Είκοσι χρόνια μετά την έλευση της δεύτερης μετά Χριστόν χιλιετίας, και ο κόσμος έχει συγκλονιστεί από μια θανατηφόρα μόλυνση, που έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν διασωθεί ελάχιστοι επιζώντες, οι οποίοι είναι καλά κρυμμένοι στην υπερσύγχρονη υπόγεια αποικία που λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο. Μοναδική έξοδος διαφυγής από την καθημερινότητα της πολιτείας είναι ένα τροπικό Νησί, που ακόμη δεν έχει αγγίξει ο φονικός ιός και στο οποίο κατόπιν διαφανούς κλήρωσης αποστέλλονται για το υπόλοιπο της ζωής τους, κάποια τυχερά μέλη της εσώκλειστης κοινότητας. Για τον μόνιμα προβληματισμένο όμως Λίνκολν Σιξ Έκο, για το ποια είναι η πραγματικότητα που περιβάλλει την άτρωτη αποικία, αυτό το σημαντικό για όλους τους υπόλοιπους συγκάτοικους του δώρο, του δημιουργεί πάμπολλα ερωτηματικά. Τα οποία θα πληθύνουν από τη στιγμή που η κληρωτίδα θα αναδείξει σαν νικήτρια τη στενή του φίλη Τζόρνταν Του Ντέλτα, η οποία ετοιμάζει αμέριμνη τις βαλίτσες της για τον ειδυλλιακό προορισμό.

Σκηνοθεσία:

Michael Bay

Κύριοι Ρόλοι:

Ewan McGregor … Tom Lincoln/Lincoln Six-Echo

Scarlett Johansson … Sarah Jordan/Jordan Two-Delta

Djimon Hounsou … Albert Laurent

Sean Bean … Δρ Bernard Merrick

Michael Clarke Duncan … Jamal Starkweather/Starkweather Two-Delta

Steve Buscemi … James ‘Mac’ McCord

Kim Coates … Charles Whitman

Ethan Phillips … Jones Three Echo

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Caspian Tredwell-Owen, Alex Kurtzman, Roberto Orci

Στόρι: Caspian Tredwell-Owen

Παραγωγή: Michael Bay, Ian Bryce, Walter F. Parkes

Μουσική: Steve Jablonsky

Φωτογραφία: Mauro Fiore

Μοντάζ: Paul Rubell, Christian Wagner

Σκηνικά: Nigel Phelps

Κοστούμια: Deborah Lynn Scott

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: The Island
  • Ελληνικός Τίτλος: Το Νησί

Παραλειπόμενα

  • Ο Robert S. Fiveson, σκηνοθέτης του Parts: The Clonus Horror (1979), έκανε αγωγή περί δικαιωμάτων στις DreamWorks, Warner Brothers. Η ταινία έφερε το ίδιο κεντρικό θέμα. Η DreamWorks έκανε μια προσπάθεια να σταματήσει το θέμα ως ανούσιο, αλλά ο δικαστής αποφάνθηκε ότι όντως υπήρχε θέμα, και ότι έπρεπε να γίνει δίκη. Το ζήτημα εντέλει έληξε με συμβιβασμό. Υπήρχε όμως και ένα μυθιστόρημα του 1995, το Spares του Michael Marshall Smith, πάλι με την ίδια κεντρική πλοκή, όπου η DreamWorks εξέταζε εκείνη τη δεκαετία να κάνει ταινία. Δεν ήταν ξεκάθαρο αν ήταν εκείνη η πηγή που επέφερε εντέλει την ταινία, αλλά ο συγγραφέας δεν θεώρησε ότι άξιζε να προχωρήσει το θέμα. Υπήρχαν, βέβαια, αρκετοί που εξέλαβαν την παραγωγή ως ριμέικ του Η Μεγάλη Έξοδος (1976).
  • Πρώτη ταινία του Michael Bay που δεν είχε παραγωγό τον Jerry Bruckheimer.
  • Όπως συνήθως για ταινία του Michael Bay, η ταινία είχε υψηλό κόστος, για την ακρίβεια 126 εκατομμύρια δολάρια. Από τα ταμεία δεν πήρε τα αναμενόμενα (162,9 εκατομμύρια δολάρια), αλλά τουλάχιστον έφερε τα χρήματα της πίσω.

Κριτικός: Χάρης Καλογερόπουλος

Έκδοση Κειμένου: 21/2/2010

Από τον σκηνοθέτη των «Transformers» και του «Armageddon» έχουμε κι αυτή τη χορταστική περιπέτεια που βασίζεται σε μια καλά διατυπωμένη ιδέα. Φουτουριστική σύλληψη της εκμετάλλευσης των φτωχών από τους πλούσιους μέσα από ένα εφιαλτικό project. To πρώτο μέρος διαθέτει τις αρετές ενός καλοστημένου θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με τα κρυμμένα μυστικά να ξεδιπλώνονται σταδιακά, βάζοντας τον θεατή στο ωραίο παιχνίδι του γρίφου. Αφού τα πράγματα έχουν αποκαλυφθεί, απομένει μια πολύ καλά σχεδιασμένη, χορογραφημένη, εντυπωσιακή δράση. Δεν έχει τον μαγνητισμό ενός «Total Recall», αλλά βρίσκεται κοντά σε μια τέτοια ατμόσφαιρα. Όμορφο, ποιητικό το τέλος. Οι Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και Σκάρλετ Γιόχανσον ταιριάζουν πολύ καλά στους ρόλους τους. Σε επίπεδο ψυχαγωγίας και για τηλεόραση, είναι σκέτο «λαβράκι».

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

21 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *