Καθώς εντείνονται οι εορτασμοί ενός γάμου σε ένα βεδουϊνικό χωριό στο Ισραήλ, η Τζαλιλά βρίσκεται στην αμήχανη θέση να φιλοξενεί τη δεύτερη και νεότερη σύζυγο του άντρα της, του Σουλιμάν. Από τύχη, η Τζαλιλά ανακαλύπτει πως η μεγαλύτερη κόρη της, η Λεϊλά, έχει δεσμό με έναν νεαρό συμφοιτητή της, κάτι που αν έβγαινε στο φως, θα ντρόπιαζε ανεπανόρθωτα την οικογένεια. Αυτό που σκέφτεται και κάνει, είναι να προσπαθήσει να επιβάλλει περιορισμούς στην κοπέλα. Αλλά η Λεϊλά είναι ένα ζωηρό πνεύμα και δίχως όρια, που βλέπει τη ζωή πολύ διαφορετικά.

Σκηνοθεσία:

Elite Zexer

Κύριοι Ρόλοι:

Lamis Ammar … Layla

Ruba Blal … Jalila

Hitham Omari … Suliman

Khadija Al Akel … Tasnim

Jalal Masrwa … Anwar

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Elite Zexer

Παραγωγή: Haim Mecklberg, Estee Yacov-Mecklberg

Μουσική: Ran Bagno

Φωτογραφία: Shai Peleg

Μοντάζ: Ronit Porat

Σκηνικά: Nir Adler

Κοστούμια: Chen Gilad

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Φεστιβάλ.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Sufat Chol

Ελληνικός Τίτλος: Αμμοθύελλα

Διεθνής Τίτλος: Sand Storm

Κύριες Διακρίσεις

  • Μεγάλο βραβείο επιτροπής στο παγκόσμιο τμήμα του φεστιβάλ του Sundance.
  • 6 βραβεία στα εθνικά βραβεία του Ισραήλ, μεταξύ αυτών και καλύτερης ταινίας. Υποψήφιο για ακόμα 6.
  • Υποψήφιο για ευρωπαϊκά ανακάλυψη στα Ευρωπαϊκά Βραβεία.
  • Επίσημη πρόταση του Ισραήλ για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Παραλειπόμενα

  • Ντεμπούτο για την Elite Zexer, μετά μια σειρά ταινιών μικρού μήκους.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Νάνσυ Μιχαηλίδου

Έκδοση Κειμένου: 1/12/2016

Σε ένα βεδουϊνικό χωριό στο Ισραήλ, η Τζαλιλά βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να φιλοξενήσει στο σπίτι της τον δεύτερο γάμου του άντρα της με μια νεότερη γυναίκα. Η ίδια του έχει χαρίσει τέσσερις κόρες οι οποίες χάρη στη “γενναιοδωρία” του πατέρα τους μεγάλωσαν πιο ελαστικά κι έτσι, σε αντίθεση με άλλες συχωριανές τους, μπορούσαν να σπουδάσουν, να μάθουν να οδηγούν ή να μην έχουν πολύ αυστηρό κώδικα ενδυμασίας. Την ημέρα του γάμου και από τύχη, η Τζαλίλα θα ανακαλύψει ότι η μεγαλύτερη κόρη της, η Λεϊλά διατηρεί δεσμό με έναν συμφοιτητή της από το πανεπιστήμιο, κάτι που έτσι και μαθευτεί θα φέρει μεγάλη ντροπή στην οικογένεια. Οι προσπάθειες της μητέρας να προειδοποιήσει και να πειθαρχήσει την Λεϊλά θα προβούν άκαρπες, αφού το νεαρό κορίτσι είναι ένα ζωηρό πνεύμα που βλέπει πέρα από τα συντηρητικά έθιμα και τις παράλογες παραδόσεις.

Ο φακός της Ελίτ Ζεξέρ παρουσιάζει τη ατυχή θέση της γυναίκας σε κάποια μέρη του κόσμου, παρουσιάζοντας από τη μία τις ώριμες γυναίκες που με την πάροδο των χρόνων έχουν σμιλέψει κι έχουν παραδοθεί στην άδικη μοίρα τους κι από την άλλη τα νεαρά κορίτσια που αντιμετωπίζουν αποστασιοποιημένα τα γεγονότα, ως θεατές που δεν μπορούν να αναλογιστούν ότι και τα ίδια μεγαλώνοντας θα έχουν την ίδια τύχη. Το εντυπωσιακό ντεμπούτο της Ζεξέρ καταγράφει μία ζοφερή πραγματικότητα, εκεί όπου η παράδοση αποτελεί αυστηρό νόμο κι εκεί όπου η νέα γενιά παλεύει για να αποδεσμευτεί από έθιμα που την φυλακίζουν. Ένα θέμα που αποτυπώθηκε πρόσφατα στο Mustang της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν, το οποίο εδώ συναντά μια πιο ρεαλιστική εκδοχή του, διατηρώντας ωστόσο την ίδια αποπνικτική αίσθηση, σε έναν τόπο που μοιάζει να θερίζεται διαρκώς από μία αμμοθύελλα.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

8 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *