
Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης
- Beetlejuice Beetlejuice
- Beetlejuice 2
- 2024
- ΗΠΑ
- Αγγλικά
- Κωμωδία, Μαύρη Κωμωδία, Μεταφυσικό Θρίλερ, Φαντασίας
- 05 Σεπτεμβρίου 2024
Μετά από μια αναπάντεχη οικογενειακή τραγωδία, τρεις γενιές της οικογένειας Ντιτζ επιστρέφουν στο Γουίντερ Ρίβερ. Ακόμα στοιχειωμένη από τον Σκαθαροζούμη, η ζωή της Λίντια ανατρέπεται όταν η επαναστάτρια έφηβη κόρη της, η Άστριντ, ανακαλύπτει το μυστηριώδες μοντέλο της πόλης στη σοφίτα και η πύλη στον άλλο κόσμο ανοίγει κατά λάθος. Με μεγάλους μπελάδες να αναστατώνουν και τους δύο κόσμους, είναι θέμα χρόνου πότε κάποιος θα αναφωνήσει το όνομα του Σκαθαροζούμη τρεις φορές, για να επιστρέψει αυτός ο σκανταλιάρης δαίμονας προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο χαμό.
Σκηνοθεσία:
Κύριοι Ρόλοι:
Michael Keaton … Betelgeuse (Beetlejuice)
Winona Ryder … Lydia Deetz
Jenna Ortega … Astrid Deetz
Catherine O’Hara … Delia Deetz
Justin Theroux … Rory
Monica Bellucci … Delores
Arthur Conti … Jeremy
Willem Dafoe … Wolf Jackson
Santiago Cabrera … Richard
Burn Gorman … πάτερ Damien
Danny DeVito … ο επιστάτης
Sami Slimane … Le Tigre
Amy Nuttall … Jane Butterfield
Filipe Cates … Vlad
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Alfred Gough, Miles Millar
Στόρι: Alfred Gough, Miles Millar, Seth Grahame-Smith
Παραγωγή: Tim Burton, Dede Gardner, Tommy Harper, Jeremy Kleiner, Marc Toberoff
Μουσική: Danny Elfman
Φωτογραφία: Χάρης Ζαμπαρλούκος
Μοντάζ: Jay Prychidny
Σκηνικά: Mark Scruton
Κοστούμια: Colleen Atwood
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Beetlejuice Beetlejuice
- Ελληνικός Τίτλος: Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης
- Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: Beetlejuice 2
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Σκαθαροζούμης (1988)
Σεναριακή Πηγή
- Στόρι (χαρακτήρες): Σκαθαροζούμης των Michael McDowell, Larry Wilson.
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα επιτεύγματος στα ταμεία.
Παραλειπόμενα
- Η επιτυχία του 1988 έγινε σειρά το 1989 στο ABC, τρεις φορές βίντεο-γκέιμ, θεατρικό το 2016, αλλά και θεματικό πάρκο με Lego το 2017. Παρόλα αυτά, κι ενώ άμεσα ο Tim Burton προσέλαβε τον Jonathan Gems να του γράψει ένα σίκουελ με τίτλο Beetlejuice Goes Hawaiian (είχε αρχικά κατατεθεί ένα με τίτλο Beetlejuice in Love), για το οποίο είχαν συμφωνήσει οι Michael Keaton και Winona Ryder, οι ειδήσεις για το σίκουελ ανανεώνονταν συνεχώς με τα χρόνια. Ανάμεσα στους σεναριογράφους που μέχρι και το 2011 είχαν ουσιαστικά προσληφθεί για το σενάριο, ήταν οι: Daniel Waters, Pamela Norris και Seth Grahame-Smith, ενώ ο Kevin Smith είχε αρνηθεί. Η εκτεταμένη δουλειά του Grahame-Smith από το 2012 συνοδεύτηκε από σιγουριά για τη δημιουργία του δεύτερου Σκαθαροζούμη, μέχρι που το 2019 η Warner Bros. αποφάσισε να βάλει το σχέδιο σε συρτάρι. Ήταν ο Brad Pitt με την εταιρία του, Plan B Entertainment, που έδωσαν την τελική ώθηση το 2022, με τον Burton όμως να δηλώνει λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας πως δεν θα εμπλέκονταν καθόλου ο ίδιος. Παρόλα αυτά, δεν άργησε να αναθεωρήσει, βάζοντας όμως το χέρι του σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από το σενάριο ως τα ειδικά εφέ (τα οποία ήθελε να μοιάζουν σαν “φτιαγμένα με το χέρι”).
- Σε πρώιμο στάδιο της παραγωγής, ο Willem Dafoe αποκάλυψε στον τύπο πολλά στοιχεία από τον χαρακτήρα που είχε επιλεχτεί να ερμηνεύσει, αλλά αργότερα το μετάνιωσε συνειδητοποιώντας ότι η δημοσιοποίηση των spoilers θα μπορούσε να κάνει τον σκηνοθέτη να θυμώσει.
- Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως τα γυρίσματα θα ξεκινούσαν κατά τα μέσα του 2022, αλλά εντέλει εκκίνησαν τον Μάιο του 2023, κάτι που εμποδίστηκε μονάχα για προσωρινό διάστημα από τη μεγάλη απεργία των σεναριογράφων (κι ενώ χρειάστηκαν μόνο 4 ημέρες ακόμα για να ολοκληρωθούν).
- Τα πέντε χρόνια που χωρίζουν την ταινία από το Ντάμπο (2019) είναι το μεγαλύτερο χρονικό κενό στη φιλμογραφία του Tim Burton.
- Με το κόστος να εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια δολάρια, το φιλμ πέτυχε εισπράξεις των 451,1. Ενώ όμως το καστ δήλωνε με ενθουσιασμό τη θέληση για τη δημιουργία ενός Beetlejuice Beetlejuice Beetlejuice, ο Burton απάντησε “Ας κάνουμε τα μαθηματικά. Μου πήρε 35 χρόνια να κάνω αυτό, άρα θα είμαι πάνω από 100”.
Κριτικός: Ορέστης Μαλτέζος
Έκδοση Κειμένου: 4/9/2024
Οι σκηνοθετικές περίοδοι του Tim Burton χωρίζονται σε δύο τμήματα, με ευδιάκριτο όριο το “Big Fish” του 2003, με το οποίο ο αγαπητός δημιουργός φαίνεται να συμβιβάζεται με τις ταραχώδεις σχέσεις του με την πατρική φιγούρα, στοιχείο το οποίο εντοπίζεται έντονα μέχρι τότε στη φιλμογραφία του. Από εκεί και έπειτα, δεν είναι ότι ο Burton έπαψε να είναι καλός σκηνοθέτης -όπως άλλωστε μαρτυρά το αριστουργηματικό “Sweeney Todd” του- εντούτοις έλειπε από το χαρακτηριστικό gothic στοιχείο του ο επαναστατικός απρόβλεπτος χαρακτήρας. Εξού και ο “Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης” έμοιαζε με ένα στοίχημα τόσο για τον ίδιο αλλά και για τους θεατές που σαν εμένα αντιμετώπισαν την ταινία με έναν σκεπτικισμό για την επιστροφή του σε ένα σινεμά προσωπικό και πρωτότυπο που κατάφερε να τιθασεύσει ακόμα και τα άγρια εμπορικά ένστικτα της Disney. Με τεράστια χαρά λοιπόν γράφω αυτές τις λέξεις, καθώς το σίκουελ του “Σκαθαροζούμη” αποδεικνύεται ανά σημεία ανώτερο και από την πρωτότυπη ταινία.
Ακούγοντας τα ακόρντα του Danny Elfman που συνοδεύουν τα εναέρια πλάνα της πόλης Γουίντερ Ρίβερ στους τίτλους αρχής, δεν μπορώ να σταματήσω να χαμογελάω. Τα ειδικά εφέ έχουν το άρωμα της δεκαετίας του ‘80, ο Michael Keaton και η Catherine O’Hara εξακολουθούν να έχουν ένα υπέροχο κωμικό όραμα, και σε κάθε πλάνο ξεχειλίζει η αισθητική του Tim Burton -συμπεριλαμβανομένης μιας υπέροχης σκηνής σε stop-motion. Η ταινία έχει ρυθμό και πολύ χιούμορ, με τα καλύτερα αστεία να είναι οπτικά και που έχουν να κάνουν με τον κόσμο των νεκρών, και παρότι χρησιμοποιείται για κωμικούς σκοπούς, είναι αρκετά πιο βίαιη από τον προκάτοχό της. Η φωτογραφία του Χάρη Ζαμπαρλούκου αντιγράφει μεν την αυθεντική χωρίς να παρέχει μοντέρνα στοιχεία, αλλά η αναπαραγωγή της γίνεται με τον βέλτιστο τρόπο εντός του ψηφιακού τερέν, με τα χειροπιαστά ειδικά εφέ να λάμπουν καθώς αναμειγνύονται με ψηφιακές διεργασίες όπου δεν είναι στόχος η ψεύτικη τελειότητα.
Ο Tim Burton ρίχνει όλο τον εαυτό του στην ταινία, με τον συνδετικό νοηματικό κρίκο να αποτελούν οι μεγάλες οικογένειες με χωρισμένα ζευγάρια. Το σενάριο της ταινίας μοιάζει να αποτελείται από οριακά υπεράριθμες υποπλοκές που φέρνουν κάθε κεντρικό χαρακτήρα στο προσκήνιο, με το σημαντικό χαρακτηριστικό πως όλες διατηρούν εξίσου το ενδιαφέρον και εντάσσονται στο γενικό premise που φέρνει την οικογένεια Ντιτζ πίσω στο Γουίντερ Ρίβερ. Διαθέτει επίσης ευφάνταστα στιγμιότυπα που προκύπτουν από την αυθεντική ψυχοσύνθεση του Burton, όπως αναφορές στον Mario Bava και animation που χρησιμοποιείται με εφευρετικότητα για να κατασκευάσει την επιβεβλημένη απουσία του Jeffrey Jones.
Έχοντας υπάρξει ένα μοναχικό και περιθωριοποιημένο alter-ego του ίδιου του σκηνοθέτη, 36 χρόνια μετά η Winona Ryder καλείται σε έναν πιο περίπλοκο ρόλο και μια πιο λεπτή ερμηνεία μιας γυναίκας που σημαδεύεται από το ζοφερό παρελθόν της εν μέσω μιας συναισθηματικής κρίσης και της αβέβαιης καθοδήγησης μιας κόρης που έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το παραφυσικό. Η Jenna Ortega κουμπώνει άψογα στην ερμηνευτική ποιότητα των σημαντικών συναδέλφων της προσφέροντας τη μεγαλύτερη πηγή χιούμορ μέσα από μια διακριτική σωματικότητα. Ο Michael Keaton επιστρέφει στον πρωταγωνιστικό ρόλο με μια ερμηνευτική ζέση παράνοιας, από την οποία μοιάζει να μην πέρασε μια μέρα και η χρονική διάρκεια του επί της οθόνης είναι σαφώς μεγαλύτερη και πιο χορταστική. Μεταξύ των πολλών υποπλοκών, δεν λείπουν κάποια κενά αποσπάσματα (Monica Bellucci) και κάποιοι λιγότερο λειτουργικοί χαρακτήρες (Willem Dafoe), αλλά η παρουσία τους συνοδεύεται από αξιομνημόνευτα σκηνοθετημένες σεκάνς, τις οποίες ο Burton κατασκευάζει με αξιοζήλευτη φυσικότητα για να εξερευνήσει τις συγκρούσεις των γενεών και να χλευάσει τις θλιβερές γωνιές του παρόντος με πικρό χιούμορ.
Σε έναν κινηματογράφο που εστιάζει όλο και περισσότερο στην ασφάλεια του παρελθόντος, ο Tim Burton δίνει ζωή σε ένα έξυπνο και απολαυστικό σίκουελ, που στο λεπτό διάκενο μεταξύ ζωής και θανάτου βρίσκει μια απροσδόκητη αφηγηματική και στιλιστική ισορροπία, ενώνοντας διαφορετικές γενιές και εξυψώνοντας τους περιθωριοποιημένους και την υπερβολή σε σαφή αντίθεση με μια κοινωνία σε συνεχή αναζήτηση μιας απατηλής και τεχνητής τελειότητας.
Βαθμολογία: