Ο υπολοχαγός Κόρμπι οδηγεί τους άντρες του σε μια προσπάθεια να επιστρέψουν σε φιλικά εδάφη, βλέπει όμως το σχέδιό του να καταρρέει, όταν συναντούν μια νεαρή γυναίκα. Η κατάσταση αρχίζει να επιδεινώνεται ραγδαία, καθώς, ενώ οι άντρες του Κόρμπι αρχίζουν να υποφέρουν τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, η παρουσία του εχθρού στην περιοχή του απειλεί να εκτροχιάσει εντελώς την απόδρασή τους.

Σκηνοθεσία:

Stanley Kubrick

Κύριοι Ρόλοι:

David Allen … ο αφηγητής (φωνή)

Frank Silvera … λοχίας Mac

Kenneth Harp … υπολοχαγός Corby/ο στρατηγός

Paul Mazursky … Sidney

Stephen Coit … Fletcher/ο λοχαγός

Virginia Leith … η κοπέλα

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Howard Sackler

Παραγωγή: Stanley Kubrick

Μουσική: Gerald Fried

Φωτογραφία: Stanley Kubrick

Μοντάζ: Stanley Kubrick

Σκηνικά: Herbert Lebowitz

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Fear and Desire
  • Ελληνικός Τίτλος: Fear and Desire

Παραλειπόμενα

  • Αυτό το αντιπολεμικό και αλληγορικό δράμα ήταν η πρώτη ταινία μυθοπλασίας και μεγάλου μήκους του Stanley Kubrick. Γυρίστηκε με ένα μπάτζετ μόλις 53 χιλιάδες δολάρια (και 15 μονάχα ηθοποιούς επί του συνόλου), και στην εποχή της συνάντησε σκεπτικισμό από την κριτική.
  • Μετά την πρώτη προβολή της, η ταινία ήταν σαν να εξαφανίστηκε. Ο διανομέας της σκοτώθηκε το 1953, και η επιχείρηση του πτώχευσε. Ο θρύλος λέει ότι οι υπάρχουσες κόπιες καταστράφηκαν τότε από τον Kubrick, παρόλα αυτά είχαν μείνει κάποιες που προβάλλονταν σε ιδιωτικό επίπεδο. Πρώτη έπειτα δημόσια προβολή έγινε στο φεστιβάλ του Τεραρίντ στο Κολοράντο το 1993. Δικαιώματα δεν υπήρχαν και όποιος ήθελε μπορούσε πλέον να την προβάλλει. Ο δημιουργός της όμως αποθάρρυνε το κοινό από το να τη δει, αποκαλώντας την ως “μια αδέξια ερασιτεχνική άσκηση”. Το 2010, ανακαλύφθηκε εντέλει μία από τις αυθεντικές κόπιες, όπου βρίσκονταν σε εργαστήριο του Πόρτο Ρίκο.
  • Στην Ελλάδα δεν παίχτηκε σε αίθουσα ποτέ πριν τον Νοέμβριο του 2013 (φεστιβάλ Πανοράματος), ενώ το 2019 προβλήθηκε η αποκαταστημένη κόπια σε μικρή διανομή.

Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *