Ο Μπάτμαν είναι αποφασισμένος να πατάξει το έγκλημα, και με τη βοήθεια του υπαρχηγού Τζιμ Γκόρντον και του εισαγγελέα Χάρβεϊ Ντεντ, επιχειρούν να διαλύσουν όσες εγκληματικές οργανώσεις έχουν απομείνει και μαστίζουν την πόλη. Η συνεργασία αποδεικνύεται αποτελεσματική, αλλά σύντομα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν έναν ανερχόμενο εγκληματικό εγκέφαλο, γνωστό στους τρομοκρατημένους κατοίκους της Γκόθαμ, ως Τζόκερ.

Σκηνοθεσία:

Christopher Nolan

Κύριοι Ρόλοι:

Christian Bale … Bruce Wayne/Batman

Heath Ledger … Joker

Maggie Gyllenhaal … Rachel Dawes

Aaron Eckhart … Harvey Dent/Two-Face

Michael Caine … Alfred Pennyworth

Gary Oldman … αστυνόμος James ‘Jim’ Gordon

Morgan Freeman … Lucius Fox

Monique Gabriela Curnen … Anna Ramirez

Ron Dean … Michael Wuertz

Nestor Carbonell … δήμαρχος Anthony Garcia

Cillian Murphy … Δρ Jonathan Crane/Scarecrow

Chin Han … Lau

Eric Roberts … Sal Maroni

William Fichtner … διευθυντής τράπεζας

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Jonathan Nolan, Christopher Nolan

Στόρι: Christopher Nolan, David S. Goyer

Παραγωγή: Christopher Nolan, Charles Roven, Emma Thomas

Μουσική: James Newton Howard, Hans Zimmer

Φωτογραφία: Wally Pfister

Μοντάζ: Lee Smith

Σκηνικά: Nathan Crowley

Κοστούμια: Lindy Hemming

 

 • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
 • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: The Dark Knight

Ελληνικός Τίτλος: Ο Σκοτεινός Ιππότης

Εναλλακτικός Τίτλος: Batman: The Dark Knight [ανεπίσημος]

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Η Νυχτερίδα (1966)

Μπάτμαν (1989)

Ο Μπάτμαν Επιστρέφει (1992)

Μπάτμαν για Πάντα (1995)

Μπάτμαν & Ρόμπιν (1997)

Batman Begins (2005)

Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή (2012)

Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης (2016)

Justice League (2017)

Joker (2019)

Σεναριακή Πηγή

 • Σειρά κόμικ (χαρακτήρες): Batman του Bob Kane.

Κύριες Διακρίσεις

 • Όσκαρ δεύτερου αντρικού ρόλου (Heath Ledger) και ηχητικών εφέ. Υποψήφιο για φωτογραφία, μοντάζ, σκηνικά, ήχο, ειδικά εφέ και μακιγιάζ.
 • Χρυσή Σφαίρα δεύτερου αντρικού ρόλου (Heath Ledger).
 • Βραβείο Bafta δεύτερου αντρικού ρόλου (Heath Ledger). Υποψήφιο για μουσική, φωτογραφία, μοντάζ, σκηνικά, κοστούμια, ήχο, ειδικά εφέ και μακιγιάζ/κομμώσεις.

Παραλειπόμενα

 • Έσχατη ταινία για τον πρόωρα χαμένο Heath Ledger, που δεν πρόλαβε να παραλάβει το βραβείο Όσκαρ που κέρδισε. Αυτό ανέβασε τις ήδη ανεβασμένες μετοχές της ταινίας, που θεωρείται από τις καλύτερες του είδους των υπερηρώων.
 • Βασική έμπνευση για τον Nolan αποτέλεσαν δύο συγκεκριμένα τεύχη του κόμικ: το Batman: The Killing Joke (1988) και το Batman: The Long Halloween (1996). Το προσωνύμιο  Σκοτεινός Ιππότης προέρχεται από το πρώτο τεύχος της μακράς σειράς, σε έκδοση 1940.
 • Ο σκηνοθέτης χρησιμοποίησε κάμερα IMAX 70 mm σε αρκετές σκηνές, όπως αυτή που πρωτοσυστήνεται ο Τζόκερ.
 • Πριν από τον Ledger, είχαν επιδείξει ενδιαφέρον για τον ρόλο του Τζόκερ οι: Paul Bettany, Lachy Hulme, Adrien Brody, Steve Carell και Robin Williams.
 • Για τον ρόλο του Διπρόσωπου, υποψήφιοι ήταν οι: Liev Schreiber, Josh Lucas, Ryan Phillippe, Mark Ruffalo, Matt Damon και Hugh Jackman.
 • Οι εισπράξεις από τα ταμεία ήταν παραπάνω από τις προσδοκίες της παραγωγής. Η ταινία κόστισε 185 εκατομμύρια δολάρια, αλλά έβγαλε 1 δισεκατομμύριο, κι έγινε η πλέον εμπορική της χρονιάς της.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής 

Έκδοση Κειμένου: 7/5/2008

Το έκτο, μιας μακράς σειράς κινηματογραφικών Μπάτμαν (αν προτιμάτε να το ονομάζεται δεύτερο, δεν έχω κανένα πρόβλημα), είναι ισάξιο με το καλύτερο, ως τώρα, δεύτερο (Ο Μπάτμαν Επιστρέφει), αλλά τα χρόνια έχουν περάσει και οι διαφορές είναι τεράστιες. Εκεί που ο Tim Burton υπερτερεί είναι ό,τι ο δικός του Μπάτμαν είναι πιο σκοτεινό ως κόμικ… από τον Σκοτεινό Ιππότη, αλλά αυτός του Nolan είναι το blockbuster που δεν θα σε αφήσει ασυγκίνητο και αδρανή, και είναι πιο σκοτεινό ως περιπέτεια.

Το μυστικό της επιτυχίας αυτού του μέρους δεν είναι ο Nolan, ένας σκηνοθέτης που έχει αποδείξει την αξία του, αλλά η εκμετάλλευση της ίδιας της υπόστασης του υπερήρωα. Σε έναν μεγιστάνα λάτρη της τεχνολογίας ταιριάζει αυτό το σύγχρονο σκηνικό, περισσότερο από το παραμυθένιο του παρελθόντος. Ο ρεαλισμός καταφέρνει να είναι πιο επικίνδυνος από τα τρικ των υπερβατικών εχθρών του ήρωα. Η Γκόθαμ Σίτι μοιάζει, πλέον, ολοφάνερα με τη σύγχρονη Μητρόπολη (Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι, ό,τι θέλετε διαλέγετε), και οι εχθροί της είναι πολύ κοντά σε αυτό που φανταζόμαστε-φοβόμαστε στην πραγματικότητα μας. Ο Τζόκερ του Nolan είναι πιο επικίνδυνος από τον Τζόκερ του Burton, επειδή είναι ιδεολόγος οπαδός του χάους και όχι ένας ψυχολογικά ασταθής εγκληματίας-καρτούν.

Η ταινία είναι δυόμιση ώρες και φυσικά θα έχετε την απορία αν κάνει κοιλιές στη δράση. Ας το πάρουμε χρονικά: αρχικά η ταινία σε παίρνει κάπως από τα «μούτρα», προβάλλοντας άφθονη δράση, αντί ανάπτυξης χαρακτήρων. Ταυτόχρονα, όμως, απλώνει τους ήρωες της σαν βεντάλια και τους τοποθετεί στις καίριες θέσεις για την επερχόμενη μάχη. Για περίπου δύο ώρες, η δράση είναι τακτή, αλλά υπάρχουν και οι αναμενόμενες κοιλιές, που όμως είναι αναγκαίες για να μη γίνει πλαστικό και ανούσιο ψυχολογικά το θέαμα. Εκεί, σε ένα σημείο μηδέν, αυτό που ο Τζόκερ έχει επιβάλει πανικό στην πόλη, η ταινία συναντά το μεγαλείο της. Το φίνις δεν είναι ό,τι πιο θεαματικό θα θέλαμε, αλλά το γραμμάτιο τού να περάσουμε τόση ώρα σαν να «πίνουμε» κινηματογραφικό νερό έχει ξεπληρωθεί.

Κι αν ο Christian Bale-Μπάτμαν δεν μας λέει και πολλά πράγματα, μπορούμε να αφιερώσουμε διθυράμβους στον Heath Ledger-Τζόκερ. Μια συγκρατημένη παράνοια, που κάνει τον Jack Nicholson να ζηλεύει για τις υπερβολές της γενιάς του. Ο απόλυτος «κακός» του σήμερα, η αποτύπωση μιας γενιάς που βλέπει σαν μόνη επιλογή την καταστροφή και όχι τη δημιουργία. Λεπτές εκφράσεις, εσωτερικός τρόμος και μια ερμηνεία που θα βρει μιμητές, φοβάμαι όμως ότι ίσως βρει και στην πραγματικότητα…

Ένα blockbuster που παρότι δεν αποποιείται τον όρο, σέβεται απόλυτα τον εαυτό του. Πολλή, αλλά κάπως μονοδιάστατη, δράση, που ξεπληρώνεται από την πολύ καλή ανάπτυξη δεύτερων χαρακτήρων και δεύτερων επιπέδων από ψυχολογικής πλευράς, ώστε να παρασύρει τον θεατή στα σκοτεινά του θέλγητρα. Όχι, ο Nolan δεν είναι πιο σκοτεινός από τον Burton, αλλά τοποθετεί τη δράση σε ένα ρεαλιστικό σύμπαν, που αναζητεί εσωτερικούς-υπαρκτούς φόβους. Άψογη ερμηνεία από τον αδικοχαμένο Heath Ledger, μία από τις καλύτερες του είδους της στο σινεμά, και μία υποψία πως τα Όσκαρ θα τιμήσουν αυτόν που θα μπορούσε, ελλείψει άλλων, να ονομαστεί «James Dean της γενιάς των 2000». Δεν θα βαρεθείτε, δεν θα κουραστείτε από τη μεγάλη διάρκεια, αλλά θα διχαστείτε ανάμεσα στις έννοιες χάους-δημιουργίας και ίσως κάποιοι θα αναρωτηθείτε για το αν αξίζουμε να σωθούμε ή όχι, παρότι δίνεται θετική απάντηση στην ταινία, όπως ευτυχώς αναμενόταν…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

20 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.