Η Τζενί, μια νεαρή θεραπεύτρια, αισθάνεται ενοχές επειδή δεν είχε ανοίξει τις πόρτες της για εγχείρηση σε ένα κορίτσι που βρέθηκε νεκρό λίγο μετά. Μαθαίνοντας από την αστυνομία ότι η ταυτότητα της παραμένει άγνωστη, η Τζενί αποφασίζει να την ανακαλύψει η ίδια. Κατά την αναζήτηση της, η νεαρή γιατρός γίνεται σταδιακά η μοναδική ελπίδα προς την αλήθεια.

Σκηνοθεσία:

Jean-Pierre Dardenne

Luc Dardenne

Κύριοι Ρόλοι:

Adele Haenel … Jenny Davin

Olivier Bonnaud … Julien

Jeremie Renier … ο πατέρας του Bryan

Louka Minnella … Bryan

Christelle Cornil … η μητέρα του Bryan

Olivier Gourmet … Lambert

Fabrizio Rongione … Δρ Riga

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Παραγωγή: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Denis Freyd

Φωτογραφία: Alain Marcoen

Μοντάζ: Marie-Helene Dozo

Σκηνικά: Igor Gabriel

Κοστούμια: Maira Ramedhan Levi

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: La Fille Inconnue

Ελληνικός Τίτλος: Το Άγνωστο Κορίτσι

Διεθνής Τίτλος: The Unknown Girl

Κύριες Διακρίσεις

  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Κανών.

Παραλειπόμενα

  • Οι αδελφοί Dardenne ήθελαν να κάνουν αυτή την ταινία με τη Marion Cotillard στον πρώτο ρόλο, αλλά δεν τα κατάφεραν. Έτσι, γύρισαν πρώτα το Δύο Ημέρες, Μία Νύχτα και τη χρησιμοποίησαν εκεί.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός Νάνσυ Μιχαηλίδου

Έκδοση Κειμένου: 23/5/2016

Η υπόθεση ακολουθεί την Τζενί, μια νεαρή γιατρό που μόλις τελείωσε την απογευματινή πρακτική της άσκηση. Με τη λήξη του ωραρίου, το κουδούνι του ιατρείου θα χτυπήσει μία φορά, αλλά θα το αγνοήσει. Την επόμενη μέρα, η αστυνομία θα την ενημερώσει ότι μια αγνώστων στοιχείων γυναίκα βρέθηκε νεκρή στη γύρω περιοχή. Ήταν η ίδια που της χτύπησε την πόρτα. Η Τζένι νιώθει συνυπεύθυνη για τον θάνατό της και πνιγμένη από ενοχές, θα αποφασίσει να ανακαλύψει η ίδια την ταυτότητα της άτυχης γυναίκας, ξεκινώντας έναν μαραθώνιο ερευνών.

Οι Νταρντέν μάς συστήνουν την κεντρική ηρωίδα της ιστορίας μέσα από τον τρόπο που εργάζεται, τη σχέση της με τους συνεργάτες της, αλλά και τους ασθενείς της. Αμέσως αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για έναν αξιόλογο, ενσυνείδητο άνθρωπο, που αντιλαμβάνεται τι είναι σωστό και τι λάθος, και είναι έτοιμη να αγωνιστεί με θάρρος για την παραμικρή αδικία. Μια νεαρή γιατρός που όταν δεν περιποιείται τους ασθενείς της, θεωρεί αυτονόητο να διορθώσει οποιαδήποτε κατάσταση πέσει στην αντίληψή της. Η Τζενί φαντάζει μοναδική περίπτωση στον σύγχρονο δυτικό κόσμο, κι εντέλει αποδεικνύεται ένα ιδανικό εργαλείο για τους Νταρντέν, με το οποίο θα διδάξουν ήθος και ίσως βραχυπρόθεσμα επιφέρουν την πολυπόθητη αλλαγή.

Η έρευνα της Τζενί ξεκινάει αρχικά χωρίς αποτελέσματα, με τις πρώτες πληροφορίες να καταφθάνουν δειλά, τρώγοντας ωστόσο κινηματογραφικό χρόνο. Στη συνέχεια, όμως, γίνεται αυτοσκοπός και παρόλο που βάζει την Τζενί σε μπελάδες, αυτή θαρραλέα συνεχίζει τις προσπάθειες, παίρνοντας τον ρόλο της αστυνομίας. Η επιμονή της μπορεί να θέσει ερωτηματικά στον θεατή, ωστόσο οι Νταρντέν έχουν καταφέρει να τη συστήσουν σωστά, ενώ παράλληλα επιφυλάσσουν για τους καχύποπτους μια σφαλιάρα για το τέλος. Μέχρι να φτάσουμε ωστόσο εκεί, τα λεπτά κυλούν κάπως άνευρα, χωρίς τη δυναμική που μας έχουν συνηθίσει οι Νταρντέν με τις προηγούμενες ταινίες τους.

Οι αδερφοί Νταρντέν μάς παγιδεύουν στον τίτλο τους και στρέφουν τους προβολείς τους στο Άγνωστο – απέναντι στο θύμα – Κορίτσι, με την ελπίδα να υπενθυμίσουν στον υπόλοιπο κόσμο έννοιες όπως η ανθρωπιά, η υπευθυνότητα, η συναίσθηση. Κι αν το Άγνωστο Κορίτσι δεν ήταν μία από τις καλύτερες στιγμές τους, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι παραμένουν σταθεροί στις αξίες τους, κάτι για το οποίο θα νιώθουμε πάντα ευγνωμοσύνη.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

9 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.