015 παρουσιάστηκε μια εκδοχή 150 λεπτών, η οποία και δόθηκε στα Όσκαρ για κάποια πιθανή υποψηφιότητα της ταινίας. Αυτή προβλήθηκε και στα τέλη του ίδιου μήνα σε δύο αμερικανικές αίθουσες, αλλά έκτοτε διανεμήθηκε μόνο η εκδοχή των 135 λεπτών. Οι κύριες αλλαγές αφορούν το πρώτο κομμάτι της ταινίας, ώστε να επιταχυνθεί η πλοκή.
 • Ο Christopher Plummer έμεινε τόσο δυσαρεστημένος από το τελικό μοντάζ, που ορκίστηκε ότι δεν θα δούλεψε ξανά με τον Malick.
 • Το μεγαλύτερο μέρος του ήχου είναι ντουμπλαρισμένο στο στούντιο, μια και πολύ συχνά κατά το γύρισμα σκηνών ακούγονταν η φωνή του σκηνοθέτη να φωνάζει.
 • Η Kodak έστειλε στον σκηνοθέτη ένα κασόνι με σαμπάνιες, όταν έμαθαν ότι είχε χρησιμοποιήσει πάνω από 300 χιλιόμετρα δικού τους φιλμ.
 • Από τις πολύ σπάνιες φορές που μια ταινία γυρίζεται με φιλμ 65mm, χωρίς να διαθέτει ψηφιακά εφέ. Αυτό τότε είχε να συμβεί από το Άμλετ του Kenneth Branagh του 1996.
 • Ο Christian Bale βρίσκονταν στο φωνητικό καστ και του Ποκαχόντας της Disney, αλλά είχε τη φωνή του Τόμας.
 • Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το ερωτικό στοιχείο στην ιστορία είναι περισσότερο μύθος. Κι αυτό επειδή όταν έφτασε ο Τζον Σμιθ στην Αμερική, η Ποκαχόντας πρέπει να ήταν 12 μόλις ετών.
 • Το κόστος των 30 εκατομμύριων ευρώ απέφερε 49,3 από τα ταμεία.
 • Στο DVD κυκλοφόρησε το Extended-Cut των 172 λεπτών, ενώ παράλληλα έγινε διαθέσιμη και η εκδοχή των 150.

Μουσικά Παραλειπόμενα

 • James Horner και Glen Ballard έγραψαν το τραγούδι Listen to the Wind (σε ερμηνεία της Hayley Westenra), αλλά έμεινε αχρησιμοποίητο. Αυτό συνέβη λόγω της εμμονής του Malick να μοντάρει μέχρι την τελευταία στιγμή τις ταινίες του, στην οποία οφείλεται και περαιτέρω κόψιμο αρκετής από τη μουσική του Horner.

Γκαλερι φωτογραφιων

27 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.