Η Πιόνα Μουτέσι, μια κοπέλα από την Ουγκάντα που ζει στη φτωχική κοινότητα Κάτουε, ανακαλύπτει ότι είναι φυσικό ταλέντο στο σκάκι, και ότι αυτό μπορεί να αξίζει για περισσότερα από μια θέση στην τοπική σκακιστική λέσχη. Με τη βοήθεια της μητέρας της και του εκπαιδευτής της, όπως και την υποστήριξη ολόκληρης της κοινότητας, ο Πιόνα ξεκινάει το δύσκολο και μακρύ ταξίδι να γίνει παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Σκηνοθεσία:

Mira Nair

Κύριοι Ρόλοι:

Madina Nalwanga … Phiona Mutesi

David Oyelowo … Robert Katende

Lupita Nyong’o … Nakku Harriet

Martin Kabanza … Mugabi Brian

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: William Wheeler

Παραγωγή: John B. Carls, Lydia Dean Pilcher

Μουσική: Alex Heffes

Φωτογραφία: Sean Bobbitt

Μοντάζ: Barry Alexander Brown

Σκηνικά: Stephanie Carroll

Κοστούμια: Mobolaji Dawodu

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Τηλεόραση.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Queen of Katwe

Ελληνικός Τίτλος: Queen of Katwe

Σεναριακή Πηγή

  • Άρθρο & Βιβλίο: The Queen of Katwe: A Story of Life, Chess, and One Extraordinary Girl’s Dream of Becoming a Grandmaster του Tim Crothers.

Παραλειπόμενα

  • Η ιστορία πρωτοαναδείχτηκε από άρθρο στο αθλητικό περιοδικό του καναλιού ESPN, με τις ESPN Films να συνεργάζονται με τη Walt Disney Pictures για την ταινία.
  • Η αναζήτηση της κατάλληλης ηθοποιού για τον ρόλο της Πιόνα αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολη. Το κάστινγκ κράτησε από τον Ιούλιο ως τον Δεκέμβριο του 2014, με 700 περίπου κοπέλες να περνάνε από οντισιόν.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Η Alicia Keys έγραψε κι ερμηνεύει για την ταινία το Back to Life.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Δημήτρης Μπαμπούλης

Έκδοση Κειμένου: 14/3/2017

Η Φιόνα είναι ένα κορίτσι που ζει στο Κατούι, μια φτωχική κοινότητα της Ουγκάντα. Εκεί, ένας άνεργος μηχανικός της περιοχής, ο Ρόμπερτ, παραδίδει δωρεάν μαθήματα σκακιού στα παιδιά της κοινότητας .Όταν θα αρχίσει η Φιόνα να παρακολουθεί τα μαθήματα, θα ανακαλύψουν και οι δύο ότι έχει μια ιδιαίτερη κλίση προς το σκάκι, αλλά και υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Πολύ γρήγορα, θα καταλάβει η Φιόνα ότι αυτό της το ταλέντο μπορεί να εξασφαλίσει πολλά, τόσο για το δικό της μέλλον όσο και για το μέλλον της οικογένειάς της.

Μια ταινία στην οποία παραγωγός είναι η Ντίσνεϊ και τείνει περισσότερο βάσει δομής αλλά κι εξέλιξης των γεγονότων προς μια παιδική ταινία. Αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια του σκηνοθέτη να δείξει και την κοινωνική ανισότητα που υπάρχει στην Αφρική, δηλαδή την πλειονότητα των απόρων οικογενειών και τον ελάχιστο αριθμό εύπορων οικογενειών. Επιπλέον, γίνονται αναφορές και στον υποτιμητικό τρόπο με τον οποίο οι εύποροι αντιμετωπίζουν τους απόρους, αλλά και στην έλλειψη δωρεάν παιδείας, καθώς για να φοιτήσουν τα παιδιά σε σχολεία χρειάζεται να πληρώνουν δίδακτρα. Όλα αυτά όμως δίνονται μέσα από την εμπειρία της Φιόνα στο σκάκι, πράγμα που κάνει τόσο τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται κλισέ, όσο και την εξέλιξη των γεγονότων αναμενόμενη.

Στο σκηνοθετικό κομμάτι, η πολύπειρη Μίρα Νάιρ δημιουργεί μια ροή σχετικά γρήγορη που επικεντρώνεται κυρίως στην οικογένεια της Φιόνα, τις εμπειρίες και τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Αυτό το κομμάτι κάνει ενδιαφέρουσα την ταινία, καθώς δεν επικεντρώνεται μόνο στη μικρή πρωταγωνίστρια, αλλά σε όλη σχεδόν την οικογένεια και συγκεκριμένα στη μάνα της Φιόνα, στην οποία οι καυστικές ατάκες του σεναρίου και η πολύ καλή ερμηνεία της εξαιρετικής Λιουπίτα Νιόνγκο συνθέτουν έναν χαρακτήρα με τον οποίο εύκολα καταπιάνεται ο θεατής. Οι υπόλοιπες ερμηνείες δεν είναι τόσο καλές, ενώ κανένας από τους νεαρούς πρωταγωνιστές δεν κλέβει την παράσταση, ούτε ακόμη και η πρωταγωνίστρια Μαντίνα Ναλουάνγκα.

Συνεπώς, το «Queen of Katwe» είναι μια ταινία που προσπαθεί όχι μόνο να παρουσιάσει μια ιστορία, αλλά και να θίξει κάποια κοινωνικά θέματα, ωστόσο αυτό γίνεται με επιφανειακό τρόπο λόγω και της πιο παιδικής μορφής που έχει η ταινία. Επίσης, αν και δεν είναι μια πρόχειρη δουλειά, φαίνεται ότι δεν δόθηκε η απαραίτητη προσοχή που χρειαζόταν στο τεχνικό κομμάτι και ενώ οι προοπτικές ήταν πολύ καλές, το τελικό αποτέλεσμα ήταν κάτω του αναμενόμενου.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

10 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *