Ένας δημοσιογράφος του ραδιοφώνου σε συνεργασία με τον τεχνικό του σκαρφίζονται ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο μεταφέρουν καθημερινές ανταποκρίσεις από μια επαναστατική εξέγερση στο Εκουαδόρ, ενώ στην πραγματικότητα κρύβονται στη Νέα Υόρκη. Σύντομα όμως θα τα βρουν σκούρα, αφού θα αναγκαστούν να αφήσουν την ασφάλειά τους και να επισκεφθούν πραγματικά την εμπόλεμη ζώνη.

Σκηνοθεσία:

Ricky Gervais

Κύριοι Ρόλοι:

Eric Bana … Frank Bonneville

Ricky Gervais … Ian Finch

Vera Farmiga … Eleanor Finch

Kelly Macdonald … Claire Maddox

Benjamin Bratt … John Baker

Kevin Pollak … Geoffrey Mallard

America Ferrera … Brigida

Raul Castillo … Domingo

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Ricky Gervais

Παραγωγή: Chris Coen, Ricky Gervais, Aaron L. Gilbert, Manuel Munz, Larry Sanitsky, Ted Sarandos

Μουσική: Dickon Hinchliffe

Φωτογραφία: Terry Stacey

Μοντάζ: Nicolas Chaudeurge

Σκηνικά: Brent Thomas

Κοστούμια: Luis Sequeira

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Video-on-Demand.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Αρνητική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Special Correspondents

Ελληνικός Τίτλος: Ειδικοί Ανταποκριτές

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Όμηροι στο Ιράκ (2009)

Σεναριακή Πηγή

  • Σενάριο: Όμηροι στο Ιράκ των Jacques Labib, Simon Michael.

Παραλειπόμενα

  • Ξεκίνησε από το φεστιβάλ της Τριμπέκα, και κατέληξε άμεσα στο ίντερνετ (παρότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η Sony είχε αποκτήσει τα δικαιώματα διανομής για πολλές χώρες), μέσω του Netflix.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Νίκος Ρέντζος

Έκδοση Κειμένου: 19/5/2016

Δυο ταλαντούχοι και συμπαθητικοί τύποι όπως είναι ο Ρίκι Τζερβέις και ο Έρικ Μπάνα πρωταγωνιστούν σε ένα πολλά υποσχόμενο φιλμ, το οποίο όμως δεν εξελίσσεται ούτε όπως θα ήθελες, αλλά ούτε όπως θα του άξιζε.

Ο Τζερβέις σκηνοθετεί και υπογράφει το σενάριο του φιλμ Special Correspondents, διασκευάζοντας μια έξυπνη ιδέα προερχόμενη από γαλλικό φιλμ του 2011. Ένα σχόλιο πάνω στη λειτουργία του τύπου, στο πώς οι ειδήσεις πωλούνται, πώς πολλές φορές κατασκευάζονται και πώς διαδίδονται χωρίς να περνούν από κανένα φίλτρο. Σημασία έχει η είδηση και όχι το κατά πόσο αυτή είναι αληθινή 100 τοις εκατό, αρκεί να πουλήσει, να συγκινήσει το κοινό. Όσο κι αν το φιλμ ξεκινά με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, όσο κι αν οι δύο πρωταγωνιστές έχουν χημεία μεταξύ τους και όσο κι αν κάπου λίγο πριν τη μέση φαίνεται η σάτιρα και η κωμωδία να παίρνουν για τα καλά μπροστά, η πορεία δεν είναι ανοδική αλλά παραμένει σε στάσιμα νερά και ταράζεται μόνο ανά διαστήματα, κυρίως από το κωμικό ταλέντο του Τζερβέις και τη χαλαρή διάθεση του Μπάνα.

Ο Τζερβέις παίζει αξιοπρεπώς ένα «ανθρωπάκι», τεχνικό ραδιοφωνικού σταθμού, που είναι παντρεμένος με μια άκαρδη σκύλα και που ζει μέσα σε έναν δυστυχισμένο γάμο, ενώ ο Μπάνα είναι ο γοητευτικός, τοπικός σταρ του ραδιοφώνου με τις αμέτρητες κατακτήσεις και το χάρισμα να φτιάχνει ιστορίες από το τίποτα. Χρησιμοποιώντας λίγο την τακτική των buddy-movies, ο Τζερβέις δημιουργεί μια σχέση μεταξύ των δύο που αποδίδει καρπούς, έστω κι αν είναι ολοφάνερο πού θα καταλήξει. Το θετικό είναι ότι και οι δύο στηρίζουν με κέφι τους ρόλους τους, βγαίνοντας αλώβητοι από αυτό το κομμάτι του φιλμ.

Αυτό που δεν λειτουργεί καλά είναι η σκηνοθεσία του βρετανού κωμικού και ο αφελής τρόπος που χειρίζεται την πλοκή του. Ενόσω οι δυο τους προσπαθούν να μεταδώσουν μια επανάσταση που λαμβάνει χώρα στο Εκουαδόρ, μέσα από ένα διαμέρισμα της πόλης τους, φαίνεται το φιλμ να βρίσκει ρυθμό, αλλά από εκεί κι έπειτα η υπερβολή και οι απλοϊκές λύσεις στα πάντα έρχονται να χαλάσουν την καλή εικόνα της ταινίας. Σάτιρα χωρίς υπερβολή δεν θα μπορούσε να υπάρξει, μπορεί να πει κάποιος. Συμφωνούμε, αλλά όχι με τον τρόπο που επιλέγει να υπερβάλλει ο Τζερβέις. Ήθελα, με λίγα λόγια, πιο έξυπνες κινήσεις από έναν ευφυή και ιδιαίτερο κωμικό.

Τελικά, το Special Correspondents δεν γίνεται τίποτα παραπάνω από μια ταινία για χάζι στην τηλεόραση, ένα μεσημεράκι που θέλεις να περάσεις δυο χαλαρές ωρίτσες. Το δυστύχημα είναι ότι περιμένεις να είναι κάτι παραπάνω και ίσως γι` αυτό απογοητεύεσαι ελαφρώς προς το τέλος.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

16 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.