Η Κέιτ βρίσκεται στο Λονδίνο και τριγυρνάει δυσαρεστημένη, παρέα με μια στοίβα κακών αποφάσεων που έχει πάρει στη ζωή της, ακούγοντας το χτύπημα των κουδουνιών στα παπούτσια της – μια άλλη ενοχλητική συνέπεια από τη δουλειά της ως ξωτικό σε ένα χριστουγεννιάτικο κατάστημα. Ο Τομ φαίνεται πολύ καλός για να είναι αληθινός, όταν μπαίνει στη ζωή της κι αρχίζει να βλέπει και να καταλαβαίνει πολλούς από τους εσωτερικούς φραγμούς της. Καθώς το Λονδίνο μεταμορφώνεται στην πιο υπέροχη εποχή του χρόνου, τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί για τους δυο τους. Αλλά, μερικές φορές, πρέπει να αφήσεις το χιόνι να πέσει όπου μπορεί, πρέπει να ακούσεις την καρδιά σου… και πρέπει να έχεις πίστη.

Σκηνοθεσία:

Paul Feig

Κύριοι Ρόλοι:

Emilia Clarke … Kate

Henry Golding … Tom

Emma Thompson … Adelia

Michelle Yeoh … Santa

Rebecca Root … Δρ Addis

Lydia Leonard … Marta

Patti LuPone … Joyce

Peter Mygind … ‘Boy’

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Emma Thompson, Bryony Kimmings

Στόρι: Emma Thompson, Greg Wise

Παραγωγή: Erik Baiers, Jessie Henderson, David Livingstone, Emma Thompson

Μουσική: Theodore Shapiro

Φωτογραφία: John Schwartzman

Μοντάζ: Brent White

Σκηνικά: Gary Freeman

Κοστούμια: Renee Ehrlich Kalfus

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Last Christmas
  • Ελληνικός Τίτλος: Last Christmas

Παραλειπόμενα

  • Thompson και Wise έβγαλαν ταυτόχρονα σχεδόν με την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες μια συλλογή από προσωπικά δοκίμια, που μιλούν για την αληθινή έννοια των εορτών. Ο τίτλος είναι ο ίδιος. Κείμενα συνεισφέρουν και οι Andy Serkis, Caitlin Moran, Olivia Colman και Emily Watson, ενώ τα έσοδα πήγαν σε φιλανθρωπίες.
  • Το έργο κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της 35ης επετείου του ομότιτλου τραγουδιού των Wham. Τα δικαιώματα αυτού δόθηκαν από το συγκρότημα για τη μάχη ενάντια της πείνας στην Αιθιοπία.
  • Ο Paul Feig αρχικά δεν ενδιαφέρονταν να γυρίσει μια εορταστική ταινία, μια και η παλιότερη του εμπειρία με το Χριστούγεννα Εκτάκτου Ανάγκης (2006) ήταν απογοητευτική. Άλλαξε όμως στάση όταν διάβασε το σενάριο, το οποίο και του έστειλε προσωπικά η Emma Thompson.
  • Η Emma Thompson ξεκίνησε να δουλεύει το σενάριο από το 2010.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Το τραγούδι Last Christmas συγκεκριμένα, αλλά και γενικά η μουσική του George Michael και των Wham παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο φιλμ. Σε μια νέα του βερζιόν, το κλασικό χριστουγεννιάτικο κομμάτι ερμηνεύεται από την Emilia Clarke.

Κριτικός: Σοφία Γουργουλιάνη

Έκδοση Κειμένου: 13/11/2019

Στα πάσης φύσεως εικονογραφημένα λεξικά, τη λέξη κλισέ ενδεχομένως να συνοδεύουν στολισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα με φωτεινά αστέρια στην κορυφή και χαμογελαστές οικογένειες που ανταλλάσσουν δώρα δίπλα στο τζάκι. Όταν ο φακός όμως της σέλφι απομακρύνει τα φώτα του, τα χαμόγελα αυτά αποκαλύπτουν συχνά την πραγματικότητα του καταναγκασμού τους. Και ένα αιώνιο «τραβάτε με κι ας κλαίω» ταράζει τα οικογενειακά λιμνάζοντα πλην στολισμένα Χριστούγεννα.

Ο καταναγκασμός του χαμόγελου και της απόλαυσης άλλης μίας βασιλόπιτας κέικ ή καρυδόπιτας, συνοδεύει, δυστυχώς, συχνά και την παγκόσμια κινηματογραφική παραγωγή με feel-good κωμωδίες να διαδέχονται, ετησίως, η μία την άλλη με ρυθμούς πολυβόλου.

Το κινηματογραφικό, λοιπόν, πολυβόλο λειτούργησε στο «Last Christmas» άριστα, με τις σφαίρες του να στοχεύουν αλύπητα στα χριστουγεννιάτικα κλισέ, αλλά απόλυτα πληκτικά ως κινηματογραφικό προϊόν.  Η ιστορία της Kate (Emilia Clarke) , πωλήτριας καταστήματος χριστουγεννιάτικων ειδών και μετρ της επιλογής λάθος συντρόφων, που θα βρει τον έρωτα (Henry Golding) εν μέσω παγοδρομίων και Άγιων Βασίληδων, μοιάζει κλισέ από τα γεννοφάσκια της. Και επιβεβαιώνοντας την όποια θεωρία περί αναπόδραστων σεναριακών γονιδίων πέφτει με τα μούτρα μέσα σε όλες τις λακκούβες πολυφορεμένων χριστουγεννιάτικων στιγμών. Οι όμορφοι πρωταγωνιστές χαρίζουν στη λάμψη τους ερμηνείες του διαμετρήματος της αφελούς χαριτωμενιάς. Ενώ η σκηνοθεσία καλύπτει με τον αργό βηματισμό της ως σκηνοθετικής προσφοράς την περιφέρεια ενός κινηματογραφικού σαλιγκαριού που μοστράρει με χαρά το σκούφο του Άγιου Βασίλη που έχει στερεώσει στις κεραίες του.

Συνολικά, πρόκειται για μια χριστουγεννιάτικη ταινία με την πρόθεση να εξερευνήσει το μυστήριο του έρωτα, αφήνοντας όμως μυστήριο ακόμα και τον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελε να το πράξει.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

15 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.