Στο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, αρχές των 1970, το «βαθύ λαρύγγι» χρησιμοποιήθηκε ως ψευδώνυμο για τον μυστικό πληροφοριοδότη που άλλαξε την ιστορία. Η αληθινή του ταυτότητα παρέμεινε ένα μυστήριο και τροφοδότησε τη δημόσια περιέργεια, όσο και διάφορες εκδοχές για περισσότερα από 30 χρόνια. Αυτό μέχρι το 2005, όπου ο ειδικός πράκτορας Μαρκ Φελτ αποκάλυψε ότι αυτός ήταν το «λαρύγγι», προκαλώντας σοκ. Αυτή είναι η απίθανη αληθινή ιστορία της προσωπικής και επαγγελματικής του ζωής, αυτού του ανθρώπου που ρίσκαρε και τελικά θυσίασε τα πάντα, οικογένεια, καριέρα, ελευθερία, στο όνομα της δικαιοσύνης.

Σκηνοθεσία:

Peter Landesman

Κύριοι Ρόλοι:

Liam Neeson … Mark Felt

Diane Lane … Audrey Felt

Tony Goldwyn … Ed Miller

Maika Monroe … Joan Felt

Kate Walsh … Pat Miller

Josh Lucas … Charlie Bates

Michael C. Hall … John Dean

Marton Csokas … L. Patrick Gray

Tom Sizemore … Bill Sullivan

Julian Morris … Bob Woodward

Wendi McLendon-Covey … Carol Tschudy

Ike Barinholtz … Angelo Lano

Bruce Greenwood … Sandy Smith

Brian d’Arcy James … Robert Kunkel

Eddie Marsan … ο άντρας της υπηρεσίας

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Peter Landesman

Παραγωγή: Marc Butan, Giannina Facio, Gary Goetzman, Tom Hanks, Anthony Katagas, Peter Landesman, Steve Richards, Jay Roach, Ridley Scott

Μουσική: Daniel Pemberton

Φωτογραφία: Adam Kimmel

Μοντάζ: Tariq Anwar

Σκηνικά: David Crank

Κοστούμια: Lorraine Calvert

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House
  • Ελληνικός Τίτλος: Ο Άντρας που Έριξε τον Λευκό Οίκο
  • Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: The Secret Man

Σεναριακή Πηγή

  • Βιβλία: Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House και A G-Man’s Life: The FBI, Being ‘Deep Throat,’ And the Struggle for Honor in Washington των Mark Felt, John D. O’Connor.

Παραλειπόμενα

  • Ήδη από τον Ιανουάριο του 2006, η Universal Pictures ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας βιογραφίας του Φελτ, με σκηνοθέτη τον Jay Roach και σεναριογράφο τον Peter Landesman. Το σχέδιο αναγεννήθηκε το 2015 από τον Landesman, όταν και ανέλαβε ο ίδιος και τη σκηνοθεσία.
  • Ο Jason Bateman ήταν να ερμηνεύσει τον Τσάρλι Μπέιτς, αλλά προτίμησε άλλη δουλειά.
  • Ο Colm Meaney γύρισε σκηνές ως πράκτορας της ΣΙΑ, που όμως κόπηκαν στο μοντάζ. Μαζί κόπηκε και μεγάλο μέρος από τη συμμετοχή της Diane Lane. Το υλικό αυτό που χάθηκε είχε υπονοηθεί ότι θα αποτελέσει μέρος ενός extended-cut για το Home Cinema, που όμως δεν πραγματώθηκε ποτέ.
  • Γυρίστηκε ψηφιακά με κάμερες Arri Alexa XT, ενώ ήταν η πρώτη ταινία που χρησιμοποίησε φακούς Cooke Anamorphic/i SF.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 30/6/2018

Πολύ ενδιαφέρουσα η όλη ιδέα να γίνει βιογραφία σε ένα πρόσωπο που παρότι επηρέασε τη σύγχρονη ιστορία, έμενε άφαντο επί δεκαετίες. Αλλά αντί να το αναλάβει κάποιος που θα είχε μια πολιτική άποψη για να καταθέσει, το σχέδιο έπεσε πάνω στον Πίτερ Λάντερμαν, ο οποίος εκδηλώνει τέτοια συμπάθεια στο εν λόγω πρόσωπο, που καταντάει «αγιογραφία». Κυρίως, δε, χάνει τελείως την ουσία. Κι αυτή δεν ήταν να αναδειχτεί ο ιδεαλισμός ενός ανθρώπου, αλλά όλα όσα συνέβησαν πραγματικά εκείνες τις τόσο σημαντικές ημέρες της αμερικανικής ιστορίας, αλλά και να αποκαλυφθούν όλα όσα μας είναι ακόμα άγνωστα. Έτσι, εν κατακλείδι, μοιάζει να παρακολουθούμε μια συμπαθέστατη μεν, άστοχη δε βιογραφία ενός προσώπου, ασύνδετα τελείως από την αίσθηση ότι έχουμε μπροστά μας κάτι το ιστορικά «βαρύ». Εν ολίγοις, το «βαθύ λαρύγγι», όπως κωδικοποιημένα είχε ονομαστεί τότε ο Φελτ, έγινε απλά… ο υποδιευθυντής Φελτ και έχασε, τουλάχιστον σε αυτή την ταινία, την αίγλη της μυθολογίας του.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

16 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.