Ο Τόπερ Χάρλεϊ έχει αποσυρθεί και ζει ειρηνικά σε ένα μοναστήρι στο Θιβέτ. Όμως, η ΣΙΑ αναζητά και τον βρίσκει επειδή είναι ο μόνος που μπορεί να ηγηθεί μιας αποστολής σωτηρίας ομήρων στο Ιράκ. Έλα όμως που και η αγαπημένη του είναι κόρη ενός εκ των αιχμαλώτων.

Σκηνοθεσία:

Jim Abrahams

Κύριοι Ρόλοι:

Charlie Sheen … Sean ‘Topper’ Harley

Lloyd Bridges … πρόεδρος Thomas ‘Tug’ Benson

Valeria Golino … Ramada Rodham Hayman

Brenda Bakke … Michelle Rodham Huddleston

Richard Crenna … συνταγματάρχης Denton Walters

Miguel Ferrer … Arvid Harbinger

Rowan Atkinson … Dexter Hayman

Jerry Haleva … Saddam Hussein

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Jim Abrahams, Pat Proft

Παραγωγή: Bill Badalato

Μουσική: Basil Poledouris

Φωτογραφία: John R. Leonetti

Μοντάζ: Malcolm Campbell

Σκηνικά: William A. Elliott

Κοστούμια: Mary Malin

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Hot Shots! Part Deux
  • Ελληνικός Τίτλος: Στραβοί Πιλότοι! Μέρος Ντέφτερον
  • Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Στραβοί Πιλότοι σε F-16: Μέρος Δεύτερο [DVD]
  • Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Στραβοί Πιλότοι 2 [VHS]

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

Παραλειπόμενα

  • Ο Richard Crenna παίζει τον ίδιο ρόλο που είχε και στη σειρά Ράμπο. Για να δεχτεί τον ρόλο, το συζήτησε πρώτα με τον Stallone κι εκείνος του έδωσε το οκ.
  • Ο Martin Sheen, πατέρας του πρωταγωνιστή, έχει μια γκεστ-σταρ σκηνή ως Benjamin L. Willard από το Αποκάλυψη Τώρα. Άλλες γκεστ εμφανίσεις είναι από τους: Andreas Katsulas, Clyde Kusatsu, Al Leong και Gregory Sierra.
  • Ο Charlie Sheen μπήκε σε πρόγραμμα εντατικής προπόνησης με βάρη (8 ώρες την ημέρα), ώστε να αποκτήσει το φιζίκ του Ράμπο.
  • Για την προώθηση της ταινίας, βγήκε στο κανάλι HBO ένα μοκιουμένταρι (ψευδοντοκιμαντέρ) με τίτλο Hot Shots! Part Deux: A Filmmaker’s Apology, παραπομπή στο ντοκιμαντέρ Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse (1991) που αφορούσε τα γυρίσματα του Αποκάλυψη Τώρα.
  • Η Valeria Golino είχε δηλώσει πως αυτή ήταν η καλύτερη εμπειρία της καριέρας της. Παρόλα αυτά, τα γυρίσματα είχαν διακοπεί όταν η ηθοποιός αναγκάστηκε να νοσηλευτεί για ποδάγρα.
  • Ο αρχικός τίτλος ήταν: Hot Shots, Part Deux! The Exploitation. Takin’ it to the Bank.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 9/2/2020

Αν δεν ήταν τόσο εξαρτημένη από τις ταινίες που διακωμωδεί, η σειρά των Στραβών Πιλότων θα μπορούσε να αφήσει εφάμιλλη ιστορία με τις Τρελές Σφαίρες. Αλλά επί της ουσίας, ταινίες δεν έχουμε. Τι έχουμε; Κάτι ίσως και προτιμότερο! Πρόκειται για μια συρραφή από κουλά περιστατικά, ένα προς ένα ως μια ανέκδοτη εκδοχή κλασικών σκηνών του εμπορικού κινηματογράφου. Κάποια από αυτά είναι οκ, κάποια κρύα, κάποια όμως είναι αληθινά ξεκαρδιστικά.

Το ντέφτερον μέρος δεν είναι κατώτερο του «ορίτζιναλ» (στην περίπτωση αυτή, το ορίτζιναλ μπαίνει σε διαζευκτικά…), ίσως δε είναι και πιο γρήγορο στην ταχύτητα του χιούμορ. Ο Τζιμ Έιμπραμς έχει σηκώσει τελείως τα χέρια ως προς το να κρατήσει το οποιοδήποτε πρόσχημα, και παραπέμπει στην καρτούν λογική της MGM και των Loony Toons. Στο στόχαστρο είναι βασικά το Ράμπο, που αποδεικνύεται βέβαια εύκολος στόχος, μια και είναι ούτως ή άλλως ολίγον τι γελοία η εικόνα -και το σενάριο- του Σταλόνε από το «δεύτερο αίμα» κι έπειτα. Όχι τόσο εύστοχα τα ανέκδοτα με τον αμερικανό πρόεδρο και τον Σαντάμ, μια και η παρωδία υπερισχύει της σάτιρας. Δεν θα μου ήταν διόλου περίεργο, ας πούμε, να γελούσε και ο Μπους Σίνιορ με την ταινία.

Έτσι, έχουμε ένα μετριότατο… αριστούργημα, μια ιδιότητα με την οποία μονάχα ο θεοπάλαβος Έιμπραμς θα μπορούσε να επιβραβευθεί. Δείτε το γιατί το γέλιο είναι όντως της «αρκούδας», αλλά η παρωδία έχει ήδη πάρει τον κακό τον δρόμο…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

17 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.