Μια μεγάλη οικογένεια συγκεντρώνεται στο σπίτι της στη νότια Γαλλία για να γιορτάσει τα γενέθλια της μητέρας που γίνεται 70 χρονών. Είναι όλοι εκεί: η μητέρα, ο πατέρας καθώς και οι δυο γιοι τους, ο ένας με την γυναίκα του και τα δύο του παιδιά, και ο άλλος με την καινούργια του φίλη από την Αργεντινή, οι οποίοι έχουν φέρει μαζί και μια κάμερα για να καταγράψουν τις όμορφες οικογενειακές στιγμές. Όλα μοιάζουν να πηγαίνουν μια χαρά, μέχρι που χτυπάει το τηλέφωνο και εμφανίζεται η μικρότερη κόρη της οικογένειας, που όλοι έχουν πολύ καιρό να δουν.

Σκηνοθεσία:

Cedric Kahn

Κύριοι Ρόλοι:

Catherine Deneuve … Andrea

Emmanuelle Bercot … Claire

Vincent Macaigne … Romain

Cedric Kahn … Vincent

Luana Bajrami … Emma

Laetitia Colombani … Marie

Isabel Aime Gonzalez-Sola … Rosita

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Cedric Kahn

Παραγωγή: Aude Cathelin, Sylvie Pialat, Benoit Quainon

Φωτογραφία: Yves Cape

Μοντάζ: Yann Dedet

Σκηνικά: Guillaume Deviercy

Κοστούμια: Alice Cambournac

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Fete de Famille

Ελληνικός Τίτλος: Μάντεψε Ποιος Ήρθε για τα Γενέθλια σου;

Διεθνής Τίτλος: Happy Birthday

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Σοφία Γουργουλιάνη

Έκδοση Κειμένου: 12/3/2020

Ο Σεντρίκ Καν με το «Μάντεψε Ποιος Ήρθε για τα Γενέθλια σου» παραδίδει την υποδειγματικότερη απάντηση στη θεωρία περί της ομορφιάς ως αυτοσκοπού της τέχνης και ως μοναδικού εχέγγυου για την όποια επιβεβαιωμένη «ποιότητα». Έχοντας δημιουργήσει μια ταινία βουτηγμένη στην ομορφιά της αστικής γαλλικής επαρχίας, στα ηλιοβασιλέματα και στα τραγούδια σε άπταιστη γαλλική προσφορά, αποδεικνύει, τελικά, ότι οι χοροί και τα τραγούδια δεν φέρνουν την άνοιξη όταν οι αμυγδαλιές της κινηματογραφικής ουσίας αρνούνται πεισματικά να ανθήσουν.

Έχοντας, λοιπόν, μια κάμερα και μια σκηνοθετική ματιά που βρίθουν αισθητικής, ο σκηνοθέτης βασίζεται εδώ και σε ένα σενάριο το οποίο δημιουργεί χαρακτήρες απόλυτα αναγνωρίσιμους, αλλά και σε διασκεδαστικές ερμηνείες. Μοιάζει όμως να μη σέβεται το ίδιο του το θέμα, το οποίο αφορά άμεσα την ψυχική ασθένεια, μια κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει «ελαφρά τη καρδία» προσπαθώντας λυσσαλέα να της προσδώσει μια κωμική χροιά, την οποία εξ ορισμού δεν διαθέτει. Και καταλήγει, δυστυχώς, εντέλει να ευτελίζει την ίδια την ομορφιά για την οποία πάλεψε, και να την υποβαθμίζει σε μια αναβαθμισμένη εκδοχή του σεφερλίδικου χιούμορ.

Συνολικά, πρόκειται για μια προσπάθεια για δημιουργία μιας ωδής στην αντίθεση της δυσλειτουργικής οικογένειας με την ομορφιά της γαλλικής επαρχίας, αλλά τελικά αναδεικνύει την πλέον χοντροκομμένη εκδοχή της γαλλικής φινέτσας.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

8 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *