
Μπλόου Άουτ: Ο Δολοφόνος του Μεσονυκτίου
- Blow Out
- 1981
- ΗΠΑ
- Αγγλικά
- Αστυνομική, Θρίλερ, Μυστηρίου, Νουάρ, Πολιτικό Θρίλερ
O Τζακ Τέρι είναι ηχολήπτης. Δουλειά του είναι να ηχογραφεί παράξενους ήχους για να χρησιμοποιηθούν αργότερα σε ταινίες τρόμου. Όταν όμως καταγράψει κατά λάθος ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο οποίο χάνει τη ζωή του ένας υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζακ παρασύρεται σε έναν εφιάλτη που υπερβαίνει τις δυνάμεις του. Σύντομα, θα βρεθεί κυνηγημένος και θα χρειαστεί να παλέψει απελπισμένα για τη ζωή του, καθώς αποκαλύπτεται μια βρώμικη πολιτική συνωμοσία που μπορεί να προκαλέσει παγκόσμιο σοκ, αλλά και τον ίδιο τον θάνατό του…
Σκηνοθεσία:
Brian De Palma
Κύριοι Ρόλοι:
John Travolta … Jack Terry
Nancy Allen … Sally Bedina
John Lithgow … Burke
Dennis Franz … Manny Karp
Peter Boyden … Sam
Curt May … Frank Donahue
John Aquino … ντετέκτιβ Mackey
John McMartin … Lawrence Henry
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Brian De Palma
Παραγωγή: George Litto
Μουσική: Pino Donaggio
Φωτογραφία: Vilmos Zsigmond
Μοντάζ: Paul Hirsch
Σκηνικά: Paul Sylbert
Κοστούμια: Vicki Sanchez
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Blow Out
- Ελληνικός Τίτλος: Μπλόου Άουτ: Ο Δολοφόνος του Μεσονυκτίου
Παραλειπόμενα
- Άμεση παραπομπή στο Μπλόου Απ (1966) του Michelangelo Antonioni, με την ηχοληψία να αντικαθιστά τη φωτογραφική μηχανή. Φανερή είναι και η επιρροή από Alfred Hitchcock και τις ιταλικές ταινίες giallo, ενώ το φιλμ θυμίζει έντονα -και λόγω θέματος- τη Συνομιλία (1974) του Francis Ford Coppola.
- Αφού ολοκλήρωσε το Προετοιμασία για Έγκλημα (1980), ο De Palma σκέφτονταν διάφορα σχέδια, μεταξύ των οποίων και το Φλάσντανς. Εντέλει προτίμησε ένα δικό του σενάριο, με τίτλο Personal Effects, το οποίο όμως απλά αποτέλεσε το έναυσμα για το τελικό κείμενο.
- Ο δημιουργός σκέφτονταν αρχικά τον Al Pacino ως Τζακ Τέρι.
- Η Nancy Allen ήρθε στο καστ μετά από έντονη προτροπή του John Travolta, κι ενώ είχαν δουλέψει μαζί στο Κάρι: Έκρηξη Οργής. Κι όμως, ο De Palma ήταν διστακτικός, μια και ήταν η σύζυγος του και δεν ήθελε η γυναίκα του να δημιουργήσει φήμη ότι εργάζεται μόνο στις δικές του ταινίες.
- Το 70% των γυρισμάτων έγινε μέσα στη νύχτα.
- Κατά τη διάρκεια του μοντάζ, κάποιος έκλεψε δύο μπομπίνες με υλικό, το οποίο δεν βρέθηκε ποτέ. Οι σκηνές γυρίστηκαν εκ νέου με χρήματα της ασφαλιστικής, και φωτογράφο τον Laszlo Kovacs, μια κι ο Vilmos Zsigmond δεν ήταν πλέον διαθέσιμος.
- Οι θετικές κριτικές δεν τράβηξαν την προσοχή του κοινού. Έτσι, ενώ κόστισε 18 εκατομμύρια δολάρια, έβγαλε μόνο 13,8 (σύμφωνα με κάποια πηγή, τα έσοδα ήταν μόνο 8). Με τα χρόνια όμως το φιλμ απέκτησε cult φήμη.