Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, ο μικρός βερολινέζος Μπρούνο είναι γεμάτος ενέργεια κι αισθάνεται να πλήττει στο νέο του εξοχικό σπίτι. Έτσι, με όπλο την αφέλεια και την αθωότητα των οχτώ χρόνων του, αποφασίζει να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις της μητέρας του και να ανακαλύψει την περιπέτεια στο γειτονικό δάσος. Εκεί, πίσω από ένα συρματόπλεγμα, συναντά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ένα αγόρι εβραϊκής καταγωγής στην ηλικία του, και μια εκπληκτική φιλία γεννιέται με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σκηνοθεσία:

Mark Herman

Κύριοι Ρόλοι:

Asa Butterfield … Bruno

Jack Scanlon … Shmuel

Vera Farmiga … Elsa

David Thewlis … Ralf

Amber Beattie … Gretel

Rupert Friend … υπολοχαγός Kurt Kotler

David Hayman … Pavel

Jim Norton … Κος Liszt

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Mark Herman

Παραγωγή: David Heyman

Μουσική: James Horner

Φωτογραφία: Benoit Delhomme

Μοντάζ: Michael Ellis

Σκηνικά: Martin Childs

Κοστούμια: Natalie Ward

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: The Boy in the Striped Pyjamas
  • Ελληνικός Τίτλος: Το Αγόρι Πίσω από το Συρματόπλεγμα
  • Εναλλακτικός Τίτλος: The Boy in the Striped Pajamas [ΗΠΑ]

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: The Boy in the Striped Pyjamas του John Boyne.

Παραλειπόμενα

  • Ο Rupert Friend απέρριψε τον ρόλο του υπολοχαγού Κότλερ, λόγω του ότι σοκαρίστηκε από τη φύση του χαρακτήρα του.
  • Όλα τα γυρίσματα έγιναν στην Ουγγαρία.
  • Η ταινία κατακρίθηκε για ιστορικές ανακρίβειες. Μία βασική εξ αυτών ήταν ότι στο Άουσβιτς (όπου η ταινία φανερά αναφέρεται) δεν υπήρχαν παιδιά σε εξαναγκαστική εργασία, αλλά εκτελούνταν με την άφιξη τους.

Κριτικός: Βασίλης Καγιογλίδης

Έκδοση Κειμένου: 4/2/2009

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, η απαγορευμένη φιλία του 8χρονου Bruno με ένα αγόρι εβραϊκής καταγωγής που βρίσκεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, θα έχει αναπάντεχες συνέπειες. Η άγνοια της πραγματικότητας και ο εγκλωβισμός στην παιδική αθωότητα είναι κάποιες φορές πιο ασφαλής από τη σκληρή αλήθεια και το αβέβαιο της ζωής.

Είμαι βέβαιος ότι ο ιρλανδός συγγραφέας John Boyne δεν θα αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος με την κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του. Ταινία αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση, το Αγόρι Πίσω από το Συρματόπλεγμα είναι ένα-αλά μπενινικό -δράμα, εγκλωβισμένο πίσω από μια ακαδημαϊκή σκηνοθεσία που επιχειρεί να εξάγει συναίσθημα μέσα από μια οικογενειακή τραγωδία. Όσο κι αν προσπαθεί ο Mark Herman να απαλλάξει το σενάριο του από το βάρος της παγκόσμιας ιστορίας, δίνοντας βαρύτητα στους λιλιπούτειους ταλαντούχους πρωταγωνιστές του και προσεγγίζοντας ταυτόχρονα με αθωότητα κι ευαισθησία τους ήρωες και τις ζωές τους, η αδυναμία του να το στηρίξει σκηνοθετικά καταδικάζει τελικά ολόκληρη την ταινία.

Φτωχή σε έμπνευση, φτηνή και αρκετές φορές τηλεοπτική, αναπαριστά υποτυπωδώς τα αληθινά ιστορικά γεγονότα και προσπαθεί να μην είναι σκληρή και δακρύβρεχτη με όσα επιχειρεί να πει. Θέλει να είναι αστεία, θέλει να είναι διδακτική, ανθρώπινη και μαζί δραματική. Και κυρίως θωρεί αναγκαίο να αποτελέσει μία ακόμα ταινία για το Ολοκαύτωμα. Πρωτοτυπεί σε σημεία, κάνει όμως το ένα λάθος πάνω στο άλλο και μοιάζει καταδικασμένη να λάβει εξέχουσα θέση στις μεσημβρινές ώρες του μελλοντικού τηλεοπτικού σαββατοκύριακου. Θα ικανοποιήσει μονάχα εκείνους που θα το δουν απλά σαν ένα ακόμα οικογενειακό δράμα με ήρωες τα παιδιά. Αν σας άρεσε η ταινία Η Ζωή είναι Ωραία, τότε είστε σε καλό δρόμο.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

11 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *