Το 1914, ένας νεαρός παθιασμένος με τη θρυλική Ατλαντίδα βλέπει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα. Ένας ζάπλουτος ηλικιωμένος τού παρέχει ό,τι χρειάζεται για να ταξιδέψει και να βρει τη μυθική πόλη. Όμως, η ανακάλυψη της Ατλαντίδας θα σημάνει και την καταστροφή της.

Σκηνοθεσία:

Gary Trousdale

Kirk Wise

Κύριοι Ρόλοι:

Michael J. Fox … Milo James Thatch (φωνή)

James Garner … κυβερνήτης Lyle Tiberius Rourke (φωνή)

Cree Summer … πριγκίπισσα Kidagakash ‘Kida’ Nedakh (φωνή)

Don Novello … Vincenzo ‘Vinny’ Santorini (φωνή)

Phil Morris … Δρ Joshua Strongbear Sweet (φωνή)

Claudia Christian … Helga Katrina Sinclair (φωνή)

Jacqueline Obradors … Audrey Rocio Ramirez (φωνή)

David Ogden Stiers … Fenton Q. Harcourt (φωνή)

John Mahoney … Preston B. Whitmore (φωνή)

Jim Varney … Jebidiah Allardyce ‘Cookie’ Farnsworth (φωνή)

Corey Burton … Gaetan ‘The Mole’ Moliere (φωνή)

Leonard Nimoy … βασιλιάς Kashekim Nedakh (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Tab Murphy

Στόρι: Kirk Wise, Gary Trousdale, Joss Whedon, Bryce Zabel, Jackie Zabel, Tab Murphy

Παραγωγή: Don Hahn

Μουσική: James Newton Howard

Μοντάζ: Ellen Keneshea

Σκηνικά: Matt Codd, Ricardo F. Delgado, Jim Martin, Mike Mignola

 

 • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
 • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Atlantis: The Lost Empire

Ελληνικός Τίτλος: Η Χαμένη Ατλαντίδα

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Η Χαμένη Ατλαντίδα: Η Επιστροφή του Μάιλο (2003)

Παραλειπόμενα

 • Τεχνική: Παραδοσιακό Σχέδιο
 • Παρότι η Disney επέμεινε κι εδώ στο παραδοσιακό σχέδιο, έκανε χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι ποτέ προηγουμένως. Μαζί, είναι και μία από τις ελάχιστες της που γυρίστηκε σε αναμορφικό κάδρο.
 • Η ταινία υιοθέτησε το οπτικό στυλ του Mike Mignola, του σχεδιαστή, μεταξύ άλλων, των κόμιξ του Hellboy. Λόγω της εδώ συμμετοχής του, η ταινία απέκτησε cult χαρακτήρα.
 • Ο γλωσσολόγος Marc Okrand κατασκεύασε μια γλώσσα ειδική για τους κάτοικους της Ατλαντίδας επί του φιλμ, επηρεασμένος από τις ινδο-ευρωπαϊκές γλώσσες.
 • Το φιλμ δεν τα πήγε όσο καλά θα ήθελε η Disney στα ταμεία, αλλά ήταν και μια περίοδος που το κοινό είχε στραφεί στο ψηφιακό σχέδιο. Συνολικά έβγαλε 186,1 εκατομμύρια δολάρια, έναντι όμως μπάτζετ των 120.
 • Η ταινία διαφημίστηκε τόσο μέσω προϊόντων της Kellogg’s όσο και των McDonald’s. Σηματοδότησε και μία από τις πρώτες προσπάθειες της Disney για μαζική προώθηση μέσω του ίντερνετ.
 • Πολλοί ήταν που εντόπισαν ομοιότητες με τη σειρά μάνγκα Nadia: The Secret of Blue Water (1990-91). Δεν έγινε κάποια μήνυση, με τον Kirk Wise να δηλώνει πως δεν την είχε καν ακουστά μέχρι να εκείνη τη στιγμή.
 • Μια σειρά με τίτλο Team Atlantis είχε σχεδιαστεί εξαρχής για να συνεχίσει τις περιπέτειες των χαρακτήρων της ταινίας. Λόγω όμως της χαμηλής απόδοσης στο box-office, η σειρά ακυρώθηκε, με ένα σίκουελ αποκλειστικά για το βίντεο (Η Χαμένη Ατλαντίδα: Η Επιστροφή του Μάιλο) να την αντικαταστεί.
 • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Δημήτρης Κουρούμπαλης (Μάιλο), Καλλιόπη Ευαγγελίδου (πριγκίπισσα Κίντα), Παύλος Κοντογιαννίδης (Πρέστον Γουίτμορ), Γιάννης Βόγλης (βασιλιάς Νέντακ), Βίκυ Κουλιανού (Χέλγκα), Δημήτρης Κοντογιάννης (Ρουρκ), Σάκης Μπουλάς (Βίνι), Κώστας Μπακάλης (Κούκι), Φιόνα Τζαβάρα (Όντρεϊ), Αλμπέρτο Εσκενάζυ (Τζόσουα Σουίτ), Τηλέμαχος Κρεβάικας (Μολιέρος/Λέρας), Βίλμα Τσακίρη (Κα Πάκαρντ), Γιώργος Χριστόπουλος (Κος Χάρκορτ), Θεόδωρος Ρομανίδης, Γιάννης Ματαράγκας, Χρήστος Συριώτης, Αργύρης Κανδύλης, Κώστας Πασπάλης, Θοδωρής Εκμετζίογλου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαρία Πλακίδη. Μετάφραση: Γιώργος Λυκούδης.

Μουσικά Παραλειπόμενα

 • Το σινγκλ της ταινίας είναι το Where the Dream Takes You, με τη φωνή της Mya.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Γκαλερι φωτογραφιων

27 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.