Στην Ισπανία, ένας μεγάλος ταύρος με εξίσου μεγάλη καρδιά, ο Φέρντιναντ, εκλαμβάνεται από λάθος για άγριο κτήνος, και τον αρπάζουν από το σπίτι του ρίχνοντας τον στην αιχμαλωσία. Αποφασισμένος να επιστρέψει στην οικογένεια του, επιστρατεύει μια αταίριαστη ομάδα για την απόλυτη περιπέτεια.

Σκηνοθεσία:

Carlos Saldanha

Κύριοι Ρόλοι:

John Cena … Ferdinand (φωνή)

Kate McKinnon … Lupe (φωνή)

Anthony Anderson … Bones (φωνή)

Bobby Cannavale … Valiente (φωνή)

Peyton Manning … Guapo (φωνή)

Gina Rodriguez … Una (φωνή)

Miguel Angel Silvestre … El Primero (φωνή)

David Tennant … Angus (φωνή)

Daveed Diggs … Dos (φωνή)

Gabriel Iglesias … Cuatro (φωνή)

Boris Kodjoe … Klaus (φωνή)

Jeremy Sisto … Raf (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Robert L. Baird, Tim Federle, Brad Copeland

Στόρι: Ron Burch, David Kidd, Don Rhymer

Παραγωγή: Bruce Anderson, John Davis, Lori Forte, Lisa Marie Stetler

Μουσική: John Powell

Μοντάζ: Harry Hitner

Σκηνικά: Thomas Cardone

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Ferdinand
  • Ελληνικός Τίτλος: Φερδινάνδος

Σεναριακή Πηγή

  • Βιβλίο: The Story of Ferdinand των Munro Leaf, Robert Lawson.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ ταινίας κινουμένων σχεδίων.
  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα ταινίας κινουμένων σχεδίων και τραγουδιού (Home).

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
  • Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
  • Πριν η 20th Century Fox Animation αποφασίσει να διασκευάσει το παιδικό βιβλίο «The Story of Ferdinand» (γραμμένο το 1936), το είχε ήδη πράξει το 1938 η Disney, με το μικρού μήκους καρτούν «Ferdinand the Bull». Ειρωνικά, η ταινία αυτή των Blue Sky Studios και της 20th Century Fox Animation πέρασε λίγο καιρό μετά στην κατοχή της Disney, αφού η Fox αγοράστηκε από από την τελευταία.
  • Για τη φωνή του Κουάτρο, υποψήφιοι ήταν οι Ben Schwartz και Jonah Hill, ενώ για του Ντος οι Hannibal Buress, Don Cheadle και Donald Glover. Από τη θηλυκή πλευρά, Ginnifer Goodwin και Idina Menzel ήταν υποψήφιες για την Ούνα.
  • Το κόστος του φιλμ ήταν 111 εκατομμύρια δολάρια, με τα κέρδη να σταματάνε στα 296,1. Ακόμα κι έτσι, όμως, θεωρήθηκε εμπορική αποτυχία, και ήταν η πρώτη που χρεώθηκε στα Blue Sky Studios (στην προτελευταία τους μάλιστα παραγωγή).
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Μάριος Αθανασίου (Φερδινάνδος), Άντρια Ράπτη (Λούπε), Αφροδίτη Αντωνάκη (Μία), Φοίβος Ριμένας (Χανς/ο πατέρας της Νίνας), Πέτρος Δαμουλής (Άνγκους), Νίκος Αξιώτης (Στέκας), Μελίνα Χατζηγεωργίου (Νίνα), Λουκάς Φραγκούλης (Βαρβάτος), Στέλιος Ψαρουδάκης (Δύο/ο πατέρας του Βαρβάτου), Χρήστος Συριώτης (Τέσσερα/Κλάουζ), Θανάσης Κουρλαμπάς (Γόης/Ελ Πριμέρο), Χρήστος Θάνος (Μορένο), Ανδρέας Ευαγγελάτος (ο πατέρας του Φερδινάνδου), Χρήστος Ράπτης (μικρός Γόης), Τζίνη Παπαδοπούλου (Ιζαμπέλα), Κωνσταντής Μαυριάς (μικρός Βαρβάτος), Μάρκος Σιώνης (μικρός Φερδινάνδος), Αλέξανδρος Στεφανής (μικρός Στέκας). Σκηνοθετική επιμέλεια: Πέτρος Δαμουλής. Μετάφραση: Πάνυ Ναούμ.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Το τραγούδι της ταινίας είναι του Nick Jonas κι ονομάζεται Home. Ο ίδιος ερμηνεύει και το Watch Me, που μαζί με το Lay Your Head On Me του Juanes ολοκληρώνουν τα ορίτζιναλ τραγούδια του φιλμ.

Κριτικός:  Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 21/5/2018

Μπορεί ο Carlos Saldanha να μην μπορεί να προσπεράσει το επίπεδο της Εποχής των Παγετώνων, έφτιαξε όμως μια ταινία που εύκολα κανείς θα νόμιζε ότι ανήκει στη φιλμογραφία της Disney. Σχέδιο απαλό όσο κι άρτιο, συνδυασμός αθώου χιούμορ με συναίσθημα, και μια ταινία που δεν πετάει έξω και τον ενήλικο θεατή. Ο Φερδινάνδος δεν αριστεύει σε κανένα επίπεδο, μα την ίδια ώρα κρατάει όλα του τα στοιχεία σε ένα αξιοπρεπές πεδίο, καταφέρνοντας εντέλει να είναι ενδιαφέρων.

Μην περιμένετε κάτι το νέο. Όλη η δομή της πλοκής, το χτίσιμο των χαρακτήρων και το ύφος του χιούμορ είναι ήδη γνωστά από παλιότερα καρτούν, και χρησιμοποιημένα πολλάκις. Ούτε καν το ισπανικό χρώμα δεν γίνεται ιδιαίτερα εκμεταλλεύσιμο, μια και η νοοτροπία των ηρώων δεν ξενίζει στον συνηθισμένο από αμερικανικά κινούμενα σχέδια θεατή. Τελειώνοντας με τα αρνητικά, ο Saldanha δεν έχει δική του τεχνοτροπία, απλά δανείζεται από την Disney τα περισσότερα στοιχεία του, κι ακόμα πιο απλά τα δένει με το ύφος των Παγετώνων (που κι αυτό δεν ήταν δα χαρακτηριστικό ή πρωτοποριακό). Έλα όμως που δεν υπάρχει και κάτι που να σου καταστρέφει τη θέαση. Έτσι, αυτό που θα μπορούσε να είναι αδιάφορο ή μέτριο, δεν σε απογοητεύει. Ούτε κενά αφήγησης υπάρχουν, ούτε περιττές σκηνές, ούτε κάποιος χαρακτήρας πετιέται στα αζήτητα. Λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, και η αποστολή έρχεται εις πέρας.

Ειδικά για τις μικρές ηλικίες, ο Φερδινάνδος κερδίζει εύκολα το στοίχημα, με αρωγούς το απαλό, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σχέδιο (παρότι, φυσικά, ψηφιακότατο), και μια αθωότητα που όμως δεν καταντάει παιδιάστικη (κι ας περπατάει επικίνδυνα στα όρια ανάμεσα στο παιδιάστικο και το «για όλες τις ηλικίες»). Κι εντέλει, μια και οι ταύροι δεν είχαν ποτέ άλλοτε την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν όπως τόσα και τόσα άλλα ζώα στον κόσμο του κινουμένου σχεδίου, αισθάνεσαι και μια τύπου πρωτοτυπία.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

16 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *