Μια μητέρα στα πρόθυρα του θανάτου συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί πλέον να φροντίζει την κόρη της, τη Σαρλότ, και προσλαμβάνει τον Χένρι Τζόζεφ Τσερτς για να την προσέχει. Ο Κος Τσερτς τυχαίνει να είναι ένας εξαίσιος σεφ και άμεσα αφήνει το στίγμα του στην πρόωρα ανεπτυγμένη 11χρονη. Αυτό που ξεκίνησε ως συμφωνία για 6 μήνες, θα γίνει μια φιλία ζωής. Καθώς ο χρόνος κυλάει, η περιέργεια της Σαρλότ για τον μυστηριώδη φίλο της θα ωθήσει στα άκρα τους δεσμούς τους.

Σκηνοθεσία:

Bruce Beresford

Κύριοι Ρόλοι:

Eddie Murphy … Henry Joseph Church

Britt Robertson … Charlotte ‘Charlie’ Brooks

Natascha McElhone … Marie Brooks

Xavier Samuel … Owen

Lucy Fry … Poppy

Christian Madsen … Eddie Larson

Mckenna Grace … Isabel ‘Izzy’ Brooks

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Susan McMartin

Παραγωγή: David Buelow, Mark Canton, Lee Nelson, Courtney Solomon

Μουσική: Mark Isham

Φωτογραφία: Sharone Meir

Μοντάζ: David Beatty

Σκηνικά: Joseph T. Garrity

Κοστούμια: Karyn Wagner

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Τηλεόραση.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Αρνητική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Mr. Church

Ελληνικός Τίτλος: Mr. Church

Παραλειπόμενα

  • Αρχικός Κος Τσερτς ήταν ο Samuel L. Jackson, αλλά αποχώρησε λόγω φόρτου εργασίας. Επίσης, υπό συζητήσεις ήταν και οι Uma Thurman, Juno Temple. Ο πρώτος δε που του πρόσφεραν τη σκηνοθετική καρέκλα, ήταν ο David Anspaugh.
  • Βασίζεται σε αληθινή ιστορία.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Βασίλης Καγιογλίδης

Έκδοση Κειμένου: 16/11/2016

Όσοι επιζητούν λίγο συνεπές μελόδραμα, τότε είναι στο στοιχείο τους. Προσμετρώντας έναν αμιγώς εμπορικό ηθοποιό του κωμικού σινεμά, που στο σημείο της ερμηνευτικής του επαγρύπνησης επιτυγχάνει επαύξηση της ποιοτικής αξίας του φιλμ, τότε καταλήγουμε με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μικρό θρίαμβο. Μία επιτυχία που ανεξάρτητα της όποιας εμπορικής ανταπόκρισης (κινηματογραφικής ή απευθείας οικιακής), ανασύρει στην επιφάνεια έναν σκηνοθέτη διευρυμένων δυνατοτήτων και οσκαρικών προδιαγραφών, που έχει να κάνει σοβαρή και άξια λόγου ταινία, περισσότερο από μία δεκαετία.

Χωρίς να γίνεται λόγος για σοβαροφανή προσχήματα στη δραματουργική ανάπτυξη, και με μία αφηγηματική δομή τέτοια που διαχειρίζεται (εποικοδομητικώς) ορθολογικά τις όποιες κλισέ αμερικανίζουσες συναισθηματικές λύσεις ή ιδεολογικές υπερβολές, το Mr. Church πετυχαίνει στο κέντρο της ψυχαγωγικής του στόχευσης. Πέφτει ωστόσο στην παγίδα μίας ανοιχτής κινηματογραφικής νουβέλας, αποστερώντας από τον εαυτό του την αναγκαία ανθρωποκεντρική, διερευνητική προσέγγιση στην απομόνωση, με αιτιατό την ανάγκη για επικοινωνία και αφορμή το φόβο του θανάτου. Το σινεμά του Bruce Beresford ασκεί μέσα στις τεχνικές του παραδοξότητες μία έλξη, όμοια με αυτή του παλιακού, με τα όποια κλισέ του μελοδράματος. Διαθέτει μία έντονη αίσθηση ωριμότητας, την σωστή επίγνωση των κινηματογραφικών ορίων, γύρω από ένα σενάριο χωρίς απρόβλεπτο θεματικό βάθος, και μία σε σημεία αβάσταχτη και συνάμα ακατανόητη συναισθηματική ελαφρότητα.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, μία φιγούρα που χαρακτηρίζεται για την δεκτική από το κοινό ερμηνευτικής της μανιέρα, ωστόσο εν αντιθέσει των προαναφερομένων, αυτό που εντυπωσιάζει στην πρώτη φιλμική ανάγνωση της εν λόγω ταινίας είναι περισσότερο η υποψιασμένη, μεστή, συγκρατημένη και απροσδόκητα εσωτερική ερμηνεία του Eddie Murphy, παρά οτιδήποτε άλλο. Ο Murphy προσδίδει στο χαρακτήρα του ένα ύφος απογυμνωμένο από οποιαδήποτε υπόνοια υποκριτικής επιτήδευσης, καταφέρνοντας να αναδείξει αυτόν σε όαση μέσα στις όποιες σεναριακές και σκηνοθετικές εκτροπές ενός φιλμ αυξημένων αντοχών στον γνωστό χολιγουντιανό αγώνα δρόμου προς το αψεγάδιαστο αμερικανικό μελόδραμα. Ένα φιλμ που μοιάζει απόλυτα ικανό να αγαπηθεί από το μέσο κοινό κυρίως για την τιμιότητά του μπροστά σε αυτό που εκπροσωπεί.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

7 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *