Με τη S.H.I.E.L.D. κατεστραμμένη, οι Εκδικητές χρειάζονται ένα διάλειμμα από τη δράση. Ο Τόνι Σταρκ κατασκευάζει τον Ούλτρον, ένα αυτο-αναπτυσσόμενο πλάσμα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο σκοπός είναι να υπερασπίζεται τους Εκδικητές. Όμως, η νοημοσύνη του Ούλτρον αποφασίζει ότι οι άνθρωποι είναι η μεγάλη απειλή και ετοιμάζεται να τους αφανίσει από τη Γη.

Σκηνοθεσία:

Joss Whedon

Κύριοι Ρόλοι:

Chris Evans … Steve Rogers/Captain America

Robert Downey Jr. … Tony Stark/Iron Man

Chris Hemsworth … Thor

Mark Ruffalo … Bruce Banner/Hulk

Scarlett Johansson … Natasha Romanoff/Black Widow

Jeremy Renner … Clint Barton/Hawkeye

Don Cheadle … James ‘Rhodey’ Rhodes/War Machine

Aaron Taylor-Johnson … Pietro Maximoff/Quicksilver

Elizabeth Olsen … Wanda Maximoff/Scarlet Witch

Paul Bettany … Jarvis/Vision

Cobie Smulders … Maria Hill

Anthony Mackie … Sam Wilson/Falcon

Hayley Atwell … Peggy Carter

Idris Elba … Heimdall

Stellan Skarsgard … Erik Selvig

James Spader … Ultron

Samuel L. Jackson … Nick Fury

Linda Cardellini … Laura Barton

Claudia Kim … Δρ Helen Cho

Thomas Kretschmann … βαρόνος Wolfgang von Strucker

Andy Serkis … Ulysses Klaue

Julie Delpy … Madame B

Henry Goodman … Δρ List

Josh Brolin … Thanos

Kerry Condon … Friday (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Joss Whedon

Παραγωγή: Kevin Feige

Μουσική: Danny Elfman, Brian Tyler

Φωτογραφία: Ben Davis

Μοντάζ: Jeffrey Ford, Lisa Lassek

Σκηνικά: Charles Wood

Κοστούμια: Alexandra Byrne

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Avengers: Age of Ultron
  • Ελληνικός Τίτλος: Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Marvel Avengers: Age of Ultron

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Σειρά κόμικς (χαρακτήρες): The Avengers των Stan Lee, Jack Kirby.

Παραλειπόμενα

  • 11ο φιλμ του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel και 5ο της δεύτερης φάσης.
  • Ο Whedon τόνισε ως εμπνεύσεις τους για την ταινία αυτή το Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται και το Ο Νονός 2.
  • Το συμβόλαιο του Robert Downey Jr. ως Iron Man ολοκληρώθηκε με την τρίτη ταινία του υπερήρωα. Ο Whedon όμως έγραψε εξαρχής το σενάριο έχοντας κι αυτόν μέσα στην ομάδα. Μετά από έναν μήνα διαπραγματεύσεων, ο Downey υπέγραψε για ακόμα δύο ταινίες.
  • Ο Hugh Jackman εξέφρασε τη θέληση του να εμφανιστεί ως Γούλβεριν στην ταινία.
  • Η Scarlett Johansson ήταν έγκυος τον καιρό των γυρισμάτων, κι έτσι γύρισε πρώτη τις σκηνές της πριν φανεί η κοιλιά. Προσλήφθηκαν δε τρεις γυναίκες κασκαντέρ, οι οποίες όμως έμοιαζαν τόσο πολύ με την ηθοποιό, που προκλήθηκε μπέρδεμα ανάμεσα στους συντελεστές.
  • Για τον ρόλο της Κάρολ/Μάρβελ, ακούστηκαν τα ονόματα της Emily Blunt και της Ruth Wilson.
  • Η Saoirse Ronan ήταν υποψήφια για τη Γουάντα/Σκάρλετ. Για τον ίδιο ρόλο πέρασε από οντισιόν η Lindsay Lohan.
  • Στο πρόγραμμα ήταν να εμφανιστεί και ο Tom Hiddleston ως Λόκι, αλλά η παρουσία του κόπηκε στο μοντάζ.
  • Ανάμεσα στους φαν κυκλοφορούσε η φήμη ότι το στόρι θα βασίζονταν στην Planet Hulk εκδοχή των κόμικς, που όμως εντέλει ακολουθήθηκε το 2017 στο Thor: Ragnarok.
  • Επειδή ο Quicksilver και η Scarlet Witch ανήκαν από κοινού στα Marvel Studios και την 20th Century Fox, μέσω της σειράς ταινιών με τους X-Men, ο Whedon είχε την ευχέρεια για πρώτη φορά να χτίσει δύο νέους χαρακτήρες στο σύμπαν υπό τους απόλυτα δικούς του όρους, αποφεύγοντας την ενσωμάτωση της μυθολογίας των μεταλλαγμένων.
  • Η ανακοίνωση του τίτλου προκάλεσε έκπληξη στου φαν, μια κι ανάμεναν την εμφάνιση του Thanos ως κεντρικού αντίπαλου των Εκδικητών. Ενώ όμως δεν λαμβάνει μέρος στο φιλμ, εμφανίζεται στη mid-credits σκηνή, προλογίζοντας όσα θα επακολουθήσουν.
  • Τα γυρίσματα έγιναν σε απόμακρες μεταξύ τους περιοχές του πλανήτη: Μπαγκλαντές, Ιταλία, Αγγλία, Νότια Αφρική και Νότια Κορέα.
  • Για τα 3.000 πλάνα ειδικών εφέ συνεργάστηκαν οι εταιρίες: Industrial Light & Magic (ILM), Trixter, Double Negative, Animal Logic, Framestore, Lola VFX, Territory, Perception, Method Studios, Luma Pictures και The Third Floor. Ειδικότερα, όμως, η ILM εγκαινίασε εδώ μια νέα motion-capture τεχνική, που ονόμασε Muse.
  • Η Harley-Davidson συνεργάστηκε με τη Marvel παρουσιάζοντας την πρώτη ηλεκτρική της μοτοσυκλέτα, την Project LiveWire, για να τη χρησιμοποιήσει στην ταινία η Black Widow.
  • Η Disney δαπάνησε 26,9 εκατομμύρια δολάρια μόνο για τις διαφημίσεις, σε ένα μπάτζετ προώθησης που υπολογίστηκε στα 180 εκατομμύρια δολάρια. Το συνολικό μπάτζετ έφτασε στα 365, με την ταινία να γίνεται η δεύτερη ακριβότερη όλων των εποχών. Τα ταμεία όμως χαμογέλασαν στους παραγωγούς, αφού με κέρδη 1 δις και 403 εκατομμύρια δολάρια, το φιλμ ήταν το 5ο εμπορικότερο όλων των εποχών, αν και ήρθε τέταρτο μέσα στην -απίστευτη εμπορικά- χρονιά του.
  • Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.

Κριτικός: Γιώργος Δαβίτος

Έκδοση Κειμένου: 25/4/2015

Ανταποκρινόμενος στις αντιδράσεις του κοινού για τον βραδύ ρυθμό της εναρκτήριας σεκάνς στην προηγουμένη ταινία, ο Whedon γνωρίζει πολύ καλά τι θέλει το κοινό και δεν σπαταλά καθόλου χρόνο στο να του το δώσει. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά, γνωρίζεις ότι η δράση και τα ειδικά εφέ θα είναι σε αφθονία στο «Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron» και πως οι ήρωες της Marvel είναι έτοιμοι, πρόθυμοι και για ακόμα μία φορά ικανοί να σώσουν τον κόσμο. Πατώντας φουλ γκάζι σε όλη τη διαδρομή, τα ισοπεδώνουν όλα και δεν αφήνουν αρκετό χρόνο για να εμπλακούμε σε κάτι άλλο πέρα από το οπτικό υπερθέαμα. Όχι ότι έχει σημασία, ούτω ή άλλως είναι δύσκολο να είναι κάποιος πάρα πολύ επικριτικός για τη συγκεκριμένη ταινία, αφού με κάθε τρόπο επιτυγχάνει αυτό που είχε βάλει ως στόχο: να είναι μια μεγαλύτερη σε κλίμακα και διασκεδαστικότερη εκδοχή του προκατόχου του.

Με τους «Εκδικητές» να έχουν εδραιώσει την ομάδα των ηρώων καθώς και την πρώτη τους συνάντηση, η «Εποχή του Ultron» μπορεί να επικεντρωθεί στην περιπέτεια, τη δυναμική μεταξύ τους και την αφηγηματική εξέλιξη. Οι δραστηριότητες και οι σχέσεις μέσα στην ομάδα είναι κεντρικής σημασίας για το έργο. Από τη μία πλευρά, αυτό παρέχει ένα μεγάλο μέρος της κωμικής ανακούφισης (η οικειότητα γεννά φιλικές νευρώσεις). Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια διάσταση της τριβής, ιδίως όσον αφορά την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πρωταγωνιστές μεταξύ τους. Όπως και οι περισσότερες ταινίες με υπερήρωες, η πλοκή εξασφαλίζει ότι υπάρχει αφθονία σε κίνδυνο όχι μόνο για τους πρωταγωνιστές, αλλά και για τον κόσμο γενικότερα. Δοσμένη σε μια υπερβολική κλίμακα, η απειλή που οι ήρωες καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι φοβερά κακή και λειτουργεί με έναν τέρμα κακοήθη τρόπο. Ιδιωτική ζωή, υπολείμματα του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και οι κίνδυνοι της τεχνολογίας είναι καλά πακεταρισμένα στον ανταγωνιστή της ταινίας, κάτι που κάνει το διακύβευμα ακόμα πιο εύληπτο σε εμάς.

Το όραμα του Whedon και όλα όσα καταφέρνει εδώ, είναι πραγματικά μοναδικά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ίδιος και λαμπρός σκηνοθέτης είναι αυτός που εξακολουθεί να κρατάει ψηλά τους παλμούς και να δίνει στο κοινό αυτό που θέλει. Όμως, ενώ όλα αυτά και ευπρόσδεκτα είναι και άξια, από την ταινία μοιάζει να λείπει μια πρωτότυπη αλλά και συνεκτική ιστορία. Προσπαθώντας να μιμηθεί τον συμπιεσμένο τρόπο αφήγησης ενός κόμικ, ο Whedon μεταπηδά σεναριακά από τη μια σκηνή στην άλλη παλεύοντας να δέσει όσα περισσότερα νήματα είναι δυνατόν. Αυτό λειτουργεί άψογα μέχρι να σταματήσει κάποιος και να προσπαθήσει να συναρμολογήσει μερικές από τις διαφορετικές σκηνές. Θα αντιληφθεί ότι αντί για την ανάπτυξη μιας πληρέστερης αφήγησης, αυτό που παρακολουθούμε είναι μια σειρά από συντομεύσεις. Επιπρόσθετα, η πληθώρα των ιστοριών των πρωταγωνιστών -για να μην αναφέρουμε την εισαγωγή πολλών νέων χαρακτήρων- δημιουργεί μια δυσκολία στο να συμβαδίσεις με το τι συμβαίνει, αναλογιζόμενος και τις προηγούμενες ταινίες/σειρές.

Και μια και αναφερθήκαμε στις προηγούμενες ταινίες, όσο καλός κι αν είναι ο Whedon, δυστυχώς παίζει μόνος του. Και τι εννοώ. Υπάρχουν πολλά στοιχεία με τα οποία διαφωνεί με τις προηγούμενες ταινίες και τα οποία απορρίπτει χωρίς δεύτερη σκέψη. Όπως, παραδείγματος χάρη, η απόφαση που παίρνει ο Tony Stark στο τέλος του «Iron Man 3», αγνοείται για χάρη νέων gadget. Ή, ακόμα χειρότερα, οποιαδήποτε ουσία για τη σχέση του Captain America και της Black Widow στο «Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα» απορρίπτεται με μία μόνο ατάκα. Σε κάθε περίπτωση είναι ανέφικτο η ταινία να επιτύχει τον ίδιο ενθουσιασμό με την πρώτη. Και οι όποιες μικρές λεπτομέρειες στερούν βαθμούς από την ταινία, δύσκολα αφαιρούν πόντους από τη συνολική επίδραση. Αυτό εδώ το blockbuster θα σας παρέχει την ανώτατη απόλαυση στο σινεμά και θα σας βάλει στο τρυπάκι να φωνάξετε: Marvel phase 3, begin!

Βαθμολογία:


Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 11/11/2019

Ο Joss Whedon θέλει να δείξει ένα κάρο πράγματα σε τόσο σύντομο χρόνο, όσο κι αν αυτό φαντάζει παράδοξο έχοντας μια διάρκεια 2μιση ωρών. Κάπου σαν να έχουν χαθεί τα «προκαταρτικά» και πάμε κατευθείαν στο «κρεβάτι», το οποίο είναι απανωτές σκηνές δράσης, η μία έπειτα από την άλλη. Βέβαια, τι να σταθείς να σκεφτείς περί sci-fi σκεπτικού του στόρι, αφού χρησιμοποιείται μια ξαναζεσταμένη ιδέα που έχει καταντήσει τετριμμένη, με όλα να κινούνται σε πρώτο επίπεδο προς χάριν καθαρά του θεάματος.

Μερικοί, με τα δίκια τους, μπορεί κι αυτό το θέαμα να το θεωρήσουν επαναλαμβανόμενο, αφού από σκηνή δράση σε σκηνή δράσης απλά αλλάζει η μορφή, μα ο «σαματάς» παραμένει σε μια ευθεία, αναλλοίωτος. Αυτό, από την άλλη, δεν σημαίνει πως πρέπει να παραμελήσεις ότι ως ταινία δράσης είναι υπερπαραγωγή με τα όλα της, παρέχει ένα σωρό ήρωες που δεν έχεις λόγο να απορρίψεις, αλλά κορυφώνεται και με ένα στιγμιότυπο που γράφει τη δική του ιστορία στο σύμπαν της Marvel. Έτσι, χωρίς να γίνεται κάποια υπέρβαση σε σχέση με το ισάξιο ορίτζιναλ μέρος, όλα πηγαίνουν ρολόι για τους φαν των υπερηρώων και της περιπέτειας, αφήνοντας τον σκεπτικισμό για άλλη αίθουσα παραδίπλα…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

28 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *