Αφού οι Σοβιετικοί ειδοποιηθούν για την επικείμενη γερμανική επίθεση στο Κουρσκ, εξαπολύουν ένα προληπτικό χτύπημα πυροβολικού, καθυστερώντας τον εχθρό. Το τάγμα του αντισυνταγματάρχη Λούκιν -με επικεφαλής τους αξιωματικούς Τζβετάεφ, Ορλόφ και Μαξίμοφ- συμμετέχει στη μάχη, καθώς και το τανκ του υπολοχαγού Βασίλιεφ. Η σοβιετική αντεπίθεση είναι σε επιφυλακή και οι γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι είναι ετοιμοπόλεμοι.

Σκηνοθεσία:

Yuriy Ozerov

Κύριοι Ρόλοι:

Nikolay Olyalin … Sergey Tsvetaev

Larisa Golubkina … Zoya

Boris Seidenberg … ταγματάρχης Orlov

Sergey Nikonenko … Sashka

Vsevolod Sanaev … αντισυνταγματάρχης Lukin

Vladimir Samoylov … συνταγματάρχης Vladimir Gromov

Yuri Kamornyj … υπολοχαγός Vasilev

Jan Englert … Janek Wolny

Mikhail Ulyanov … στρατάρχης Georgiy Zhukov

Vladlen Davydov … στρατηγός Konstantin Rokossovskiy

Vladislav Strzhelchik … στρατηγός Aleksey Antonov

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Yuriy Ozerov, Yuri Bondarev, Oskar Kurganov

Παραγωγή: Dino De Laurentiis, Lidija Kanarejkina

Μουσική: Yuriy Levitin

Φωτογραφία: Igor Slabnevich

Μοντάζ: Ekaterina Karpova

Σκηνικά: Aleksandr Myagkov

Κοστούμια: Dilyara Ozerova

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: Osvobozhdenie: Ognennaya Duga
 • Ελληνικός Τίτλος: Απελευθέρωση: Φλεγόμενο Τόξο
 • Διεθνής Τίτλος: Liberation: The Fire Bulge

Άμεσοι Σύνδεσμοι

 • Απελευθέρωση: Το Ρήγμα (1970)
 • Απελευθέρωση: Το Κύριο Πλήγμα (1971)
 • Απελευθέρωση: Η Μάχη του Βερολίνου (1971)
 • Απελευθέρωση: Η Τελευταία Έφοδος (1971)

Παραλειπόμενα

 • Ξεκίνημα της επικής πενταλογίας Yuriy Ozerov. Μια σύνοψη αυτής κυκλοφόρησε και στις ΗΠΑ το 1973 ως The Great Battle. Η ΕΣΣΔ τη πρότεινε για το ξενόγλωσσο Όσκαρ, αλλά η πρόταση της δεν είχε γίνει δεκτή, και άλλαξε από τη σοβιετική επιτροπή.
 • Οι εργασίες για τη σειρά ξεκίνησαν το 1966. Ο Lars Karl υπολόγισε ότι ο προϋπολογισμός του έργου ήταν ισοδύναμος με 40 εκατομμύρια δολάρια. Ο σκηνοθέτης εποπτευόταν επίσης στενά -η σειρά έπρεπε να λάβει την έγκριση του στρατηγού Alexei Yepishev, του αρχηγού της πολιτικής διεύθυνσης των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και του Mikhail Suslov.
 • Αρχικά, η σειρά υποτίθεται ότι ήταν μια καθαρά ιστορική τριλογία ντοκιμαντέρ που ονομαζόταν The Liberation of Europe 1943-45. Φοβούμενος ότι αυτό το στυλ θα αποθάρρυνε τους θεατές, ο δημιουργός αποφασίστηκε να συνδυαστούν φανταστικοί χαρακτήρες στην πλοκή.
 • Το σενάριο εισήγαγε πολλές ελάχιστα γνωστές λεπτομέρειες για την ιστορία του Σοβιετο-γερμανικού Πολέμου, που σπάνια συζητήθηκαν δημόσια: συγκεκριμένα, ο στρατηγός Andrei Vlasov παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον σοβιετικό κινηματογράφο. Ο ρόλος του Vlasov ήταν ένας απροσδιόριστος ρόλος, ο οποίος αναφέρεται μόνο ως “ο Στρατηγός” στο πλατό.
 • Στην παραγωγή προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος ξένα κινηματογραφικά στούντιο,
  πέρα από τη Mosfilm: η ανατολικογερμανική εταιρεία DEFA, η γιουγκοσλαβική Avala Film και η ιταλική Dino de Laurentiis Cinematografica. Το Zespol Filmowy Start, το πρώτο πολωνικό στούντιο που συμμετείχε στη συμπαραγωγή της Απελευθέρωσης, έκλεισε τον Απρίλιο του 1968. Αντικαταστάθηκε από το Przedsiebiorstwo Realizacji Filmow-Zespoly Filmowe (PRF-ZF).
 • Ένα σημαντικό εμπόδιο που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί ήταν ότι το μεγαλύτερο μέρος της σοβιετικής ηγεσίας συμμετείχε στον πόλεμο. Πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί και πολιτικοί απεικονίζονταν στις ταινίες με τις τάξεις τους εν καιρώ πολέμου και οι ηθοποιοί που τους απεικόνιζαν έπρεπε να λάβουν την ευλογία των μοντέλων. Συνολικά, υπάρχουν 51 πραγματικοί ιστορικοί χαρακτήρες στο έπος. Το κάστινγκ για τους ρόλους αυτών των χαρακτήρων δεν ήταν εύκολο. Το κύριο πρόβλημα ήταν ότι κατά τη στιγμή των γυρισμάτων, σχεδόν όλα τα πρόσωπα των χαρακτήρων ήταν ακόμα ζωντανά. Οι περισσότεροι από αυτούς κατείχαν υψηλές θέσεις και ενδιαφέρονταν για το πώς θα φαίνονται στην οθόνη. Ήταν απαραίτητο όχι μόνο να επιτευχθεί ομοιότητα πορτρέτου, αλλά και να ληφθεί η συγκατάθεση του ίδιου του πρωτοτύπου (ή των επιμελητών των γυρισμάτων) για την εικόνα στην οθόνη αυτού του πρωτοτύπου από τον έναν ή τον άλλο ηθοποιό. Ολόκληρος ο κύκλος συζητήθηκε από εκατοντάδες ειδικούς και συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένου του συνταγματάρχη von Witzleben, ανιψιού του στρατάρχη Erwin von Witzleben, συμμετέχοντος στη «συνωμοσία των στρατηγών» στις 20 Ιουλίου 1944.
 • 150 τανκς, 2.000 πυροβόλα και 5.000 επιπλέον, κυρίως Σοβιετικοί, στρατιώτες συμμετείχαν στη δημιουργία και των πέντε μερών της σειράς.
 • Σύμφωνα με επίσημες σοβιετικές στατιστικές, η Απελευθέρωση πούλησε περισσότερα από 400 εκατομμύρια εισιτήρια παγκοσμίως.
 • Το 2003, και οι πέντε ταινίες του κύκλου Απελευθέρωση αποκαταστάθηκαν πλήρως στο κινηματογραφικό στούντιο Mosfilm.

Γκαλερι φωτογραφιων

6 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *