Τοποθετημένο στο εγγύς μέλλον, το φιλμ αφηγείται ένα συναισθηματικό ταξίδι μέσα από τα μάτια του Κάμερον, ενός στοργικού συζύγου και πατέρα που έχει διαγνωστεί με μια θανατηφόρα ασθένεια, και στον οποίο η γιατρός του του παρουσιάζει μια εναλλακτική λύση: προστάτεψε την οικογένειά σου από τον πόνο. Καθώς ο Κάμερον παλεύει με το αν θα αλλάξει ή όχι τη μοίρα της οικογένειάς του, μαθαίνει περισσότερα για τη ζωή και την αγάπη από όσα φανταζόταν ποτέ. 

Σκηνοθεσία:

Benjamin Cleary

Κύριοι Ρόλοι:

Mahershala Ali … Cameron Turner/Jack

Naomie Harris … Poppy Turner

Awkwafina … Kate

Glenn Close … Δρ Jo Scott

Adam Beach … Dalton

Nyasha Hatendi … Andre

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Benjamin Cleary

Παραγωγή: Mahershala Ali, Rebecca Bourke, Jonathan King, Jacob Perlin, Adam Shulman, Mimi Valdes

Μουσική: Jay Wadley

Φωτογραφία: Masanobu Takayanagi

Μοντάζ: Nathan Nugent

Σκηνικά: Annie Beauchamp

Κοστούμια: Cynthia Ann Summers

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Swan Song
  • Ελληνικός Τίτλος: Κύκνειο Άσμα

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα πρώτου αντρικού ρόλου (Mahershala Ali) σε δράμα.
  • Υποψήφιο για Bafta πρώτου αντρικού ρόλου (Mahershala Ali).

Παραλειπόμενα

  • Κινηματογραφικό ντεμπούτο για τον Benjamin Cleary.
  • Η διανομή έγινε αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας του Apple TV+.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Ο Moses Sumney έγραψε το ομώνυμο τραγούδι της ταινίας, μαζί και το Doomed που οδηγεί το σάουντρακ. Επίσης ακούγεται διασκευή του Sometimes It Snows in April (Prince) από τους Ray Angry και Kamilah Gibson.

Κριτικός: Νίκος Ρέντζος

Έκδοση Κειμένου: 19/1/2022

Με περίβλημα επιστημονικής φαντασίας, ο Μπέντζαμιν Κλίρι θέτει φιλοσοφικά ερωτήματα κλωνοποιόντας τον Μαχερσάλα Άλι. Ένα ψυχολογικό δράμα τοποθετημένο στο μέλλον, μόνο και μόνο για να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα της τεχνολογίας για κλωνοποίηση αλλά και μεταφορά κάθε μνήμης στον κλώνο, για να θέσει το ερώτημα: αν θα μάθαινες ότι σε λίγους μήνες πεθαίνεις, θα ήθελες ένας απόλυτα πιστά δημιουργημένος κλώνος σου, με όλες τις αναμνήσεις σου, να πάρει τη θέση σου, και η οικογένειά σου να συνεχίσει να ζει ευτυχισμένη, αποφεύγοντας τη θλίψη του θανάτου, του αποχωρισμού;..

Αυτό είναι το βασικό ερώτημα και παρότι ο Κλίρι δίνει τη δική του απάντηση, δεν απαιτεί να την υιοθετήσεις. Ακόμα και ο πρωταγωνιστής του δεν είναι εκατό τοις εκατό βέβαιος για την τελική του απόφαση. Αφήνει όμως τον Μαχερσάλα Άλι να το πάρει πάνω του, μέσα από μια εξαιρετική ερμηνεία, απόλυτα ταιριαστή στο ύφος και τον σκοπό της ταινίας, οδηγώντας μας μαζί του σε ένα φινάλε που ταλαντεύεται ανάμεσα στο καλό και το κακό, το σωστό και το λάθος.

Ένα μέλλον που δεν μοιάζει ξένο, παρότι λίγο πιο αποστειρωμένο, χαλαροί ρυθμοί, καθαρή φωτογραφία και δυο πολύ φυσικές ερμηνείες από τον Άλι και τη Ναόμι Χάρις. Πολύ καλή επιλογή για τους φίλους της επιστημονικής φαντασίας, που θέτει ερωτήματα βασισμένα σε ένα τεχνολογικό επίτευγμα, ως πρόσχημα για μια εσωτερική αναζήτηση.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

10 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.