Εποχή της δυναστείας των Σονγκ, 10ος αιώνας μ.Χ. Όταν δύο μισθοφόροι πολεμιστές, κατά τη διάρκεια της αναζήτησής τους για πυρίτιδα, φυλακίζονται στο Σινικό Τείχος, διαπιστώνουν τον πραγματικό λόγο που αυτό κατασκευάστηκε. Καθώς κύματα επιδρομών υπερφυσικών τεράτων που, σύμφωνα με τον θρύλο, «ξυπνούν» κάθε 60 χρόνια πολιορκούν το Τείχος, η αναζήτησή της μοίρας μετατρέπεται σε ένα ταξίδι ηρωισμού. Οι δύο μισθοφόροι ενώνονται με έναν τεράστιο στρατό επανδρωμένο με τους καλύτερους πολεμιστές της Κίνας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή τη φαινομενικά ασταμάτητη δύναμη.

Σκηνοθεσία:

Yimou Zhang

Κύριοι Ρόλοι:

Matt Damon … William Garin

Tian Jing … διοικητής Lin Mae

Pedro Pascal … Pero Tovar

Willem Dafoe … Σερ Ballard

Andy Lau … στρατάρχης Wang

Hanyu Zhang … στρατηγός Shao

Han Lu … Peng Yong

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Carlo Bernard, Doug Miro, Tony Gilroy

Στόρι: Max Brooks, Edward Zwick, Marshall Herskovitz

Παραγωγή: Jon Jashni, Peter Loehr, Charles Roven, Thomas Tull

Μουσική: Ramin Djawadi

Φωτογραφία: Stuart Dryburgh, Xiaoding Zhao

Μοντάζ: Mary Jo Markey, Craig Wood

Σκηνικά: John Myhre

Κοστούμια: Mayes C. Rubeo

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: The Great Wall
  • Ελληνικός Τίτλος: Το Σινικό Τείχος

Παραλειπόμενα

  • Τον Μάρτιο του 2014, ο Zhang Yimou συμφώνησε να είναι αυτή η πρώτη του αγγλόφωνη ταινία. Πιο πριν, ακούγονταν το όνομα του Edward Zwick, με πρωταγωνιστή τον Henry Cavill. Πριν καταλήξει το καστ, ακούστηκαν και τα ονόματα του Bryan Cranston και του Alexander Skarsgard.
  • Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.

Κριτικός:  Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 8/3/2017

Δεν λέω, μιάμιση ώρα την περνάς. Όχι ότι δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να πει ένα «αι σιχτίρ» από νωρίς και να το εγκαταλείψει, αλλά στάνταρ έχουμε δει πολλά χειρότερα και με λιγότερο θέαμα. Αυτό όμως που είναι άξιο απορίας, είναι το τι χάθηκε στη μετάφραση και ο Zhang Yimou παρέδωσε τέτοια ταινία. Και μάλιστα, μια ταινία που έχει ως επίκεντρο την ταινία εποχής και τη δράση, δύο πράγματα που ο κινέζος δημιουργός έχει πλέον μάθει να τα συνθέτει και με κλειστά μάτια.

Το θέμα λοιπόν είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά Κίνα, μιλώντας για τα τεχνικά του φιλμ. Τουτέστιν, μιλάμε για ακόμα μια άτεχνη χολιγουντιανή περιπέτεια που αν δεν εμπερίεχε τέτοια ονόματα στα κρέντιτ της, θα κατέληγε λογικά άμεσα στα ράφια των DVD-Club, δίχως επαφή με σκοτεινές οθόνες. Και πού να σταθείς; Όχι, δεν γίνεται κανένα τρομερό λάθος ροής ή σκηνοθετικής μέριμνας, απλά κανένας τομέας δεν φτάνει σε ικανοποιητικό ύψος και σε κανένα σημείο του έργου. Πρώτα από όλα, το θέαμα. Λίγο, παρωχημένο, γενικά μία από τα γνωστά. Τα τέρατα, μάλιστα, μάλλον κακοσχεδιασμένα θα τα έλεγες, εκφράζοντας και ερωτήματα περί της καλλιτεχνικής μέριμνας στα κεφάλια τους, λες και ήταν κομμάτια της κινεζικής κουλτούρας. Λαθάκια στο σενάριο υπάρχουν, αλλά κι αυτά είναι μέσα σε λογικά πλαίσια, μια και κανείς ούτως ή άλλως δεν ρίσκαρε να γράψει μια «δύσκολη» γραμμή λέξεων. Όσο για τις ερμηνείες, το καστ απλά περιφέρεται μέσα σε αυτό το ανιαρό σενάριο, μην καθιστώντας δυνατό να κρίνεις κάποιον ηθοποιό εξαρχής. Ειδικά ο Willem Dafoe, έχει παίξει ξανά σε «πατάτες», αλλά ποτέ πριν δεν είχε τόσο «μη-ρόλο».

Με αυτά και με άλλα, αν ξεκινήσετε τη θέαση χωρίς να έχετε την παραμικρή απαίτηση να δείτε κάτι το ελάχιστα ποιοτικό, θα έχετε την ευκαιρία να αδράξετε μια μέτρια περιπέτεια φαντασίας με πλούσια κοστούμια. Γιατί κακή δεν μπορείς να την πεις (καλύτερα να ήταν, θα μπορούσε να γίνει cult), μια κι ο Zhang Yimou παρέδωσε μια ταινία που δεν χωράει αξιολόγηση, πέρα από το σεβαστό κατά τα άλλα «περάστε την ώρα σας και… πληρώστε με να φύγω».

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *