Μια φορά κι έναν καιρό σε μια μακρινή εξοχή, ένα νεαρό κορίτσι οδηγεί τον μικρό της αδερφό στο σκοτεινό δάσος ψάχνοντας φαγητό και δουλειά. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να καταλήξουν άθελά τους στον πυρήνα του κακού.

Σκηνοθεσία:

Oz Perkins

Κύριοι Ρόλοι:

Sophia Lillis … Gretel

Samuel Leakey … Hansel

Alice Krige … Holda/η μάγισσα

Charles Babalola … ο κυνηγός

Fiona O’Shaughnessy … η μητέρα

Jessica De Gouw … Holda/η μάγισσα (νεαρή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Rob Hayes

Παραγωγή: Fred Berger, Brian Kavanaugh-Jones

Μουσική: Robin Coudert

Φωτογραφία: Galo Olivares

Μοντάζ: Josh Ethier, Julia Wong

Σκηνικά: Jeremy Reed

Κοστούμια: Leonie Prendergast

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Gretel & Hansel
  • Ελληνικός Τίτλος: Γκρέτελ & Χάνσελ
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Gretel & Hansel: A Grim Fairy Tale

Σεναριακή Πηγή

  • Παραμύθι: Hansel and Gretel των Jacob Grimm, Wilhelm Grimm.

Παραλειπόμενα

  • Ο μικρός Samuel Leakey εμφανίζεται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο.
  • Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η σειρά των ονομάτων άλλαξε σε σχέση με του παραμυθιού, μια και η Γκρέτελ είναι το επίκεντρο της ιστορίας. Εδώ, αντίθετα με την αρχική πηγή που θέλει 12χρονα τα δύο αδέλφια, ο Χάνσελ είναι 8, και η Γκρέτελ 16 ετών.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Σοφία Γουργουλιάνη

Έκδοση Κειμένου: 4/2/2020

Ο Os Perkins, με θητεία στις ταινίες τρόμου, επανέρχεται για να μας ξανα-συστήσει  το δημοφιλές  παραμύθι των αδερφών Γκριμ, «Χάνσελ και Γκρέτελ». Κι αν οι αναμνήσεις μας από τους προσφιλείς ήρωες περιλαμβάνουν παιδικά αναγνώσματα και βράδια με τη μαμά στο παιδικό κρεβάτι, ο σκηνοθέτης θα εξοστρακίσει πλήρως κάθε έννοια παιδικότητας, και θα «ποντάρει» εδώ στον αγνό τρόμο του σκοτεινού δάσους και της απεχθούς μάγισσας.

Δημιουργώντας, λοιπόν, μια απόκοσμη ατμόσφαιρα προσπαθεί να εκσυγχρονίσει το γνωστό παραμύθι χαρίζοντας του την αχλή ενός καλογυρισμένου θρίλερ. Αρχικά, ομολογουμένως, καταφέρνει να πλάσει ένα ανατριχιαστικό σύμπαν με υλικά του τις σκιές, τα ψηλά δέντρα και τα στοιχειωμένα σπίτια. Ένα σύμπαν που προσφέρει αφειδώς τα αρώματα και τους χυμούς ενός ικανού σκηνοθέτη και μιας υψηλής αισθητικής. Ενώ οι πρωταγωνιστές με βρετανική προφορά και έντονη θεατρικότητα ερμηνεύουν άρτια τον μπόμπιρα θύμα που μετατρέπεται σε μπόμπιρα πλην αιμοβόρο θύτη. Καταφέρνοντας μια ταινία στυλιζαρισμένη, ο Perkins δείχνει να επενδύει τα μέγιστα σε στυλ και άρτια καδραρίσματα, και να ρουφάει, από την ίδια του τη δημιουργία, ψυχή και τρόμο.

Συμπερασματικά, πρόκειται για μια ταινία που λειτουργεί εν είδει καλοστημένης βιτρίνας, που σε αφήνει όμως τελικά αμήχανο να μην καταλαβαίνεις γιατί την προσπέρασες αδιάφορος.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

19 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.